27.1 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΦΚΑ: Θα επιλέγει Διευθυντές και από τον Ιδιωτικό Τομέα
spot_img

ΕΦΚΑ: Θα επιλέγει Διευθυντές και από τον Ιδιωτικό Τομέα

-

• Το νέο οργανόγραμμα που ετοιμάζει ο ασφαλιστικός φορέας δεν κάνει λόγο μόνο για τις θέσεις Γενικών Διευθυντών, αλλά και για τις πιο κάτω υψηλόβαθμες θέσεις
Στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα και για θέσεις Διευθυντών, (όχι μόνον Γενικών Διευθυντών) θα μπορεί να επιλέγει ο ΕΦΚΑ βάσει προκήρυξης στην οποία θα μετέχουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Το νέο οργανόγραμμα που επεξεργάζεται η Διοίκηση του ΕΦΚΑ προβλέπει μεταξύ άλλων την επέκταση της δυνατότητας που δίνει το άρθρο 3 του νόμου 4892/2022 στο να επιλέγονται στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα όχι μόνον για θέσεις Γενικών Διευθυντών αλλά και Διευθυντών. Στις αλλαγές που ετοιμάζονται περιλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες και η αξιολόγηση των Γενικών Διευθυντών που ανέλαβαν θέσεις ευθύνης μετά τον νόμο 4892 και για τους οποίους προβλέπεται τριετής θητεία με ανανέωση άπαξ για άλλα τρία έτη.
Η αξιολόγησή τους σύμφωνα με διάταξη που προωθείται θα γίνεται στη λήξη του πρώτου εξαμήνου από την ανάληψη της θέσης, βάσει συγκεκριμένων στόχων και κριτηρίων που όσοι τα πληρούν θα συνεχίζουν ενώ όσοι περνούν κάτω από τον πήχυ, δεν θα μπορούν να παραμείνουν στη θέση. Η προωθούμενη ρύθμιση θα πρέπει νομοθετηθεί και θα αφορά τόσο τα στελέχη του ΕΦΚΑ που προέρχονται από το Δημόσιο, και κυρίως από τον ίδιο τον οργανισμό, όσο και τα στελέχη που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για θέσεις ευθύνης από τον ιδιωτικό τομέα.
Ανεφάρμοστος νόμος
Ο νόμος για την είσοδο ιδιωτών στον ΕΦΚΑ έχει μείνει σχεδόν ανεφάρμοστος.
Πρώτον γιατί οι προκηρύξεις που έγιναν μετά τον νόμο αφορούσαν σε 5 θέσεις Γενικών Διευθυντών σε οι οποίες καλύφθηκαν από στελέχη του ΕΦΚΑ με γνώση του αντικειμένου. Δεύτερον γιατί υπήρξαν προσφυγές συνδικαλιστών στο Σ.τ.Ε που έκρινε ότι στην προκήρυξη για τις θέσεις σε ιδιώτες θα πρέπει να αιτιολογείται ο λόγος που δεν μπορούν να καλυφθούν από δημοσίους υπαλλήλους.
Στο οργανόγραμμα που καταρτίζει η Διοίκηση του ΕΦΚΑ οι ιδιώτες Διευθυντές ….επανέρχονται. Απόσπασμα του υπό επεξεργασία οργανογράμματος, αναφέρει ότι με εξαίρεση την Διεύθυνση Νομικών Υποθέσεων «στις θέσεις των Διευθύνσεων τοποθετούνται και λειτουργοί ή εργαζόμενοι σε φορείς του δημοσίου τομέα, καθώς και ιδιώτες, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα και του άρθρου 3 του ν.4892/2022». Στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα θα μπορούν να επιλέγονται και για τις Τοπικές Διευθύνσεις του ΕΦΚΑ.
Το νέο οργανόγραμμα πάντως έχει προκαλέσει εκ νέου τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών που εξαρχής ήταν αντίθετοι στην είσοδο ιδιωτών για επιτελικές θέσεις στον ΕΦΚΑ. Σημειώνεται ότι αντιδρούσαν και στην ανάθεση της έκδοσης των συντάξεων σε πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές, αλλά ως προς αυτό το σημείο η προσφυγή τους δεν τελεσφόρησε καθώς το Σ.τ.Ε έκρινε συνταγματική την εν λόγω διάταξη.
Υπενθυμίζεται ότι τα στελέχη για τις θέσεις ευθύνης στον ΕΦΚΑ με τη διαδικασία που εισήγαγε ο νόμος 4892/2022 επιλέγονται από τριμελή επιτροπή, αποτελούμενη από τον υπηρεσιακό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, τον διοικητή του ΕΦΚΑ και ένα μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού Νομικής Σχολής. Οι μισθοί των εν λόγω στελεχών είναι σημαντικά υψηλότεροι των υπολοίπων Γενικών διευθυντών και διευθυντών του Δημοσίου.

Ραντεβού στην πλ. Κοτζιά δίνουν την Τρίτη οι Συνταξιούχοι

Είμαστε ξανά στον δρόμο του αγώνα. Διεκδικούμε όλα μας τα αιτήματα, ότι με την βία οι κυβερνήσεις μας έχουν αφαιρέσει, ότι με την δουλειά μας πληρώσαμε και δεν το χρωστάμε σε κανέναν. Απαιτούμε τώρα να παρθούν μέτρα για την δημόσια υγεία-πρόνοια. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.
Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες
Οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις επέδωσαν εκ νέου υπόμνημα στην νέα υπουργό εργασίας και ζητούν άμεσα συνάντηση με συγκεκριμένες απαντήσεις όπως υποσχέθηκε ό υπουργός εργασίας την ημέρα της συγκέντρωσης στο πλαίσιο αιτημάτων που έχει επιδοθεί στο υπουργείο. Υπόμνημα για συνάντηση έχουμε υποβάλλει στο υπουργείο εθνικής οικονομίας
Συνεχίζουμε τον αγώνα για τα εκρηκτικά προβλήματα της υγείας και της ακρίβειας με Παναττική συγκέντρωση στις 13 ΦΛΕΒΑΡΗ ημέρα Τρίτη και ώρα 10.30 στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στο Υπουργείο Υγείας.
Διεκδικούμε:
• Δημόσιο, δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος
• Εξασφάλιση από το κράτος δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους.
• Πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στις άλλες μονάδες Υγείας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών.
• Να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας. Να επαναλειτουργήσουν πλήρως τα νοσοκομεία και το σύνολο των δομών που έκλεισαν λόγω περικοπών.
• Κατάργηση κάθε είδους πληρωμής στην Υγεία για όλο τον λαό.
• Απολύτως δωρεάν, με 100% κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό, φάρμακα, θεραπείες, σύγχρονα θεραπευτικά μέσα, τεχνολογικά βοηθήματα για όλους με κανένα όριο, πλαφόν ή αποκλεισμό σε ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους, Έλληνες ή μετανάστες.
• Πλήρης στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό, σύμφωνα με τις ανάγκες. Ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ, με ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού ασθενοφόρων μέσων επίγειων – πλωτών – εναέριων. Στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας συντήρησης του στόλου με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
• Καμιά ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.
• Αγροτικά ιατρεία στελεχωμένα και σε όλα τα χωριά.
• Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς.
• Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για όλους (χωρίς πλαφόν, εξαιρέσεις και περικοπές), με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
• Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους.
• Δημιουργία δημόσιων δομών και οίκων ευγηρίας για την τρίτη ηλικία.
• Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ 13 ΦΛΕΒΑΡΗ ΩΡΑ 10.30 ΠΜ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (πρώην Κοτζιά)

spot_img
spot_img
spot_img