Κριθαράκι με σπαράγγια και γραβιέρα Κρήτης
Υλικά
- 300 γρ. κριθαράκι ψιλό
- 1 ματσάκι σπαράγγια (12 – 14 τεμάχια)
- 70 ml λευκό κρασί
- 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου ή νερό
- 200 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
- 100 ml ελαιόλαδο ή όσο χρειάζεται για να καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας
- χυμός από 1/2 λεμόνι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα σπαράγγια, κρατάμε τις κορφές και κόβουμε τον κορμό σε λεπτές φέτες. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, σοτάρουμε για 2 – 3 λεπτά τις κορφές σπαραγγιών και μετά τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις κρατάμε στην άκρη. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κριθαράκι και ανακατεύουμε, έτσι ώστε το ελαιόλαδο να πάει παντού. Σβήνουμε με το κρασί και, όταν το κριθαράκι «πιει» όλο το κρασί, προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζωμό ή το νερό, όπως κάνουμε στο ριζότο, μέχρι να χυλώσει.
Την ίδια ώρα σε ένα άλλο κατσαρολάκι βράζουμε σε καυτό νερό τα λεπτοκομμένα σπαράγγια κι όταν βράσουν τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε μπλέντερ και τα πολτοποιούμε με στόχο να γίνει πουρές. Μόλις ετοιμαστεί το κριθαράκι προσθέτουμε τον πουρέ σπαραγγιών και τις κορφές που κρατήσαμε και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη γραβιέρα, αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού.