10.4 C
Athens
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΧοιρινό στο φούρνο με μανέστρα
spot_img

Χοιρινό στο φούρνο με μανέστρα

-

Υλικά
• 1 κιλό χοιρινό μπούτι ή σπάλα κομμένο σε μικρές μερίδες
• 100 ml ελαιόλαδο
• 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
• 1 κουταλιά πελτέ
• 150 ml κόκκινο κρασί
• 500 γρ. τριμμένη ντομάτα
• 2 φύλλα δάφνης
• 1/2 κουταλάκι ρίγανη
• 1 ξύλο κανέλας
• 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
• Αλάτι-Πιπέρι
• 400 γρ. μανέστρα
Για το σερβίρισμα
Κεφαλοτύρι ή γραβιέρα ή ξηρό ανθότυρο τριμμένα
Εκτέλεση
Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κομμάτια το χοιρινό. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα. Ρίχνουμε το κρεμμύδι το σκόρδο και ανακατεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το ξύλο κανέλας τα φύλλα δάφνης. Βάζουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε στον πάτο της κατσαρόλας μέχρι να βγάλει τα αρώματα του. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, την ρίγανη, την ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
Συμπληρώνουμε με μία κούπα ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα. Αφού είναι έτοιμο αδειάζουμε σε ένα ταψί το χοιρινό με τη σάλτσα και ρίχνουμε τη μανέστρα. Συμπληρώνουμε με 1 λίτρο ζεστό νερό και διορθώνουμε το αλάτι.
Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Τέλος ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά ώσπου να πάρει χρώμα.

spot_img
spot_img