Υλικά
Για τη ζύμη:
• 200 γρ. Μείγμα Αρτοποιίας χωρίς γλουτένη
• 5 γρ. ξηρή μαγιά χωρίς γλουτένη
• 10 γρ. μελάσα
• 10 ml ελαιόλαδο
• 200 ml χλιαρό νερό
• 1/2 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
• 1/2 κ.γ. τρίμμα αποξηραμένου σκόρδου
• 1 πρέζα αλάτι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:
• 2 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
• 1 κ.σ. ελαιόλαδο
• 2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου χωρίς γλουτένη
• 10 ml μελάσα
• 100 ml ζωμό λαχανικών
• λίγο αποξηραμένο θυμάρι
• αλάτι & πιπέρι
Για γέμιση της κάθε τάρτας:
• 80 γρ. μοτσαρέλα σε φέτες
• 1 ντομάτα σε ροδέλες
• 3 κ. σ. καραμελωμένα κρεμμύδια
• φύλλα φρέσκου βασιλικού
• σουσάμι
• 1 κρόκος αυγού
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με τη μελάσα, ρίχνουμε τη μαγιά και την αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για περίπου 10 λεπτά. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το μείγμα Αρτοποιίας Χωρίς Γλουτένη με λίγο αλάτι, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη και το σκόρδο. Ρίχνουμε το μείγμα μαγιάς στο μείγμα Αρτοποιίας και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας. Μορφοποιούμε το ζυμάρι σε δύο μπαλάκια, ανοίγουμε με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια δύο λεπτά φύλλα για τάρτα διαμέτρου περίπου 20 εκ.
Τοποθετούμε τα φύλλα σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα για μία ώρα να φουσκώσουν.
Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο, μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε το ζωμό και μόλις πιούν τα υγρά τους ρίχνουμε τη μελάσα, το βαλσάμικο, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοψηθούν για 15-20 λεπτά. Καλύπτουμε την επιφάνεια της κάθε τάρτας με καραμελωμένα κρεμμύδια αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκατοστών στις άκρες ώστε να γυρίσει το φύλλο. Στρίβουμε τις άκρες της ζύμης και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10 λεπτά.
Αφαιρούμε από το φούρνο, προσθέτουμε φέτες ντομάτας, φέτες μοτσαρέλα και ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για άλλα 10 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και γαρνίρουμε με φρέσκα φύλλα βασιλικού.