27.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΈτος νόμιμης μετανάστευσης το 2024
spot_img

Έτος νόμιμης μετανάστευσης το 2024

-

  • Προωθούμε τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση συνολικά του διοικητικού μηχανισμού της νόμιμης μετανάστευσης

Του Δημήτρη Καιρίδη*

Μαζί με την επιμονή μας στην προστασία των συνόρων και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, ενθαρρύνουμε τη λελογισμένη νόμιμη μετανάστευση, με όρους και κανόνες, σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον, τις ανάγκες της οικονομίας και με απόλυτη ασφάλεια για την ελληνική κοινωνία.

Προχωράμε, λοιπόν, με μια στρατηγική τριών βημάτων: το πρώτο ήταν η ψήφιση της σχετικής τροπολογίας πριν τα Χριστούγεννα, για τη δημιουργία ενός διαδρόμου νομιμότητας για τους μετανάστες που διαμένουν ήδη στη χώρα μας, εδώ και χρόνια, και έχουν προσφορά εργασίας.

Ολοκληρώνουμε την υπογραφή έξι διμερών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας με φίλες χώρες, όπως η Αρμενία, η Γεωργία, η Μολδαβία, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες και η Ινδία.

Και, τέλος, προωθούμε τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση συνολικά του διοικητικού μηχανισμού της νόμιμης μετανάστευσης και, πιο συγκεκριμένα, των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, καθώς και των προξενείων, προκειμένου να διεκπεραιώνονται γρήγορα και αξιόπιστα τόσο οι αιτήσεις έκδοσης και ανανέωσης αδειών διαμονής, όσο και οι μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό.

Τι συμβαίνει στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ δέχτηκαν πέρυσι κοντά στα 3 εκ. παράνομες αφίξεις, 10 περίπου φορές περισσότερες από ότι η ΕΕ! Συμφωνήσαν ότι τα δίκτυα των διακινητών είναι παγκόσμια, ότι η παρουσία παράτυπων μεταναστών από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη και από την Υποσαχάρια Αφρική στις ΗΠΑ αποδεικνύει τη διασύνδεσή τους αλλά και την ανάγκη στενότερης δια-ατλαντικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Τέλος, διερεύνησαν τη δυνατότητα η Ελλάδα να συμμετέχει σε μια σειρά από προγράμματα και χρηματοδοτήσεις των ΗΠΑ, όπως ήδη κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εγκαινίασαν έναν τακτικό διάλογο μεταξύ των δυο χωρών.

Αξίζει, ίσως, να σημειωθεί ότι ενώ στην Ελλάδα ο μέσος χρόνος για την εξέταση ενός αιτήματος ασύλου είναι μερικές λίγες εβδομάδες, στις ΗΠΑ μπορεί να χρειαστούν από 5 έως 8 χρόνια. Πρόσφατα, η Ελλάδα κατάφερε κάτι που οι ΗΠΑ προσπαθούν εδώ και τέσσερις δεκαετίες, διαμορφώνοντας μια ευρύτατη διακομματική συναίνεση γύρω από αυτό: να δημιουργήσει μια δίοδο νομιμότητας για τους μετανάστες “χωρίς χαρτιά” που διαμένουν για χρόνια στη χώρα και εργάζονται.

  • Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

 

spot_img
spot_img