23.6 C
Athens
Δευτέρα, 19 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΓόπες με ρύζι στην κατσαρόλα
spot_img

Γόπες με ρύζι στην κατσαρόλα

-

Υλικά

• 500 γρ. γόπες καθαρισμένες, με το κεφάλι
• 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα
• 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη
• 1/2 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
• 1/2 λεμόνι, τον χυμό
• 1 μέτριο κρεμμύδι, σε φέτες
• 1 σκελίδα σκόρδο, σε φέτες
• 1/3 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
• 1 μέτρια ντομάτα, τριμμένη
• 2 κλωναράκια σέλινο, ψιλοκομμένα
• 3 φλιτζ. νερό
• 2 φλιτζ. ρύζι bonnet
• 1 φύλλο δάφνης
• ελαιόλαδο
• αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκρτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τις γόπες, τις λαδώνουμε ελαφρώς με τη βοήθεια ενός πινέλου, τις αλατοπιπερώνουμε καλά και τις πασπαλίζουμε με την πάπρικα και τη ρίγανη. Προσθέτουμε στο μπολ τον πελτέ ντομάτας, στύβουμε μισό λεμόνι και ανακατεύουμε προσεκτικά να μαριναριστούν οι γόπες.
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1΄ μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Κατόπιν, προσθέτουμε το κρασί και μαγειρεύουμε για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το σέλινο, το νερό, τη δάφνη και το ρύζι. Ανακατεύουμε και κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι. Αφήνουμε για 2΄-3΄ μέχρι να πάρει μια καλή βράση το Γόπες με ρύζι στην κατσαρόλα το ρύζι και τα λαχανικά.
Σβήνουμε τη φωτιά και στρώνουμε στην επιφάνεια του μείγματος τις γόπες. Κλείνουμε πάλι με το καπάκι και ανάβουμε πάλι το μάτι στο μέτριο. Μαγειρεύουμε ξανά σε μέτρια φωτιά με το καπάκι της κατσαρόλας κλειστό για 15΄, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το νερό.

spot_img
spot_img