27.8 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπιδότηση έως 40% των εξόδων για ανακαίνιση κατοικίας
spot_img

Επιδότηση έως 40% των εξόδων για ανακαίνιση κατοικίας

-

• Ποια είναι τα ποσά, ποια είναι τα δικαιολογητικά και ποιες δαπάνες είναι επιλέξιμες για την επιδότηση

Της Φιλοθέη Μακριδάκη*
Άμεσα περιμένουμε να εκδοθεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση ώστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα και να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων για το πολυαναμενόμενο Ανακαινίζω – Ενοικιάζω. Το πρόγραμμα θα δώσει στους ιδιοκτήτες των ακινήτων την δυνατότητα να αποκτήσουν επιδότηση έως και 40% για τα έξοδα που θα πραγματοποιηθούν για την ανακαίνιση της κατοικίας τους.
Για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να λάβουν αυτό το ποσό απαραίτητη προϋπόθεση είναι αυτό το ακίνητο να είναι «κενό» και κατόπιν να νοικιάσουν το ανακαινισμένο σπίτι για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα σε νέους. Το «Ανακαινίζω- Ενοικιάζω», σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα υπολογίζεται να βγει στον «αέρα» μέσα στον Φεβρουάριο.
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της επιδότησης
Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» επιδοτείται η επισκευή κατοικιών με σκοπό τη διάθεσή τους για εκμίσθωση και στο οποίο συμμετέχουν, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr), ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για ένα (1) ακίνητό τους με χρήση κατοικίας, εφόσον:
• Διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%).
• Το ακίνητο έχει έκταση έως εκατό (100) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή.
• Έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ.
• Το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών, και οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε (5) έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.
Ποια είναι τα ποσά της επιδότησης
Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες.
Η επιδότηση ανέρχεται στο σαράντα τοις εκατό (40%) των πραγματοποιηθεισών δαπανών και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά: τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά, μετά την ανακαίνιση προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τριών (3) τουλάχιστον ετών.
Οι ιδιοκτήτες θα λαμβάνουν την κρατική επιχορήγηση για τις εργασίες ανακαίνισης αφότου αναρτούν ηλεκτρονικά το μισθωτήριο συμβόλαιο διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των αρμόδιων υπουργείων, το ανακαινισμένο σπίτι θα πρέπει είτε να αξιοποιηθεί από τον ιδιοκτήτη για τις στεγαστικές του ανάγκες, είτε να διατεθεί προς ενοικίαση.
Σημείο αναφοράς είναι ότι οι εργασίες και τα υλικά πρέπει έχουν όλα αγοραστεί με κανονικά τιμολόγια, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά.
Επίσης, οι δικαιούχοι πρέπει να καλύπτουν το ίδιο εισοδηματικό όριο με το «Εξοικονομώ», αλλά προβλέπεται επιπλέον επιδότηση ύψους 3.000 ευρώ για όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000.
Ποιες δαπάνες είναι επιλέξιμες για την επιδότηση
Ποιες δαπάνες όμως είναι επιλέξιμες για την επιδότηση;
Τοποθέτηση θερμομόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων, υαλοπινάκων και εξωτερικών προστατευτικών φύλλων
Εγκατάσταση ή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, καθώς και των αναγκαίων υποδομών και στοιχείων, ώστε το κτίριο να καθίσταται πλήρως λειτουργικό, εγκατάσταση διατάξεων αυτόματου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης/ψύξης
Εγκατάσταση συστήματος αυτοπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (με ενεργειακό συμψηφισμό), καθώς και συστημάτων ηλεκτρικών συσσωρευτών (μπαταρίες) όταν συνδυάζονται με φωτοβολταϊκά συστήματα
Εγκατάσταση συστήματος παραγωγής ζεστού νερού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
Εγκατάσταση συστήματος μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας
Αναβάθμιση φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας.
Τοποθέτηση/αντικατάσταση υδραυλικής εγκατάστασης
Τοποθέτηση/αντικατάσταση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης
Συντήρηση/επισκευή στέγης
Επισκευή τοιχοποιίας/Χρωματισμού εσωτερικά και εξωτερικά των κτιρίων
Τοποθέτηση σταθερών ή κινητών συστημάτων σκίασης
Αναβάθμιση ή εγκατάσταση ανελκυστήρα
Εγκατάσταση οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων
Αλλαγή ή επισκευή δαπέδων

• Η Φιλοθέη Μακριδάκη είναι Αρθρογράφος-Α’ Τάξης Φοροτεχνικός-Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών- Ιδιοκτήτρια Λογιστικού Φοροτεχνικού Γραφείου

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Περί αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις

Ένα ακόμα ψέμα του πρωθυπουργού και των αρμοδίων υπουργών του αποδείχτηκε η περιβόητη αύξηση μισθών και συντάξεων κατά 3%, όπως άλλωστε αναμενόταν.
Πέρυσι μας έταζε αύξηση 7,75% και δεν πήραμε δεκάρα, φέτος η αύξηση είχε προσδιοριστεί σε 3% και πάλι δεν πήραμε δεκάρα τσακιστή.
Αν πέρυσι είχε δοθεί η αύξηση 7,75%, όπως διατυμπάνιζαν, θα έπαιρνα αύξηση στις καθαρές συντάξιμες αποδοχές μου 81,66 Ευρώ/μήνα, δηλαδή οι συντάξιμες αποδοχές μου θα γίνονταν 1,136 Ευρώ/ μήνα και με τη φετινή (υποτιθέμενη) αύξηση θα γίνονταν 1.170 Ευρώ/μήνα, δηλαδή φέτος η σύνταξή μου θα είχε μια αύξηση 115 Ευρώ/μήνα, δηλαδή 1.380 ευρώ/έτος. Θα είχα επομένως μια αύξηση 115 Ευρώ/μήνα περίπου στις τακτικές μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές μου. Σημειωτέον ότι δεν υπολογίζω αυξήσεις στο τρίμηνο μέρισμα του ΜΤΠΥ και το μηνιαίο επικουρικό του ΤΕΑΔΥ.
Αντί για τις ανωτέρω αυξήσεις μας έδωσε 100,00 Ευρώ εφ’ άπαξ, ποσό που ούτε την “προσωπική διαφορά” του “νόμου Κατρούγκαλου” μείωσε ούτε αύξησε τις αποδοχές μας.
Πέντε (5) χρόνια στην διακυβέρνηση της χώρας, αν ήθελε να δώσει αυξήσεις, θα είχε καταργήσει τις αντεργατικές διατάξεις του ανωτέρω κατάπτυστου νόμου. Για να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος και να εγκρίνει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ μπορούσε, να καταργήσει έναν απλό νόμο δεν μπορούσε;
Όσον αφορά στο ποσό των 100,00 Ευρώ που μας χορήγησε τώρα και των 200,00 Ευρώ που μας είχε χορηγήσει το Πάσχα, πολύ φοβάμαι ότι θα επαναληφθεί ό,τι είχε γίνει και παλαιότερα: Το 2017 είχα πάρει αναδρομικά 37,00 Ευρώ, για τα οποία ούτε φρόντισαν να μου στείλουν κάποιο έγγραφο εκκαθαριστικό για να το δηλώσω ούτε η ΑΑΔΕ το συμπεριέλαβε στην προσυμπληρωμένη φορολογική μου δήλωση που μου έστειλαν, με αποτέλεσμα να μην το δηλώσω και να κληθώ το 2022 να πληρώσω πρόστιμο 102,40 Ευρώ!!!
Πάντως, είτε με αυξήσεις μισθών και συντάξεων, είτε χωρίς αυξήσεις, οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών τραβούν ολοταχώς την ανηφόρα και η αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών καταβαραθρώνεται συνεχώς.
Αντιθέτως στον ιδιωτικό τομέα επανέφερε τις τριετίες, δίνοντας μια αύξηση στους εργαζόμενους την οποία θα πληρώσουν οι εργοδότες (όχι όλοι, φυσικά, γιατί ορισμένοι ή δεν θα την δώσουν στους εργατοϋπαλλήλους τους ή θα την δώσουν και θα απαιτήσουν να τους επιστραφεί, όπως έχει ξαναγίνει) και θα την μετακυλήσουν στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουν. Με άλλα λόγια, πάλι θα την πληρώσει ο λαός.
Ο γνωστός Άδωνις βγήκε να δηλώσει ότι δεν θα γίνουν μειώσεις στις συντάξεις (!!!!). Πάλι καλά που δεν μας ζητάνε να πληρώσουμε κι από πάνω!!!
Και μόνον από την αύξηση των διοδίων θα προκληθούν αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων. Τα διόδια είχαν ιδρυθεί επί επάρατης χούντας για 4 (τέσσερα) χρόνια, όπως είχαν πει τότε, αλλά από τότε έχουν περάσει 54 περίπου χρόνια και, αντί να καταργηθούν, αυξάνονται και πληθύνονται.
Αν είναι να δώσει κάποιος συγχαρητήρια στην κυβέρνηση αυτή, πρέπει να της δώσει για την πρωτοφανή εξαθλίωση που έχει επιβάλει στον λαό. Ούτε ο Σόιμπλε δεν θα τα είχε καταφέρει έτσι !!!

Στάθης Διον. Παπαλεξανδρόπουλος
Τηλεμάχου 2 , Παραλία Προαστίου
264 42 Πάτρα. Τηλ.: 2610 421 151 & 6977 080 545

spot_img
spot_img
spot_img