1.
Είμαι 58 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος και διαθέτω μέχρι και σήμερα περίπου 9.750 ένσημα περίπου. Θα μπορέσω να λάβω σύνταξη στα 62;
Οι ευνοϊκότερες προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος στην περίπτωση σας είναι 12.000 ημέρες ασφάλισης και όριο ηλικίας το 62ο. Εφόσον παραμείνετε στην εργασία σας με πλήρη ασφάλιση, το 2027 που θα συμπληρώσετε το ανωτέρω όριο ηλικίας, θα διαθέτετε περίπου 11.200-11.250 ημέρες, επομένως θα πρέπει να προβείτε σε εξαγορά πλασματικού χρόνου εφόσον διαθέτετε, προκειμένου να συμπληρώσετε τις προαναφερόμενες 12.000 ημέρες ασφάλισης και να μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση συνταξιοδότησης.
2.
Μόλις έγινα 62 ετών και έχω μέχρι το Δεκέμβριο του περασμένου έτους περίπου 4.700 ένσημα (ΙΚΑ), εκ των οποίων τα 3.200 βαρέα. Μπορώ κανονικά να κάνω αίτηση για σύνταξη;
Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για τη δική σας περίπτωση είναι 4.500 ένσημα και όριο ηλικίας το 62ο για μειωμένη ή το εξηκοστό έβδομο έτος για πλήρη σύνταξη. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση της μειωμένης σύνταξης, εκτός από τα 4.500 ένσημα, είναι να διαθέτει ο ασφαλισμένος και 100 ένσημα κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία πριν την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησής. Για να μπορέσετε να κάνετε χρήση των ευνοϊκών διατάξεων των βαρέων θα έπρεπε να διαθέτετε 3600 βαρέα ένσημα.
3.
Είμαι 65 ετών, νέος ασφαλισμένος και διαθέτω 35 χρόνια συνολική υπηρεσία στο Δημόσιο. Πότε μπορώ να λάβω σύνταξη;
Στην περίπτωση σας θεμελιώνετε δικαίωμα συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης, τα οποία τα διαθέτετε, και όριο ηλικίας το 67ο για πλήρη σύνταξη ή το 62ο για μειωμένη σύνταξη.
4.
Είμαι αλλοδαπός και λαμβάνω επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα 230 ευρώ από το 2019. Επειδή πλέον έχω περισσότερα έτη μόνιμα στην Ελλάδα, μπορώ να ζητήσω να προσαυξηθεί το ποσό ?
Το ποσό δεν αναπροσαρμόζεται. Υπολογίζεται από την υποβολή της αιτήσεως, δηλαδή πόσα έτη διαμομήνς είχατε στην Ελλάδα όταν καταθέσατε την αίτηση.
Η Μάρλεν Ασημακοπούλου είναι Δικηγόρος-Εργατολόγος
Τέλος τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις
Όσοι έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό, ή επιστροφή, ή πρέπει να πληρώσει μέχρι 100 ευρώ, τότε θα γλιτώνουν το πρόστιμο
Καταργείται από τις φετινές δηλώσεις το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων για φυσικά πρόσωπα. Σύμφωνα με τη διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο καταργείται το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής εφόσον το ποσό του φόρου δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσης τους και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό, ή πιστωτικό ή προκύπτει φόρος έως 100 ευρώ δεν θα πληρώσουν το σχετικό πρόστιμο που ανέρχεται στα 100 ευρώ.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, για όσους φορολογούμενους υπάρχει εκκρεμοδικία, είτε δηλαδή έχουν προσφύγει στη Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, είτε στα διοικητικά δικαστήρια η κατάργηση του προστίμου θα έχει αναδρομική ισχύ και θα καταλαμβάνει και τους ανωτέρω.
Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ορίζει πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, για τους φορολογούμενους που υποβάλουν εκπρόθεσμα, μετά τις 30 Ιουνίου τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού εφόσον από την εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών προκύψει υποχρέωση καταβολής επιπλέον φόρου και εφόσον τη στιγμή της εκπρόθεσμης υποβολής έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου.
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από τις εκπρόθεσμες δηλώσεις θα προκύψουν μηδενικά ή πιστωτικά εκκαθαριστικά, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μόνο 100 ευρώ πρόστιμο, το οποίο σε περίπτωση πιστωτικού εκκαθαριστικού θα συμψηφιστεί με την επιστροφή φόρου. Όπως προαναφέρθηκε το πρόστιμο των 100 ευρών καταργείται ωστόσο,, συνεχίζει να υφίσταται το πρόστιμο για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με το νόμο αν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και υποβάλλει εκπρόθεσμα τη δήλωση του, το πρόστιμο φθάνει στα 250 ευρώ, εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία, ή 500 ευρώ, εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
Αλλαγές στο φορολογικό
Επίσης, το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί τις προσεχείς μέρες στη Βουλή θα προβλέπει:
1. Τέλη με τον μήνα. Την 1η Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα. Σύμφωνα με την διάταξη που θα κατατεθεί στο σχετικό φορολογικό νομοσχέδιο, αν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.
2. Επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο. Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο θα συνεχιστεί και για το 2023, με το δημοσιονομικό κόστος να εκτιμάται στα 76 εκατ. ευρώ.
3. Την αναβίωση των ρυθμίσεων των 120 και 72 δόσεων που απωλέσθησαν ή κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 01/02/2023. Η αναβίωση των ρυθμίσεων αυτών πραγματοποιείται μέχρι την 31η Ιουλίου του 2023 με την καταβολή 2 δόσεων και με την αναβίωση όλων των ευεργετημάτων των ρυθμίσεων, όπως π.χ. η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της ρύθμισης των 120 δόσεων. Η αναβίωση των ρυθμίσεων περνά από την υποχρεωτική, εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης , ένταξη των αρρύθμιστων οφειλών στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Το σχήμα αυτό καλύπτει και όσους είχαν ενταχθεί νωρίτερα στις 24-48 δόσεις και έχασαν τη ρύθμιση.
4. Τη νέα ρύθμιση 36-72 δόσεων για όσους την 1η Νοεμβρίου του 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 72 ή 120 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Η νέα ρύθμιση αφορά οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 30 ευρώ και συνοδεύεται από ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.