25.4 C
Athens
Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ«Φρένο» στις παροχές από τον Χατζηδάκη με εντολή της Κομισιόν
spot_img

«Φρένο» στις παροχές από τον Χατζηδάκη με εντολή της Κομισιόν

-

Τέλος στην πολιτική των έκτακτων επιδομάτων τα οποία δόθηκαν από το 2020 με την «ευλογία» και της Κομισιόν, λόγω της ζημιάς που προκάλεσε αρχικά η πανδημία του κορωνοϊού και στην συνέχεια η ενεργειακή κρίση βάζει από εδώ και πέρα το ΥΠΕΘΟ.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ενημερώνοντας την Βουλή για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, είπε μεταξύ άλλων ότι η εφαρμογή του δεν επιτρέπει πλέον έκτακτα μέτρα για δύο λόγους. 
Ο πρώτος είναι ότι το βασικό κριτήριο για την δημοσιονομική πρόοδο της κάθε χώρας και εν προκειμένω της Ελλάδας, θα είναι οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες. Οι δημοσιονομικοί στόχοι, δηλαδή η πορεία του ελλείμματος και η ετήσια μείωση του χρέους, θα οριστούν με συμφωνία της Κομισιόν και θα αποτυπωθούν σε ένα 4ετές συμβόλαιο. 
Ο δεύτερος λόγος είναι ελληνικής ιδιοκτησίας. Αφορά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει προεκλογικά μια σειρά από μόνιμα μέτρα από τα οποία έχει εφαρμοστεί ως τώρα περίπου το 50%. Ο πρωθυπουργός έχει αφήσει προεκλογικά ανοιχτά θέματα όπως η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, η περαιτέρω μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών εισφορών και η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Τα μόνιμα μέτρα θα χρειαστούν μόνιμο δημοσιονομικό χώρο για να υλοποιηθούν. Αν όμως το δημοσιονομικό περιθώριο που δημιουργείται αναλώνεται σε έκτακτα μέτρα, τότε η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. 
Ωστόσο, η εφαρμογή των νέων δημοσιονομικών κανόνων δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την οριστική απόσυρση κάθε είδους έκτακτων μέτρων. Τα έκτακτα μέτρα που υιοθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια έφτασαν τα 50 δις ευρώ περίπου και κάλυψαν έκτακτες αλλά πραγματικές ανάγκες που δημιούργησαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις η πανδημία και η εκτόξευση των τιμών ενέργειας. Η Ελλάδα ήταν η πιο γενναιόδωρη χώρα της ΕΕ και η 3η πιο γενναιόδωρη στον κόσμο στην παροχή έκτακτης βοήθειας απέναντι στις κρίσεις. 

spot_img
spot_img