24 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΦΚΑ: Έρχονται τα ψηφιακά ΚΕΠΑ
spot_img

ΕΦΚΑ: Έρχονται τα ψηφιακά ΚΕΠΑ

-

  • Από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα ισχύσει το νέο καθεστώς, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των Ατόμων με Αναπηρία

 

 

Από τις 15 Σεπτεμβρίου μια σημαντική ψηφιακή μεταρρύθμιση στον e-ΕΦΚΑ βάζει τέλος στην ταλαιπωρία των Ατόμων με Αναπηρία και της υποχρέωσης να παρίστανται αυτοπροσώπως για να υποβάλλουν αίτημα πιστοποίησης αναπηρίας. Πρόκειται για την εφαρμογή της Ενιαίας Ηλεκτρονικής Αίτησης ΚΕΠΑ και της Ενιαίας Ιατρικής Γνωμάτευσης.

Πλέον, από το φθινόπωρο οι  ασφαλισμένοι θα ολοκληρώνουν όλη τη διαδικασία με ψηφιακό τρόπο και θα επισκέπτονται μόνο μια φορά τα ΚΕΠΑ, την ημέρα της εξέτασης τους για τη σχετική γνωμάτευση από τους γιατρούς.  Κάθε στάδιο της διαδικασίας που σχετίζεται με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας-με την εξαίρεση της γνωμάτευσης των γιατρών- θα πραγματοποιείται πλέον ηλεκτρονικά στα ΚΕΠΑ όλης της Ελλάδας. Από την αίτηση που θα κάνει ο ανάπηρος για να πάρει κάποια σύνταξη ή επίδομα έως το τελικό πιστοποιητικό που θα πάρει.

Τα νέα βήματα για την e-πιστοποίηση αναπηρίας

Η διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, που εφεξής θα γίνεται ψηφιακά με μια αίτηση και θα καταλήγει στην έκδοση μιας ενιαίας ιατρικής γνωμάτευσης/πιστοποίησης για κάθε χρήση, αναμορφώνεται πλήρως. Αναλυτικά, τα βήματα για την πιστοποίηση μέσα από το  νέο ψηφιακό σύστημα λειτουργίας των ΚΕΠΑ έχουν ως ακολούθως:

  • Ο πολίτης υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση για αξιολόγησή του από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας μόνον με τα απαραίτητα για την πιστοποίηση της αναπηρίας του στοιχεία.
  • Εν συνεχεία, ο ιατρός του ενδιαφερομένου δημιουργεί και οριστικοποιεί ψηφιακά τον Εισηγητικό Φάκελο, προς διευκόλυνση της εργασίας των υγειονομικών επιτροπών.
  • Ο Ιατρικός Εισηγητικός Φάκελος -που μέχρι σήμερα διακινείται με φυσικό τρόπο-θα διακινείται ηλεκτρονικά και θα συμπληρώνεται από τους γιατρούς που έχει επιλέξει ο ασφαλισμένος με τις ειδικότητες που είναι αντίστοιχες με τις παθήσεις του.
  • Ακολουθεί η εξέταση από την υγειονομική επιτροπή του ΚΕΠΑ και η έκδοση Ενιαίας Γνωμάτευσης και Γνωστοποίησης της Πιστοποίησης Αναπηρίας, δεσμευτικής για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, με την οποία ο πολίτης θα έχει πρόσβαση σε όλες τις παροχές και διευκολύνσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Την γνωμάτευση που θα εκδίδεται ο πολίτης θα την βρίσκει στη θυρίδα του σε ηλεκτρονική μορφή.

Επισημαίνεται ότι οι υγειονομικές επιτροπές θα στελεχώνονται πλέον  όχι μόνο από ιατρούς του δημοσίου, αλλά και από ιδιώτες ιατρούς, οι οποίοι όμως θα πρέπει να έχουν εγγραφεί σε ένα ειδικό μητρώο. Πρόκειται για το Ειδικό Σώμα Ιατρών (ΕΣΙ), στο οποίο εγγράφονται ιατροί αφού ολοκληρώσουν επιτυχώς ειδική εκπαίδευση. Η διεύρυνση του πεδίου, από το οποίο θα αντλούνται τα μέλη των υγειονομικών επιτροπών, αντιμετωπίζει την ανάγκη εμπλουτισμού του Σώματος με νέους γιατρούς και σύγχρονες ειδικότητες  ώστε να γίνονται οι σχετικές εξετάσεις και γνωματεύσεις πιο γρήγορα.

 

Κατάργηση της επανεξέτασης

 

Πριν από λίγους μήνες άλλη μία μεταρρύθμιση βελτίωσε την καθημερινότητα των Πολιτών με Αναπηρία με την θέσπιση του  πρώτου Κανονισμού για τα ΚΕΠΑ μέσω του οποίου καταργήθηκε η υποχρέωση επανεξέτασης χιλιάδων ασφαλισμένων για μη αναστρέψιμες παθήσεις. Με αυτό τον τρόπο όλοι οι πολίτες με μη αναστρέψιμες παθήσεις, ασχέτως αν είναι κύριες ή δευτερεύουσες, κατοχυρώνουν το ποσοστό αναπηρίας τους για πάντα. Μέχρι πρότινος αυτό αφορούσε μόνο την κύρια μη αναστρέψιμη πάθηση ενώ όσοι είχαν ως δευτερεύουσα πάθηση έναν ακρωτηριασμό ή μια άλλη μη αναστρέψιμη πάθηση έπρεπε να περνούν από επιτροπές ξανά και ξανά, ανά τα τακτά χρονικά διαστήματα, προκαλώντας τεράστια ταλαιπωρία.

 

Εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων

Η βελτίωση της καθημερινότητας των ΑμεΑ επιτυγχάνεται και μέσω της αναβάθμισης της υλικοτεχνικής υποδομής. Πρόσφατα εγκαινιάστηκαν στα ΚΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη σύγχρονες εγκαταστάσεις, φιλικές προς τα Άτομα με Αναπηρία, που σέβονται τον πολίτη και τις ανάγκες του.

Παράλληλα δρομολογείται και η δημιουργία ενός νέου σύγχρονου ΚΕΠΑ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ικανό να εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες πολίτες. Άλλωστε, η αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και η μέριμνα για την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού τους αποτελεί δείγμα πολιτισμού μιας χώρας.

spot_img
spot_img
spot_img