• Το καλάθι του πρωθυπουργού θα είναι μισογεμάτο, ενώ από το Μαξίμου διαρρέεται η αποφασιστικότητα για την μάχη της καθημερινότητας
Μία πρόγευση της κατεύθυνσης που θα έχει η ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το μεθεπόμενο Σάββατο έδωσε ο πρωθυπουργός, την προηγούμενη Τρίτη κατά την επίσκεψη του στην Θεσσαλονίκη, όπου είχε επαφές με παραγωγικούς κι επιστημονικούς φορείς, αλλά κι εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην εκδήλωση με θέμα την Περιφερειακή Ανάπτυξη και την Ψηφιακή Πλατφόρμα erga.gov.gr.
«Δεν μιλάμε πλέον για χρονοδιαγράμματα, αλλά για παραδοτέα έργα», λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, ενώ από το τέλος Σεπτεμβρίου και εντεύθεν, τόσο κυβερνητικά στελέχη όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα κάνουν εξορμήσεις σε αρκετές περιοχές εκτός Αθηνών για την ανάδειξη των κατά τόπους πρωτοβουλιών που έχουν δρομολογηθεί στο πλαίσιο των περιφερειακών αναπτυξιακών σχεδίων.
Από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης στις 30 Νοεμβρίου, μετά από καθυστερήσεις και παλινωδίες δεκαετιών. Αφετέρου, την υλοποίηση του Flyover ίσως και νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, πριν από τις εκλογές της άνοιξης του 2027. Μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι από την κυβέρνηση θέλουν να δείξουν πως πήραν το μήνυμα της κάλπης στις ευρωεκλογές και επιταχύνουν την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων. Σε ένα μπαράζ συσκέψεων που είναι σε εξέλιξη οριστικοποιείται το οικονομικό πακέτο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και υπολογίζονται τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν. Στόχος είναι οι παροχές που θα ανακοινωθούν να είναι κοστολογημένες και το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου είναι πως δεν υπάρχουν λεφτόδεντα.
Ουσιαστικά στην κυβέρνηση εστιάζουν σε ένα μισογεμάτο καλάθι με στοχευμένα μέτρα, που θα κοιτά προς συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα θέλουν να κρατήσουν εφεδρείες για την επόμενη μέρα, καθώς υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες. Αδιαμφισβήτητα η μητέρα των μαχών για την κυβέρνηση δίνεται στο πεδίο της ακρίβειας που αποτελεί και το βασικό πονοκέφαλο των νοικοκυριών, με το βάρος να πέφτει στην αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας αλλά και σε μόνιμα μέτρα στήριξης του εισοδήματος.
Πού θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα
Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού, στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, στην μείωση των εργοδοτικών εισφορών, σε μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, σε μέτρα για τους αγρότες και πιθανότατα σε σημειακές παρεμβάσεις στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών. Παράλληλα ένα σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του θα είναι εστιασμένο στο στεγαστικό, με μέτρα που θα κοιτάνε κυρίως προς τη νέα γενιά που αντιμετωπίζει και τα μεγαλύτερα εμπόδια στην προσπάθεια εξεύρεσης φθηνής στέγης.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών και ειδικότερα στους τομείς : της παιδείας (π.χ. ψηφιακό σχολείο), της υγείας (ενίσχυση του ΕΣΥ), της ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης και των μεταφορών (έως το καλοκαίρι του 2025 θα κυκλοφορούν στην Αττική 950 νέα λεωφορεία).
Η κοινωνική ατζέντα
Μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού αλλά και στοχευμένες αλλαγές στα επιδόματα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Έμφαση θα δοθεί στην περαιτέρω στήριξη οικογενειών που έχουν ένα ή δύο παιδιά και στην επέκταση μιας σειράς προνομίων και στους τρίτεκνους.
Από την κυβέρνηση εστιάζουν σε μια σειρά μέτρων που έχουν δρομολογηθεί για την στήριξη των οικογενειών, όπως για παράδειγμα η αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος για τα voucher σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία κατά 18 εκατομμύρια. Επιπλέον επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία 20.000 θέσεων σε υφιστάμενους ή νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς με 70 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και με νομοθετική ρύθμιση δίνεται στους Δήμους της χώρας η δυνατότητα να αξιοποιήσουν το νέο πρόγραμμα και με ευρωπαϊκούς πόρους, είτε να αυξήσουν τις θέσεις στους υπάρχοντες δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ή να φτιάξουν, όπου είναι αναγκαίο και εφικτό καινούργιους.
Τέλος να σημειωθεί πως «ψήνονται» στοχευμένες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας και σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο θα προβλέπει αύξηση του ποσού για τους πρώτους μήνες και σταδιακή μείωση στην πορεία. Παράλληλα για τον καθορισμό του τελικού ποσού θα λαμβάνονται υπόψη και παράγοντες όπως τα χρόνια της ασφάλισης αλλά και το ύψος του μισθού. Οι αλλαγές αυτές θα συνδυαστούν με νέα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε ανέργους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό αποτύπωμα
Ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό αποτύπωμα και με χρονικό ορίζοντα το 2027.
Πιο αναλυτικά οι μεταρρυθμίσεις που αναμένονται:
Μειώσεις φόρων – αύξηση εισοδημάτων:
– στήριξη συνταξιούχων
– κατάργηση τέλους επιτηδεύματος (επαγγελματίες)
– σημειακές αλλαγές στη φορολόγηση επαγγελματιών
– μείωση ασφαλιστικών εισφορών
– νέα αύξηση συντάξεων 2% -2,5% 2025
– αύξηση έκπτωσης εφάπαξ εξόφλησης φόρων
– βελτιώσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση
Αλλαγές στην επιδοματική πολιτική:
– «λίφτινγκ» στο επίδομα ανεργίας
– αναμόρφωση επιδομάτων ΟΠΕΚΑ
– εξίσωση τρίτεκνων – πολύτεκνων
Στις βασικές αλλαγές που σχεδιάζονται για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», περιλαμβάνονται:
– Διεύρυνση δικαιούχων ως προς την ηλικία (50 έτη από 39)
– Διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων
– Ειδική πρόνοια για μηδενικό επιτόκιο για τρίτεκνους / πολύτεκνους
– Παλαιότητα ακινήτων (μικρότερη από τα 15 έτη)