32.7 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΔιορθώνει το φάλτσο του ΣτΕ η κυβέρνηση
spot_img

Διορθώνει το φάλτσο του ΣτΕ η κυβέρνηση

-

  • Εντός των ημερών λύνει τον Γόρδιο Δεσμό και θα λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι (κι αυτοί που δεν είχαν προσφύγει στην δικαιοσύνη) τα 800 ευρώ που αντιστοιχούν στα δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα-Επίδομα Άδειας

 

Με κυβερνητική απόφαση θα διορθωθεί το φάλτσο της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία άφησε εκτός των δώρων των 800 ευρώ περισσότερους από 1,5 εκατ. συνταξιούχους, οι οποίοι δεν είχαν ασκήσει αγωγές, ενώ και για όσους κινήθηκαν δικαστικά δεν είναι βέβαιη η δικαίωση τους.

Επί 18 μήνες οι συνταξιούχοι ήλπιζαν σε δικαίωση, όμως η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ προκάλεσε σοκ. Και αυτό διότι απέρριψε το αίτημα επιστροφής αναδρομικών για επικούρηση και δώρα. Η απόφαση του ΣτΕ έκλεισε μάλιστα οποιαδήποτε οδό διεκδικήσεων στο μέλλον. Με την απόφαση αυτή εξουδετερώνεται και μια σημαντικών διαστάσεων δημοσιονομική βόμβα που απειλούσε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τον κρατικό προϋπολογισμό. Το κόστος των επιστροφών σε όλους τους συνταξιούχους υπολογιζόταν σε 2,5 δισ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο πως σε όλες τις εκθέσεις μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας, επισημαίνονταν από τους θεσμούς ο δημοσιονομικός κίνδυνος από μελλοντικές δικαστικές αποφάσεις σχετικές με τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Μπορούν να ελπίζουν όσοι είχαν εκκρεμείς δίκες κατά τη δημοσίευση του νόμου Βρούτση (που πλήρωσε τα αναδρομικά από τις κύριες, αποσβένοντας τις αξιώσεις για επικουρικές και δώρα), όσους δηλαδή είχαν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια έως την 31η Ιουλίου 2020, οι οποίοι είναι  περίπου για 300.000. Θα δικαιωθούν ποσά από 800 έως 2.000 ευρώ περίπου για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 από τις περικοπές των επικουρικών και την κατάργηση των δώρων. 

Επιτρέπει επίσης στους χαμηλοσυνταξιούχους που είχαν άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ το 2012 και έτσι εξαιρέθηκαν από την πληρωμή των αναδρομικών των κύριων συντάξεων τον Οκτώβριο του 2020 να διατηρήσουν τις αξιώσεις τους. Πρόκειται για χαμηλοσυνταξιούχους που δεν πήραν το 2020 αναδρομικά από τις περικοπές των κύριων συντάξεων κι έτσι δεν έσβησαν τις διεκδικήσεις τους για αναδρομικά επικουρικών και Δώρων. Ωστόσο στο τέλος του 2021 παραγράφησαν με τον κανόνα της 5ετίας οι αξιώσεις του 2016. Συνεπώς όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν έχουν προσφύγει έως τα τέλη του 2021 δεν μπορούν τώρα να διεκδικήσουν τα ποσά των Δώρων που έχασαν το 2012.

Αντίθετα για όλους τους συνταξιούχους που δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν από τις 31 Ιουλίου του 2020, οι αξιώσεις τους για επιστροφή αναδρομικών επικούρησης και δώρων αποσβεννύονται διά νόμου. Πρόκειται για περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους που εισέπραξαν τα «ψαλιδισμένα» αναδρομικά από τις μειώσεις των κύριων συντάξεων τον Οκτώβριο του 2020 και με την είσπραξη εκείνη συμφώνησαν σιωπηρώς στην απόσβεση των όποιων άλλων αξιώσεων τους από περικοπές επικουρικών και κατάργηση δώρων.

Όπως υποστηρίζουν έγκριτοι νομικοί, οι οποίοι σχολίασαν με αιχμηρό τρόπο την απόφαση του ΣτΕ, οι υποθέσεις που θα τελεσιδικήσουν στο Εφετείο πρέπει να καταστούν εκτελεστές προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι. Επεσήμαναν επίσης ότι η καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων μπορεί να φτάσει και τα 4 χρόνια. Ωστόσο δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι εν λόγω υποθέσεις να παραπεμφθούν και πάλι στο ΣτΕ, ανοίγοντας νέο κύκλο αναμονής.

Λύση από την κυβέρνηση

Η εν λόγω δικαστική απόφαση αναμφίβολα προκαλεί και ζημιά στην κυβέρνηση. Και αυτό διότι μπορεί οι θεσμοί στις τελευταίες τους εκθέσεις να έκαναν λόγο για πρόβλημα στα δημοσιονομικά, όμως η κυβέρνηση πόνταρε σε δικαίωση των συνταξιούχων, ώστε να μπορεί να δώσει τα χρήματα δίχως να κατηγορηθεί από τους αντιπάλους της ότι «εξαγοράζει ψήφους». Κάτι για το οποίο είχε κατηγορηθεί ο Αλέξης Τσίπρας παραμονές των ευρωεκλογών τον Μάιο του 2019, όταν είχε μοιράσει χρήματα στους συνταξιούχους με τον μανδύα της 13ης σύνταξης.

Τώρα, όμως δημιουργείται μία μεγάλη αδικία, καθώς με την απόφαση του ΣτΕ μένουν εκτός τουλάχιστον 1,5 εκατ. συνταξιούχοι. Ήδη μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ υπήρξε έντονη κινητικότητα και επικοινωνία του πρωθυπουργού από την Μαδρίτη (ήταν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ). Στο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών αναζητούν μία λύση που και θα συμπεριληφθούν όλοι οι συνταξιούχοι, δίχως εξαιρέσεις και θα τα αντέξουν τα δημόσια οικονομικά.

Αυτό που διέρρευσαν από το Μαξίμου είναι ότι τα 800 ευρώ (δώρο Χριστουγέννων 2015 ύψους 400 ευρώ-δώρο Πάσχα 2016 ύψους 200 ευρώ-επίδομα θέρους 2016 ύψους 200 ευρώ) να δοθούν εφάπαξ σε όλους τους συνταξιούχους. Σε όσους δικαιούνται κι άλλα χρήματα να γίνει συμψηφισμός με την προσωπική διαφορά και αφού καλυφθεί αυτή να λάβουν από την 1η Ιανουαρίου 2023 την αύξηση του 6%, όπως έχει ανακοινωθεί. Τέλος υπάρχει και το ενδεχόμενο να δοθεί όλο το ποσό των αναδρομικών που δικαιούνται όσοι έχουν ασκήσει αγωγές σε ετήσιες δόσεις και μάλιστα με μικρότερο συντελεστή φορολόγησης.

Να σημειωθεί ότι τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη είχαν διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους τους συνταξιούχους ότι δεν χρειάζεται να τρέχουν να κάνουν αγωγές, καθώς θα υπάρξει πολιτική απόφαση για την καταβολή των αναδρομικών που θα καλύπτει το σύνολο των δικαιούχων. Και πλέον ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Και όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές αυτή το πιθανότερο είναι να ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Βουλή στις 6 Ιουλίου στην προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με θέμα την Κοινωνική Πολιτική.

spot_img
spot_img
spot_img