20.4 C
Athens
Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΓαλατόπιτα Μάνης
spot_img

Γαλατόπιτα Μάνης

-

Υλικά
Για τη γαλατόπιτα
• 9 φύλλα κρούστας
• 100 γρ. ζάχαρη
• 200 γρ. αμύγδαλο
• 100 γρ. βούτυρο
• 1 κ.γ. κανέλα
• 2 lt γάλα φρέσκο
• 300 γρ. ζάχαρη
• 100 γρ. σιμιγδάλι
• 100 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
• 4 βανίλιες
• 5 αυγά
• 50 γρ. βούτυρο γάλακτος
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 λεμόνι (ξύσμα)
Για την επικάλυψη
• 100 γρ. ζάχαρη
• 2 αυγά
• Για το σερβίρισμα
• 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 1 κ.γ.

Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπoλ, τα αυγά, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Με ένα σύρμα τα χτυπάμε καλά. Βάζουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε την ζάχαρη. Το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Παίρνουμε 2 φλ. χλιαρό γάλα και αραιώνουμε το μίγμα των αυγών, ανακατεύοντας με σύρμα. Τα προσθέτουμε στο γάλα, ανακατεύοντας. Αφήνουμε λίγα λεπτά να δέσει η κρέμα, ανακατεύοντας τα υλικά με σύρμα. Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε να λιώσει.
Στο μπλέντερ, βάζουμε τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και την κανέλα. Τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη. Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Στρώνουμε τα φύλλα ανά 3. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί 32 εκ. Απλώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα, αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε ένα-ένα. Πασπαλίζουμε με το μείγμα. Επαναλαμβάνουμε με 3 βουτυρωμένα και πασπαλισμένα φύλλα. Τέλος, αδειάζουμε την κρέμα.
Χτυπάμε τα δύο αυγά με τη ζάχαρη σε ένα μπολ και περιχύνουμε στην επιφάνεια της. Γυρίζουμε όλες τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, καλύπτοντας τη μισή επιφάνεια της Η μέση της μένει ακάλυπτη, γι’ αυτό και η κρούστα ροδίζει πολύ.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 170ºC στην κάτω σχάρα του φούρνου, για 45 λεπτά περίπου, έως ότου ροδίσει καλά το φύλλο και καραμελώσει η επιφάνεια της. Αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.

spot_img
spot_img