25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΑνησυχία του ΠΟΥ για επιδημία χολέρας από το Σουδάν
spot_img

Ανησυχία του ΠΟΥ για επιδημία χολέρας από το Σουδάν

-

Οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει μια «αποτίμηση του κινδύνου» για τη δημόσια υγεία, αφότου ένα από τα εμπόλεμα μέρη στο Σουδάν κατέλαβε ένα εργαστήριο, στο Χαρτούμ, όπου φυλάσσονταν δείγματα παθογόνων οργανισμών, όπως ιοί της γρίπης και της χολέρας, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Η ομάδα που βρίσκεται επί τόπου, καθώς και οι ομάδες διαχείρισης του βιολογικού κινδύνου και βιοασφάλειας, προχωρούν σε μια αποτίμηση του κινδύνου» είπε ο Δρ Μάικλ Ράιαν, ο επικεφαλής του Προγράμματος Διαχείρισης των Επειγουσών Υγειονομικών Καταστάσεων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.
«Οι τεχνικοί δεν έχουν πλέον πρόσβαση στο εργαστήριο, κάτι που σημαίνει ότι το εργαστήριο δεν είναι σε θέση να λειτουργεί ως διαγνωστικό κέντρο και κέντρο αναφοράς. Φοβόμαστε επίσης μήπως τα άτομα που κατέλαβαν το εργαστήριο εκτεθούν κατά λάθος σε παθογόνους οργανισμούς που φυλάσσονται εκεί», είπε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Ο ΠΟΥ δεν έχει διευκρινίσει μέχρι στιγμής αν το εργαστήριο έχει καταληφθεί από τον τακτικό στρατό του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν ή από τους παραστρατιωτικούς του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό.
Αρχικά έγινε γνωστό ότι στο εργαστήριο υπήρχαν δείγματα ιών της γρίπης, της χολέρας και της πολιομυελίτιδας. Σήμερα, ο Δρ Ολιβιέ λε Πουλέν, είπε ότι φυλάσσονταν επίσης δείγματα του SARS-CoV-2 (του κορονοϊού που προκαλεί την Covid-19) και της πολυανθεκτικής φυματίωσης. «Φυσικά, εργαζόμαστε με τους συναδέλφους μας στη χώρα αυτή για να καταλάβουμε καλύτερα την κατάσταση», τόνισε.
«Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το ένα τέταρτο των ζωών που χάθηκαν μέχρι τώρα θα είχαν σωθεί αν υπήρχε πρόσβαση σε μέσα για τον έλεγχο της αιμορραγίας. Όμως οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το παραϊατρικό προσωπικό, αδυνατούν να φτάσουν στους τραυματισμένους πολίτες και οι άμαχοι δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες», τόνισε.
Ο Μάικ Ράιαν σημείωσε ότι ο βασικός κίνδυνος για τους Σουδανούς σήμερα είναι η έλλειψη καθαρού νερού και εμβολίων.

spot_img
spot_img