Υλικά
• 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
• 240 γραμ. (1 κούπα) ζάχαρη
• 200 γραμ. βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη
• 4 αυγά φρέσκα
• 150 ml. (½ κούπα) φρέσκο γάλα
• ½ κούπα φρούτα γλασέ ψιλοκομμένα
• ½ κούπα σταφίδα μαύρη
• ½ κούπα σταφίδα σουλτανίνα
• ½ κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
• ½ κούπα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
• 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
• 2 βανίλιες ή ξύσμα ενός πορτοκαλιού
• 1 πρέζα αλάτι
Για το γλάσο σοκολάτας
• 210 γραμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
• 200 γραμ. κρέμα γάλακτος
• 1 κουτ. σούπας μέλι
Εκτέλεση
Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, σε μαρέγκα.
Έπειτα χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, σε μέτρια ταχύτητα, για 4΄- 5΄ να αφρατέψει. Προσθέτουμε έναν – έναν τους κρόκους, ώστε να τους απορροφάει το μείγμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη σόδα διαλυμένη στο γάλα και τις βανίλιες, συνεχίζοντας το χτύπημα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και διαδοχικά προσθέτουμε στον κάδο, τη μαρέγκα και το αλεύρι. Όταν απορροφηθεί όλο το αλεύρι, σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά, μία στρογγυλή φόρμα για κέικ, αδειάζουμε μέσα το μείγμα, μ᾿ ένα μαχαίρι κάνουμε ένα κύκλο στη ζύμη. Ψήνουμε το κέικ στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, στους 165°C για 60΄- 65΄.
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε µια κατσαρόλα και τη ζεσταίνουμε, σε μέτρια φωτιά. Λίγο πριν φουσκώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα, το μέλι και ανακατεύουμε µε ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου, να σφίξει λίγο και είναι έτοιμο.
Όταν ψηθεί το κέικ, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε όπως είναι, μέσα στη φόρμα, για 5′. Έπειτα το ξεφορμάρουμε και το βάζουμε πάνω σε σχάρα (ή σε μια καθαρή πετσέτα) να κρυώσει, για 15΄. Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε πιατέλα, που έχουμε κοσκινίσει λίγη ζάχαρη άχνη. Όταν παγώσει και σφίξει το γλάσο, με ένα κουτάλι το περιχύνουμε πάνω στο παγωμένο κέικ και το απλώνουμε, να πάει παντού.