Υλικά
Για το κρέας
1 μπούτι + 1 χεράκι ή 2 μπούτια αρνίσια (ή κατσικάκι γάλακτος) συνολικού βάρους περίπου 2½-3 κιλών, με το κόκαλο
1 λεμόνι κομμένο στα 2
κληματόβεργες τόσες ώστε να φτιάξετε το πλέγμα στρώσης στο ταψί
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο για το άλειμμα του κρέατος στο ψήσιμο
Για το αρωματικό μείγμα
½ κ. σ. αλάτι
½ κ. γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ. γ. φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου ψιλοκομμένα, ή 2 κ. γ. αποξηραμένο + 1-2 ολόκληρα κλωναράκια
2 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένες
2 κ. σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Για το αρωματικό μείγμα: Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε το αλάτι, το πιπέρι, το δεντρολίβανο, το σκόρδο και το ελαιόλαδο τα ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη.
Πλένετε, σκουπίζετε τα κομμάτια κρέατος και τα τρίβετε καλά με το ½ λεμόνι. Με ένα μυτερό μαχαιράκι κάνετε 4-5 τομές βάθους 2 εκ. σε διάφορα σημεία του κάθε κομματιού, και τις γεμίζετε το αρωματικό μείγμα. Με το αρωματικό μείγμα που θα περισσέψει, αλείφετε τα κομμάτια αρνιού εξωτερικά και μετά τα τρίβετε με αλατοπίπερο.
Σπάτε τις κληματόβεργες σε μέτρια κομμάτια και τις βάζετε σταυρωτά στο ταψί του φούρνου σας. Βάζετε τα κομμάτια αρνιού πάνω στο πλέγμα από τις κληματόβεργες και βάζετε το ταψί στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες, ιδανικά για 12 ώρες ή για όλο το βράδυ. Την επομένη προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Ρίχνετε στο ταψί λίγο νερό ώστε να φτάσει σε ύψος 1 εκ. περίπου. Βάζετε το ταψί σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου και ψήνετε το αρνάκι σας για 20-30 λεπτά. Μετά μειώνετε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς, τοποθετείτε πάνω στο κρέας τα ολόκληρα κλωναράκια δεντρολίβανου και συνεχίζετε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα για το κατσίκι ή 1 ώρα και 20 λεπτά για το αρνί. Μπορούμε να το συνοδέψουμε με πατάτες φούρνου.
K2
Μπριζόλες χοιρινές σε σάλτσα μανιταριών
Υλικά
Για τις μπριζόλες
4 χοιρινές μπριζόλες επιλογής σας, με κόκαλο ή χωρίς, πάχους 2-2,5 εκ. περίπου
1 κ. γ. πάπρικα
1 κ. γ. σκόνη σκόρδου
αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κ. σ. βούτυρο
4 κ. σ. ελαιόλαδο