Υλικά
• 500 γρ. Κοφτό Ολικής Άλεσης
• 1 κιλό κρεμμύδια για στιφάδο (κοκκάρι) καθαρισμένα
• 1 χταπόδι (800 γρ.)
• 10 ντοματίνια
• 60 ml κόκκινο κρασί
• 2 κ. σ. ελαιόλαδο
• 400 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας με 300 ml νερό
• 1 κ. γ. τριμμένο μπαχάρι
• 1 κ. γ. καστανή ζάχαρη
• 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
• 2 φύλλα δάφνης
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το χταπόδι και κόβουμε το κάθε πλοκάμι σε 5-6 κομμάτια. Σε κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο και μόλις γυαλίσουν, καραμελώνουμε με την καστανή ζάχαρη. Προσθέτουμε το χταπόδι και σοτάρουμε για 5-10 λεπτά, σε πολύ υψηλή φωτιά, μέχρι το χταπόδι να βγάλει και να πιει τα υγρά του.
Προσθέτουμε το σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας, το μπαχάρι, το ξύδι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε τα ντοματίνια, το χυμό ντομάτας, τη δάφνη και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε. Αφήνουμε για τουλάχιστον 90 λεπτά να σιγοβράσουν.
Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε το κοφτό Ολικής Άλεσης και βράζουμε για 10 λεπτά. Με τρυπητή κουτάλα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το χταπόδι το κοφτό μακαρόνι και ανακατεύουμε.