28.8 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΑρχίζουν οι έρευνες για φυσικό αέριο, αναμένονται άμεσα αποτελέσματα
spot_img

Αρχίζουν οι έρευνες για φυσικό αέριο, αναμένονται άμεσα αποτελέσματα

-

Την αναβάθμιση των ερευνών για υδρογονάνθρακες ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός επαναφέροντας ένα project που ήταν ώριμο από το 2014. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι στόχος των εργασιών θα είναι να έχει ολοκληρωθεί η εικόνα για το εάν μέχρι το 2023 έχουν βρεθεί πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Μητσοτάκης

Στη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας της ΕΔΕΥ και της διοίκησης των ΕΛΠΕ με αντικείμενο την έρευνα και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε: «Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε αποθέματα πετρελαίου ή χερσαία «οικόπεδα», ενώ στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατά το πρότυπο χωρών της περιοχής όπως η Αίγυπτος, που εφήρμοσε ταχείες διαδικασίες τόσο για τη διερεύνηση όσο και για την έναρξη παραγωγής υδρογονανθράκων».

Μητσοτάκης
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε αποθέματα πετρελαίου ή χερσαία «οικόπεδα», ενώ στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατά το πρότυπο χωρών της περιοχής όπως η Αίγυπτος, που εφήρμοσε ταχείες διαδικασίες τόσο για τη διερεύνηση όσο και για την έναρξη παραγωγής υδρογονανθράκων

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι έρευνες αφορούν έξι εκτάσεις. Η μια είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα στην περιφέρεια Ηπείρου και οι άλλες πέντε σε θαλάσσιες περιοχές. Στο Ιόνιο, στον Κυπαριασσιακό Κόλπο και στην Κρήτη.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Τα μηνύματα

Τα μηνύματα

Ο πρωθυπουργός έστειλε τα ακόλουθα μηνύματα για την επανεκκίνηση των ερευνών ενόψει των αναγκών για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας που έχει πυροδοτήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία:

 1. Επιταχύνουμε το πρόγραμμα για την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων.
 2. Αναβαθμίζουμε το έργα για την έρευνα υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας.
 3. Θέλουμε έως το τέλος του 2023 να έχουμε σαφή εικόνα για τα αποθέματα φυσικού αερίου και εάν μπορούν να αξιοποιηθούν.
 • Επιταχύνουμε το πρόγραμμα για την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων.
 • Αναβαθμίζουμε το έργα για την έρευνα υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας.
 • Θέλουμε έως το τέλος του 2023 να έχουμε σαφή εικόνα για τα αποθέματα φυσικού αερίου και εάν μπορούν να αξιοποιηθούν.
 • Από την πλευρά του ο υπουργός, Κώστας Σκρέκας, ανήγγειλε τις ακόλουθες άμεσες πρωτοβουλίες:

  Κώστας Σκρέκας

  1. Θα συσταθεί μια νέα task force που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών.
  2. Το υπουργείο θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη σύντμηση των χρόνων των ερευνών.
  3. Θα σταλεί επιστολή στους παραχωρησιούχους από την ΕΔΕΥ που θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
 • Θα συσταθεί μια νέα task force που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών.
 • Το υπουργείο θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη σύντμηση των χρόνων των ερευνών.
 • Θα σταλεί επιστολή στους παραχωρησιούχους από την ΕΔΕΥ που θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
 • Τροπολογία ΥΠΕΝ

  Τροπολογία ΥΠΕΝ

  Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) αναλαμβάνει τη χορήγηση αδειών εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) καθώς και τη συνολική διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου για την αποθήκευση CO2 ή άλλων αερίων και υγρών στοιχείων, η οποία συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε την προηγούμενη Δευτέρα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

  Όπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΝ, ο ορισμός φορέα που θα αναλάβει τη χορήγηση αδειών για έργα εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα είναι επιβεβλημένη, δεδομένου ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει ενταχθεί έργο για την ανάπτυξη μιας μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στη Ν. Καβάλα. Ως ορόσημο έχει τεθεί η πλήρης αδειοδότηση του σταθμού ως το τέλος του Α εξαμήνου του 2024.

  Με άλλες διατάξεις της τροπολογίας, οι Διαχειριστές Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ) υποχρεούνται να καταβάλουν στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, ειδικό τέλος 14% των καθαρών κερδών τους, του έτους 2021, προκειμένου να αποδοθεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, οι οποίοι βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια δραστηριότητας των διαχειριστών του έργου. Η διαδικασία απόδοσης του ειδικού τέλους στους δικαιούχους Ο.Τ.Α. θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση ενώ η κατανομή του γίνεται ανάλογα με τη συμμετοχή κάθε Ο.Τ.Α. στην κατανάλωση φυσικού αερίου για το έτος 2021.

  right hereclick to visitphone case stickers

  Επίσης, η τροπολογία προβλέπει τη συγκρότηση του νέου λογαριασμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ο οποίος μετονομάζεται σε «Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ και Αποθήκευσης» και αποκτά δύο νέους υπολογαριασμούς: ο πρώτος αφορά τις νέες μονάδες ΑΠΕ που τίθενται σε λειτουργία από 1.1.2021 και μετά (είναι οι μονάδες με τις χαμηλότερες τιμές αποζημίωσης οι οποίες απομειώνουν το κόστος ηλεκτροδότησης) και ο δεύτερος τις μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που εντάσσονται σε καθεστώς λειτουργικής στήριξης.

  spot_img
  spot_img
  spot_img