33.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΕΘ: Με άρωμα Αραβίας κι ελπίδες για συμφωνίες
spot_img

ΔΕΘ: Με άρωμα Αραβίας κι ελπίδες για συμφωνίες

-

  • Τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που έχουν κάνει απόβαση στην Θεσσαλονίκη με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομίας και θα υποδέχονται τους καλεσμένους σε σκηνή Βεδουίνων

 

Έχοντας έντονο άρωμα Αραβίας ανοίγει σήμερα τις πύλες της η 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (10-18 Σεπτεμβρίου) με τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τα οποία η Ελλάδα διατηρεί κάτι παραπάνω από άριστες σχέσεις.

Μάλιστα το επίσημο περίπτερο των Ηνωμένων   Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με τα όσα έχει πει τόσο ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Αναστάσιος Τζήκας, όσο και επίσημες διαρροές θα εντυπωσιάσει τους επισκέπτες της έκθεσης.
Η φετινή διοργάνωση λαμβάνοντας υπόψη τη σπουδαιότητα της προσέγγισης σε νέες αγορές, υποδέχεται μέσα από τον θεσμό της τιμώμενης χώρας τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δίνοντας την ευκαιρία για ενίσχυση των ιστορικών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο λαών, αλλά και το κίνητρο για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών, επενδυτικών και πολιτιστικών σχέσεων.

Το περίπτερο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχει ετοιμαστεί σε εμβαδόν 5.000 τετραγωνισκών μέτρων και θα υπάρχουν σκηνές Βεδουίνων. Εκεί θα υποδέχονται τους καλεσμένους, ενώ μέσω άλλων σκηνών θα τους αποχαιρετούν. Όσο για την επίσημη αποστολή της τιμώμενης χώρας; Ίσως ξεπεράσουν και τους 500 με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομίας Αμπτουλά μπιν Τουκ Αλ Μαρί. Όσο για την συμμετοχή εταιρειών από τα ΗΑΕ κι αυτές θα ξεπεράσουν τους 50 ομίλους με ενεργή παρουσία σε πολλές χώρες.

Φυσικά μπορεί στα 5.000 τ.μ. να υπάρχουν και σκηνές Βεδουίνων, αλλά θα σφύζει και από πολυτέλεια, όπως επίσης και από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, την οποία έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζει το Ντουμπάι. Μάλιστα εντός του επίσημου περιπτέρου οι Άραβες έχουν φτιάξει κι ένα stage (σκηνή), στην οποία θα φιλοξενούνται καθημερινώς καλλιτεχνικά γεγονότα παραδοσιακού χαρακτήρα των ΗΑΕ. Επίσης οι εκπρόσωποι των ΗΑΕ έχουν ακόμα μεριμνήσει ώστε το catering στον χώρο του περιπτέρου τους να πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, ήτοι να σερβιρίζονται τρόφιμα «χαλάλ» (σ.σ. η ένδειξη «halal» πιστοποιεί ότι ένα προϊόν έχει παραχθεί και προετοιμαστεί βάσει παραδόσεων και κανόνων του Ισλάμ και, ειδικά για τα κρέατα -εξαιρουμένου του χοιρινού- αποδεικνύει μεταξύ άλλων ότι το ζώο έχει θανατωθεί με συγκεκριμένο τελετουργικό).

   Οι εταιρείες

Μεταξύ των επιχειρηματικών κολοσσών και κυβερνητικών φορέων που θα συμμετάσχουν στην 86η ΔΕΘ περιλαμβάνονται το «Dubai International Financial Centre» (το μεγαλύτερο επενδυτικό hub για τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Ασία), η «DP World», κολοσσός στη διαχείριση λιμένων, που στο παρελθόν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την ιδιωτικοποίηση του λιμένος της Θεσσαλονίκης, η «Tawazun» από τον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας, η μεταλλευτική «Εmirates Global Aluminium», που εισφέρει στην οικονομία των Εμιράτων πάνω από 5 δισ. δολάρια ετησίως, ο κραταιός επενδυτικός και βιομηχανικός όμιλος «Essa Al-Ghurair», οι «MASDAR» και «AMEA Power» από τον ενεργειακό κλάδο, ο αερομεταφορέας «Etihad Airways», ο όμιλος «Αl Seer Marine Supplies», ο οποίος αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις για τη λιμενική βιομηχανία και τη ναυτιλία, οι «Al Hamrah» και «Damak Properties» από τον τομέα του real estate και η εταιρεία δομικών υλικών «Rak Ceramics», που πραγματοποιεί πωλήσεις σε 150 χώρες και απασχολεί 15.000 άτομα, παρουσιάζοντας ετήσιο τζίρο κοντά στο 1 δισ. δολ., αλλά και εταιρείες από τους κλάδους της τεχνολογίας, του τουρισμού, της υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2021, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών προς τα ΗΑΕ σημείωσαν ισχυρή ετήσια άνοδο κατά 53%, ανερχόμενες στα 362,88 εκατ. ευρώ, ενώ αξιοσημείωτη άνοδο, κατά 145% σημείωσαν και οι εισαγωγές προϊόντων από τα ΗΑΕ στην Ελλάδα, φτάνοντας στα 156,8 εκατ. ευρώ. Η άνοδος των ελληνικών εξαγωγών οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ελληνικών πωλήσεων πετρελαιοειδών (+455%), καπνικών προϊόντων (+26%), μαρμάρων (+33%), ειδών αλουμινίου (+48%), γουναρικών (+171%) και μηχανολογικού εξοπλισμού (+22%). Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας για την τετραετία 2018-2021, η Ελλάδα παρουσιάζει σταθερά σημαντικό πλεόνασμα στο εμπόριο υπηρεσιών με τα ΗΑΕ. Το πλεόνασμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ναυτιλιακές υπηρεσίες (θαλάσσιες μεταφορές) και ανέρχεται περίπου στα 400-600 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η ελληνική παρουσία

Η επιχειρηματική παρουσία ελληνικών συμφερόντων στα ΗΑΕ (περίπου 300 εταιρείες) συγκροτείται κυρίως από επιχειρήσεις κλάδων κατασκευών και ναυτιλιακής υποστήριξης στο Εμιράτο Fujairah, εμπορίου τροφίμων, εστίασης, εμπορίου γούνας, εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας των ΗΑΕ, οι ελληνικές άμεσες επενδύσεις (ΑΞΕ) στα ΗΑΕ αφορούν εννέα υποκαταστήματα, 21 εμπορικές αντιπροσωπείες και 305 εμπορικά σήματα. Σύμφωνα με τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την ίδια πηγή, το απόθεμα ελληνικών ΑΞΕ στα ΗΑΕ ανερχόταν, το 2016, σε 195,6 εκατ. δολ (έναντι 93,8 εκατ. κατά το τέλος του 2015). Η προετοιμασία του περιπτέρου 13, που θα φιλοξενήσει την παρουσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχει ήδη ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς.

Η τεχνολογία και οι επενδύσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της συμμετοχής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που στο περίπτερο 13 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν τους πλέον αναπτυγμένους κλάδους της οικονομίας τους, τα δυνητικά πεδία συνεργασίας με τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και τις προοπτικές που δημιουργούνται από τις πρόσφατες εθνικές κινήσεις περαιτέρω σύσφιξης των δεσμών των δύο χωρών.

spot_img
spot_img