26.6 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ«Ασφάλεια, σταθερότητα, προοπτική, το τρίπτυχο της επιτυχίας»
spot_img

«Ασφάλεια, σταθερότητα, προοπτική, το τρίπτυχο της επιτυχίας»

-

  • Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδειξε αντανακλαστικά σε όλες τις κρίσεις και συνεχίζει να στηρίζει πολίτες κι επιχειρήσεις

 

Της Μαρίας Καραουλάνη

 

Ο Παύλος Μαρινάκης έσπασε ένα ρεκόρ που κατείχε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ανέλαβε γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας σε ηλικία 33 ετών, ενώ ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όταν είχε αναλάβει γραμματέας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του ήταν 34 ετών. Οι δύο τους έχουν ένα κοινό. Όχι την καταγωγή τους από την Κρήτη, καθώς ο Παύλος Μαρινάκης είναι αχαιός και γεννήθηκε στην Πάτρα. Το κοινό που τους ενώνει είναι ότι και οι δύο σπούδασαν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κι εκεί έκαναν τα πρώτα τους πολιτικά βήματα.

Ο Παύλος Μαρινάκης είναι το ζωντανό παράδειγμα σε αυτό που λέμε «η ανανέωση στην πράξη». Εξάλλου αυτό τονίζει σε κάθε παρέμβαση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς γνωρίζει πως τα κόμματα ως ζωντανοί οργανισμοί το σωστό είναι να μπολιάζονται με νέο αίμα.

Η θητεία του κ. Μαρινάκη ανανεώθηκε προ ολίγων ημερών στη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, όμως ήταν ήδη γνωστό, όταν από του βήματος του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπλεξε το εγκώμιο στον γραμματέα, ανακοινώνοντας ότι θα ανανεωθεί η θητεία του.

Βέβαια ο κ. Μαρινάκης μέχρι το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ θα παραμείνει διπλοθεσίτης, καθώς εξακολουθεί να ηγείται της γαλάζιας νεολαίας. Όμως από την ημέρα που ανέλαβε την θέση του γραμματέα της Ν.Δ. έχει πραγματικά κινητοποιήσει όλες της Νομαρχιακές και Τοπικές Επιτροπές.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «60+» ο κ. Μαρινάκης τόνισε με σιγουριά ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει την αυτοδυναμία στις επόμενες εθνικές εκλογές, λόγω του ότι η κυβέρνηση ήταν δίπλα στον πολίτη σε όλες τις κρίσεις κι επειδή προσφέρει ασφάλεια, σταθερότητα, προοπτική.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Παύλου Μαρινάκη είναι η ακόλουθη:

 

 

-Τα μέτρα ανακούφισης για την ενεργειακή ακρίβεια που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αποτελούν αναμφισβήτητα μεγάλη ανακούφιση για τα ελληνικά νοικοκυριά. Ωστόσο οι επιδοτήσεις δεν καλύπτουν το σύνολο των αυξήσεων από την αρχή της εκδήλωσης της ενεργειακής κρίσης και η αναδρομική επιστροφή αφορά στο 60% της αύξησης των λογαριασμών. Γιατί δεν γίνεται μία παρέμβαση μόνιμου χαρακτήρα – όπως νομοθετική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, σταθερή τιμή κιλοβατώρας για τουλάχιστον ένα έτος;

 

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει αποδείξει ότι μέσα στις αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών στηρίζει δυναμικά, οργανωμένα και με σχέδιο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τόσο μέσα στην πανδημία, όσο και τώρα με την παγκόσμια πληθωριστική και ενεργειακή κρίση, συνεχώς δημιουργεί μέτρα τα οποία στοχεύουν στην ανακούφιση των πολιτών.

Η Ελλάδα έχει στηρίξει τους πολίτες της περισσότερο και νωρίτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και έχει δώσει τα περισσότερα χρήματα συναρτήσει του ΑΕΠ της.

Ειδικά τώρα με την επιστροφή των επιβαρύνσεων στο ρεύμα αλλά και το πλαφόν που θα επιβληθεί μέσα στον Ιούλιο, τα ελληνικά νοικοκυριά θα έχουν μια σημαντική ανακούφιση στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Κάθε κίνηση γίνεται με απόλυτο σεβασμό απέναντι στους πολίτες και σχέδιο ως προς το δημοσιονομικό κόστος. Θα μπορούσαμε κι εμείς να λέμε τάζουμε επιδόματα τώρα και για όλους, ή να λέμε «λεφτά υπάρχουν». Για να συνεχίσουν όμως να υπάρχουν λεφτά, πρέπει κάθε κίνηση να είναι προσεκτική και μελετημένη. Δεν είναι τυχαίο ότι, μέσα σε αυτά τα σχεδόν τρία χρόνια, μειώθηκαν πάνω από 20 φόροι, αυξήθηκε δύο φορές ο κατώτατος μισθός και όλοι οι πολίτες -ιδίως οι νέοι- στηρίχθηκαν με έκτακτα μέτρα».

 

-Πώς κρίνετε την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο 14ο Συνέδριο της Ν.Δ. όπου άσκησε έντονη κριτική για την πολιτική της κυβέρνησης στην ενέργεια, στην εξωτερική πολιτική αλλά και για τον χαρακτήρα του κόμματος;

«Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι μπορούν να γίνουν όλα και μάλιστα μέσα σε σχεδόν τρία χρόνια. Όποιος το υποστηρίξει αυτό, δεν έχει πραγματική επαφή με την πολιτική ζωή του τόπου και τις συνθήκες που επικρατούν. Η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση έχει ήδη υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του προεκλογικού της προγράμματος και μάλιστα, πολλές φορές, έχει κάνει περισσότερα από όσα είχε εξαγγείλει. Κάθε άποψη για την περαιτέρω εξέλιξη τόσο της παράταξης όσο και της διακυβέρνησης της χώρας είναι σεβαστή. Αυτή είναι η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας. Η πολυφωνία, η ανταλλαγή ιδεών, το άνοιγμα στην κοινωνία, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτό παραμένει το ιστορικότερο κόμμα εξουσίας της μεταπολίτευσης, ένα μεγάλο προοδευτικό και γνήσια λαϊκό κόμμα. Ο Πρωθυπουργός έχει τη ρητή και εκπεφρασμένη αποδοχή της πλειοψηφίας των πολιτών. Και είναι εκείνοι που θα κρίνουν τα αποτελέσματα της πολιτικής της Κυβέρνησης».

Σας ανησυχεί η μεγάλη προσέλευση του κόσμου στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ; Το ότι οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 170.000 μήπως σηματοδοτεί την «ολική» επαναφορά  της δυναμικής και, κυρίως, της απήχησης που είχε το κόμμα στην ελληνική κοινωνία;

«Οι Έλληνες πολίτες έχουν πάψει να πιστεύουν μεγάλα λόγια και συνθήματα κολλημένα στο παρελθόν. Θέλουν ουσία, έργο και αποτέλεσμα. Θέλουν ξεκάθαρες πολιτικές που να βελτιώνουν την καθημερινότητά τους και όχι πανηγυρικές ομιλίες σε μπαλκόνια. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως βαφτίστηκε, πρέπει αν θέλει να έχει ένα ουσιαστικό έρεισμα, να περάσει με γρήγορους ρυθμούς από το στάδιο του rebdranding, στο στάδιο της παραγωγής προτάσεων. Και μένει να δούμε τι έχει να πει το ΠΑΣΟΚ για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, από την παγκόσμια πληθωριστική κρίση και την άμυνα της χώρας, μέχρι την καθημερινότητα των πολιτών και τις αγωνίες της νέας γενιάς. Προς το παρόν, έχουμε ακούσει μόνο αναπαραγωγή παλιών συνθημάτων».

Με σχέδιο τετραετίας

-Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει επανειλημμένα ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ωστόσο πολλοί θεωρούν ότι τα μέτρα στήριξης που παρέχει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα προμηνύουν εκλογές πιο σύντομα; Τι πιστεύετε;

«Η πεποίθηση «πολλών» πως τα μέτρα στήριξης έρχονται πριν τις κάλπες, για να προετοιμάσουν ένα «εύφορο» εκλογικό έδαφος για την εκάστοτε Κυβέρνηση, είναι απότοκο πολλών ετών βαθιά λαϊκίστικων αντιλήψεων για την πολιτική ζωή του τόπου. Αυτός ο λαϊκισμός δεν έχει θέση στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ποτέ δεν μπήκαμε στη «μάχη» μιας ακατάσχετης παροχολογίας για να γίνουμε αρεστοί, ούτε και μοιράσαμε λεφτά χωρίς να υπολογίσουμε το «λογαριασμό». Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται τις δύσκολες αποφάσεις, ότι ενδιαφέρεται για τους πολίτες χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, ότι δουλεύει όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «με σχέδιο τετραετίας, πρόγραμμα οκταετίας και όραμα δεκαετίας». Και αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη για αυτό που ο πρόεδρός μας και Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους: ότι, δηλαδή, οι εκλογές θα γίνουν σε 12 μήνες».

-Εφόσον μετά σας εκλογές η ΝΔ παραμείνει κυβέρνηση, θα σας ενδιέφερε μία θέση στο υπουργικό σχήμα; Αν ναι, ποιο υπουργείο θεωρείτε ότι είναι πιο κοντά στα ενδιαφέροντά σας;

«Για μένα δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτοδύναμη μετά τις εκλογές. Ο πρόεδρός μας και Πρωθυπουργός του κόμματος μόλις πριν πέντε μήνες μου έδωσε μια ευκαιρία ζωής και μου έκανε την τιμή να με προτείνει για τη θέση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, κάτι που επικύρωσαν με την ψήφο τους τα μέλη και της προηγούμενης και της νέας Πολιτικής Επιτροπής που αναδείχθηκε από το 14ο Τακτικό Συνέδριο. Ο ρόλος μου είναι ιδιαίτερα σημαντικός και σκοπεύω να τον τιμήσω και να προσπαθήσω να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης του προέδρου μας και όλων των στελεχών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύει πως εμπιστεύεται τους νέους στην πράξη. Δεν είναι αυτονόητο, ένας 34χρονος να αναλαμβάνει μια τέτοια θέση. Αντίστοιχα και στο Κυβερνητικό σχήμα υπάρχουν άξιοι άνθρωποι της ηλικίας μου και σαν νέο άνθρωπο αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και πολλά πράγματα να κάνουμε στη Νέα Δημοκρατία. Εκεί θέλω να δώσω όλη μου την ενέργεια. Άλλωστε, τώρα ξεκινήσαμε».

-Ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ποια είναι τα βασικά θέματα που βλέπετε ότι απασχολούν τη νεολαία και τι θα επιθυμούσατε να κάνει για αυτά η κυβέρνηση;

«Είχα -και έχω για λίγες μέρες ακόμα- την τιμή να υπηρετήσω από τη θέση του προέδρου, τη μεγαλύτερη πολιτική νεολαία της Ευρώπης. Μια νεολαία άμεση, ανοιχτή και παρεμβατική. Μια νεολαία που βγαίνει στο δρόμο, πηγαίνει σε κάθε πόλη και σε κάθε γειτονιά, μιλάει με τις νέες και τους νέους από όλο τον κοινωνικό ιστό, δημιουργεί προτάσεις, τις καταθέτει και πολλές φορές τις βλέπει να γίνονται νόμοι του κράτους. Έτσι κάναμε στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έτσι κάναμε στον Ποινικό Κώδικα.

Αυτή η Κυβέρνηση έχει στηρίξει περισσότερο από κάθε άλλη τη νέα γενιά με τις μειώσεις δεκάδων φόρων, το «πρώτο ένσημο», την απαλλαγή από το φόρο γονικής παροχής, τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια, τις αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Παιδείας.

Αυτό ζητούν οι νέοι. Ασφάλεια, σταθερότητα, προοπτικές, σιγουριά και ευκαιρίες. Και είναι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που τους τα παρέχει όλα αυτά και θα συνεχίσει να το κάνει δυναμικά, με έμφαση στις ανάγκες τους, θέτοντάς τους στο προσκήνιο».

 

 

Συνέντευξη του Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ΠΑΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑΚΗ στην «60+»

 

spot_img
spot_img
spot_img