Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε νέο εγχείρημα έκδοσης κοινών ομολόγων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επειδή τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τα δικά τους οικονομικά.
Με τον τρόπο αυτό ο Γερμανός υπουργός προσπάθησε να δώσει τέλος στη συζήτηση που άνοιξε κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο Ισπανός ομόλογός του Κάρλος Κουέρο ζητώντας νέες εκδόσεις κοινού ευρωπαϊκού χρέους και τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξαγγείλει ότι τα κράτη οφείλουν να χρηματοδοτήσουν πλήθος επενδυτικών σχεδίων, από την ενεργειακή μετάβαση ως την ψηφιακή οικονομία αλλά και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας προκειμένου να αντιμετωπίσουν την απειλή της Ρωσίας.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μίλησε στο Bloomberg, στο περιθώριο των συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, τονίζοντας μεταξύ των άλλων: “Για οικονομικούς λόγους, η ευθύνη για τα δικά μας εθνικά οικονομικά δεν πρέπει να είναι θολή”.
Γερμανοί αξιωματούχοι παραπέμπουν συνήθως στην αυστηρή ερμηνεία του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας και υποστηρίζουν ότι αυτή αποτελεί μείζον εμπόδιο για οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα κοινής έκδοσης ευρωπαϊκών ομολόγων.
Πέρυσι το δικαστήριο της Καρλσρούης είχε απορρίψει μάλιστα την πρακτική της μεταφοράς κεφαλαίων μεταξύ οχημάτων εκτός του γερμανικού προϋπολογισμού που είχαν σχεδιαστεί για να παρακαμφθεί οι περιορισμός στους όρους δανεισμού της χώρας.
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Κάρλος Κουέρπο χαρακτήρισε τις γερμανικές αντιδράσεις “άστοχες”, ενώ ο Πολωνός Αντρέι Ντομάνσκι δήλωσε ότι η χώρα του θα πιέσει για νέα και πιο δίκαιη χρηματοδότηση για την άμυνα όταν αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του μπλοκ το επόμενο έτος. “Εάν υπάρχει θέληση, θα υπάρξει νόμιμος τρόπος, κοινού δανεισμού όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά και για πολλούς άλλους”, είπε ο Ισπανός Κουέρπο.
Ο Λίντνερ επανέλαβε ωστόσο ότι δεν θα δεχτεί περισσότερες από κοινού υποχρεώσεις. “Δεν είμαστε κατά της ένωσης χρέους μόνο για νομικούς λόγους”, είπε.
Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε κοινό δανεισμό ύψους 850 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να στηρίξει την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών κρατών από την πανδημία – ήταν μικτά, επομένως δεν υπάρχει λόγος μια τέτοια προσέγγιση να επαναληφθεί.