Υλικά Για τη φάβα
• ½ κιλό φάβα
• 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
• Αλάτι- πιπέρι
Για τους φαβοκεφτέδες
• 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 200 γραμμάρια φρυγανιά
• 100 γραμμάρια αλεύρι
• 2 αυγά
• 200 γραμμάρια γραβιέρα Κρήτης
• χυμό μισού λεμονιού
• ελιές
Εκτέλεση
Για τη φάβα
Σε μια χύτρα ταχύτητος βράζουμε μισό κιλό φάβα με ένα ξερό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, δυο σκελίδες σκόρδο, ένα ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Καλύπτουμε τα υλικά με ζεστό νερό και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά με κλειστό καπάκι. Όταν κρυώσει η φάβα, την περνάμε από χειροκίνητο μύλο ή την πολτοποιούμε όπως αλλιώς μπορούμε (μίξερ, γουδί, πιρούνι).
Για τους φαβοκεφτέδες
Μέσα στη φάβα ρίχνουμε όλα τα υλικά για να την πλάσουμε σε κεφτέ: τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο, την τριμμένη γραβιέρα και τη φρυγανιά. Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε στο ψυγείο μια ώρα να δέσει η ζύμη. Πλάθουμε στρογγυλές μπαλίτσες με τη φάβα. Στο κέντρο μπήγουμε μια ελιά, αφού της αφαιρέσουμε το κουκούτσι. Βουτάμε τους κεφτέδες στο αλεύρι και αφού κάψουμε λάδι για τηγάνισμα σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τους φαβοκεφτέδες και τους τηγανίζουμε για 4 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν.