27.1 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΦωτοβολταϊκά: Πόσο μας συμφέρουν τελικά;
spot_img

Φωτοβολταϊκά: Πόσο μας συμφέρουν τελικά;

-

  • Η παραγωγή τους μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για φωτισμό, θέρμανση, ψύξη και την παραγωγή ζεστών νερών.

 

Του Αναστάσιου Χριστοδούλου*

Η ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου, οδηγεί τα κράτη μέλη της Ε.Ε. στην αναζήτηση λύσεων μέσω άλλων πηγών ενέργειας, που αφενός μεν θα συγκρατήσουν τις τιμές και αφετέρου θα αντισταθμίσουν την κάλυψη σε ενέργεια. Στην Ελλάδα τους δυο τελευταίους μήνες δίνονταν επιδοτήσεις, αλλά από αυτόν το μήνα θα υπάρξουν αλλαγές που θα φέρουν τους καταναλωτές να αναζητούν από μόνοι τους λύσεις, για τον τρόπο διαχείρισης και παραγωγής της «ενέργειάς τους».

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα με την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας είναι μια αποδοτική λύση και η ζήτησή τους έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Αυτόν τον μήνα αναμένεται να ανακοινωθεί από το Υπουργείο Ενέργειας και το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στην στέγη» με την λογική του συμψηφισμού (net metering) που σημαίνει ότι η παραγόμενη ενέργεια χρησιμοποιείται για «ιδία χρήση» από τον πάροχο και σε περίπτωση που ένα μήνα δεν καταναλωθεί συμψηφίζεται τον επόμενο και αυτό επαναλαμβάνεται για μια τριετία.

Σχεδόν το μισό ποσό

Η επιδότηση αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 40-60% του κόστους εγκατάστασης του συστήματος. Πέρα από τα οφέλη της χρήσης, ο οφελούμενος θα δει την απόσβεση της επένδυσής του πολύ σύντομα. Για παράδειγμα η απόσβεση μιας εγκατάστασης των 10Kw χωρίς την επιδότηση, φτάνει σήμερα τα 6-7 έτη, ενώ η απόσβεση για την μέση επιδότηση της τάξης του 50% προσδιορίζεται στα 3,5-4 έτη.

Για να αντιληφθεί κανείς την αναγκαιότητα του συστήματος, αξίζει να ρίξει μια ματιά στο πρόγραμμα «RePower EU» που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην ΕΕ, που προβάλλει τον τρόπο απεξάρτησης των κρατών μελών από τα ορυκτά καύσιμα και την στροφή στις ΑΠΕ με την επιλογή της ηλιακής ενέργειας να αποτελεί τον κεντρικό άξονα του ενεργειακού ευρωπαϊκού χάρτη εως το 2030. Σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι πλέον υποχρεωτική η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων από το 2026 σε όλα τα καινούργια δημόσια και εμπορικά κτίρια με εμβαδόν ορόφου από 250τ.μ. και από το 2027 σε όλα τα δημόσια και εμπορικά κτίρια, για τις νέες δε κατοικίες από το 2029.

Στην χώρα μας η νομοθεσία θα υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων από το 2023 σε όλα τα νεα εμπορικά κτίρια και τα επόμενα χρόνια οφείλουμε να εναρμονιστούμε στον παραπάνω ευρωπαϊκό προγραμματισμό.

Το κόστος εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού συστήματος σήμερα κυμαίνεται στα 1.000€ ανά 1.000Kwh που σημαίνει ότι για μια κατοικία που καταναλώνει ετησίως 12.500Kwh με χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για θέρμανση, ψύξη, παραγωγή ζεστού νερού, ανέρχεται στα 12.500€. Με την τιμή της Kwh όπως είχε διαμορφωθεί τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο συμπεριλαμβανομένης της κρατικής επιδότησης, η εξοικονόμηση φτάνει στα 1.900€ τον χρόνο, ποσό ιδιαίτερα σημαντικό.

Που τοποθετούνται

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να τοποθετηθούν στο δώμα, στις στέγες, στις προσόψεις, καθώς και στις οροφές των βοηθητικών χώρων μιας κατοικίας όπως οι αποθήκες και οι χώροι στάθμευσης και στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου. Η παραγωγή τους μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για φωτισμό, θέρμανση, ψύξη και την παραγωγή ζεστών νερών.

Τα οφέλη από την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος μόνο θετικά μπορεί να είναι και εαν λάβουμε υπόψιν ότι είμαστε μια χώρα που έχει ήλιο τουλάχιστον εννέα μήνες τον χρόνο, αυτό μεγιστοποιεί την απόδοση του συστήματος και θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε με κάθε τρόπο συμβάλλοντας παράλληλα και στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς πρόκειται για μια «καθαρή» ενέργεια.

  • Ο Αναστάσιος Χριστοδούλου είναι Ενεργειακός επιθεωρητής

spot_img
spot_img
spot_img