30.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΑναγκαία η αλλαγή στάσης απέναντι στο περιβάλλον
spot_img

Αναγκαία η αλλαγή στάσης απέναντι στο περιβάλλον

-

• Η ιδιαίτερη βαρύτητα, που έχει η κλιματική αλλαγή, φαίνεται και από την έντονη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εν λόγω ζήτημα
Της Νόνης Δούνια*

Η κλιματική κρίση είναι δυστυχώς «εδώ» και μας δείχνει με τον πιο εμφατικό τρόπο τις πολυεπίπεδες συνέπειές της. Με ακραία καιρικά φαινόμενα, με καταστροφές ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, με απώλειες περιουσιών και κόπων μιας ολόκληρης ζωής. Αλλά και με ασυνήθιστες, για την εποχή, υψηλές θερμοκρασίες, με σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων και άλλα «αφύσικα» φαινόμενα.
Ασφαλώς, η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την Χώρα μας. Είναι μια παγκόσμια πρόκληση. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, στην πρώτη έκθεση εκτίμησης του κλιματικού κινδύνου στην Ευρώπη, έκανε έκκληση για άμεση ανάληψη δράσης, κυρίως στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, της προστασίας της ακτογραμμής, της επίδρασης των καυσώνων στον γενικό πληθυσμό, της πρόληψης και της αντιμετώπισης των πλημμυρών και της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών μηχανισμών πολιτικής προστασίας.
Αποτελεί, δυστυχώς, γεγονός ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ο κύριος υπεύθυνος για αυτή την άκρως επικίνδυνη για τον πλανήτη, αλλά και για εμάς τους ανθρώπους, κλιματική αλλαγή.
Μικρές καθημερινές πράξεις
Είναι επείγον, λοιπόν, να αλλάξει η στάση όλων μας απέναντι στο περιβάλλον. Με μικρές καθημερινές πράξεις, όπως η ανακύκλωση, η εξοικονόμηση ενέργειας, η συνετή χρήση του νερού, η προστασία του πρασίνου και της θάλασσας κ.α., μπορούμε να αναστρέψουμε την περιβαλλοντική ζημιά, που έχουμε προκαλέσει. Ταυτόχρονα, μέσα από το δικό μας παράδειγμα, ασχολούμενοι με περιβαλλοντικές δράσεις και ερχόμενοι σε επαφή με τη φύση και τα ζώα, μπορούμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας περιβαλλοντική συνείδηση και να τα κάνουμε να καταλάβουν ότι δεν είναι κάτι αποκομμένο από το περιβάλλον. Αντιθέτως: αποτελούν τον σημαντικότερο κρίκο του!
Η ιδιαίτερη βαρύτητα, που έχει η κλιματική αλλαγή, φαίνεται και από την έντονη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εν λόγω ζήτημα. Όπως είναι γνωστό, οι προσπάθειες της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής συνάδουν με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, το 2015.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα, που αποτελεί βασική συνιστώσα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030. Απώτερος, μάλιστα, σκοπός είναι να καταστήσουν την ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.
Για την επίτευξη των φιλόδοξων αυτών στόχων, η ΕΕ, από κοινού με τα κράτη μέλη της, δαπανούν αξιοσημείωτους πόρους. Αφενός, η ΕΕ θέσπισε μηχανισμό δίκαιης μετάβασης για την παροχή χρηματοδοτικής και τεχνικής στήριξης στις περιφέρειες, που πλήττονται περισσότερο από τη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, διαθέτοντας ποσό ύψους έως και 90 δις ευρώ.Αφετέρου, οι χώρες – μέλη της,έχουν δεσμευτεί να δαπανήσουν το 30 % του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ, για την περίοδο 2021-2027 και του NextGeneration EU, σε έργα που σχετίζονται με το κλίμα.
Πολύπλευρη
Όπως γίνεται κατανοητό από όλα τα παραπάνω, η περιβαλλοντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύπλευρη και εξαιρετικά σημαντική, ενώ βασίζεται, πρωτίστως στην αλλαγή της παιδείας μας. Είναι σίγουρο πως αν αυτή επιτευχθεί, η ποιότητα ζωής και η καθημερινότητα όλων μας θα βελτιωθεί δραστικά. Για αυτό και το περιβάλλον αποτελεί έναν από τους τομείς, που πραγματικά θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ, αν οι συμπολίτες μου με τιμήσουν με την ψήφο τους, στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

• Η Νόνη Δούνια είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία

spot_img
spot_img