22.8 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΆμεσες αποφάσεις για νέες ενισχύσεις
spot_img

Άμεσες αποφάσεις για νέες ενισχύσεις

-

 • Ποια είναι τα δεδομένα για τις φορολογικές δηλώσεις

 

Της Φιλοθέης Μακριδάκη*

Άμεσα περιμένουμε ανακοινώσεις για την νέα επιταγή ακρίβειας. Από πηγές τις διοίκησης τα λεγόμενα έρχονται σε αντίθεση, ωστόσο όμως είναι γενικά αναμενόμενο ότι τα πράγματα θα κυλίσουν όπως και το διάστημα που έχει παρέλθει θετικά και υποστηρικτικά για όλες τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας μας. Βεβαίως σε αυτό το πνεύμα κινείται και η διαδικασία της αύξησης του κατώτατου μισθού που συμπαρασύρει και μια σειρά αυξήσεων συνολικότερα.

Τα αρμόδια στελέχη της πολιτείας έχουν αναφέρει ότι οι υποχρεώσεις αυτής της χρονιάς είναι δημοσιονομικής προσαρμογής. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να δούμε εάν υπάρχουν περιθώρια και σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τα αξιοποιεί όταν υπάρχουν τα περιθώρια, αλλά ακόμα δεν έχουμε καν τα στοιχεία του Ιανουαρίου. Νομίζω ότι κινούμαστε στο πλαίσιο του προϋπολογισμού και ελάχιστα καλύτερα, όχι κάτι όμως που δημιουργεί προσδοκίες για πολύ μεγάλες υπερβάσεις.

Η ανακοίνωση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το ταμειακά διαθέσιμα και η ανάπτυξη έστω και κατά προσέγγιση είναι οι βασικές προϋποθέσεις έτσι ώστε ο η πολιτεία να ανάψει το πράσινο φως για την νέα επιταγή ακρίβειας.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε από τις προηγούμενες αντίστοιχες πληρωμές, έως το τέλη Μαρτίου το οικονομικό επιτελείο θα έχει καθαρή εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Εφόσον τα αποτελέσματα είναι επιθυμητά, οι διαδικασίες θα τρέξουν τάχιστα.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η πληρωμή του θα πρέπει να γίνει στο τέλος Απριλίου, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, εφόσον φέτος το Πάσχα πέφτει στις 5 Μαΐου.

Πιθανολογείται ότι οι δικαιούχοι που έλαβαν την επιταγή ακρίβειας, θα λάβουν το επίδομα και το Πάσχα, εφόσον το επιτρέψουν οι ρυθμοί της ελληνικής οικονομίας. Η επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα δόθηκε σε χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά εν όψει των Χριστουγέννων.Το συνολικό ύψος της επιταγής ακρίβειας έφτασε 350 εκατομμύρια ευρώ.

Οι δικαιούχοι

Η έκτακτη ενίσχυση με τη μορφή επιταγής ακρίβειας για το 2023 καταβλήθηκε στους εξής δικαιούχους:

 • 000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος. Ενδεικτικά, το συνολικό ποσό (αρχικό ποσό συν επιπλέον μιάμιση δόση) που θα λάβει τον Δεκέμβριο μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ.
 • 1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, έλαβαν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ. Οι ίδιοι επιπλέον έλαβαν αύξηση στις συντάξεις τους από 1ης/1/2024.
 • Την ίδια έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ έλαβαν τον Δεκέμβριο και οι 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.
 • 000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έλαβαν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος.
 • 000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ έλαβαν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Οι φορολογικές δηλώσεις

Ας δούμε τώρα και όλα όσα νεότερα περιμένουμε με το άνοιγμα και φέτος των φορολογικών δηλώσεων.

Νωρίτερα από ποτέ θα ξεκινήσουν οι φορολογικές δηλώσεις 2024, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το Taxisnet αναμένεται να ανοίξει για να υποδεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις 2024 στο τέλος Μαρτίου.

Να αναφέρουμε ότι οι δηλώσεις ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2024 είναι προσυμπληρωμένες, ενώ την ίδια ώρα για πάνω από 1 εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους οι φορολογικές δηλώσεις θα είναι προσυμπληρωμένες και θα υποβληθούν αυτόματα από την ΑΑΔΕ υπό την προϋπόθεση ότι οι υπόχρεοι δεν προβούν σε καμία απολύτως ενέργεια.

Επίσης αλλαγές αναμένουμε και στην ακίνητη περιουσία ενώ ήδη υποβάλλονται αυτόματα μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY οι δηλώσεις Ε9 για αγοραπωλησίες ακινήτων και για συγκεκριμένες περιπτώσεις γονικών παροχών και δωρεών ακινήτων.

Οι δηλώσεις ΦΠΑ

Ας δούμε τι αλλάζει για τις δηλώσεις ΦΠΑ πιο συγκεκριμένα.

 1. Με το νέο καθεστώς που τίθεται σε εφαρμογή στις δηλώσεις ΦΠΑ που θα υποβάλλουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις από 1η Ιανουαρίου 2024 δεν θα μπορούν να εμφανίσουν λιγότερα έσοδα ή περισσότερες δαπάνες από αυτά που έχει προσυμπληρώσει η Εφορία με βάση τα δεδομένα στα myDATA.
 2. Στην πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου παρέχεται η δυνατότητα διορθώσεων με μείωση εσόδων και αύξηση των δαπανών αλλά σε ποσοστό έως 30% σε σχέση με αυτά που αυτά που υπάρχουν στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ με το όριο περιορίζεται σε βάθος χρόνου έως να μηδενιστεί.
 3. Έσοδα – Εκροές ΦΠΑ

Επιτρέπεται η μεταφορά ποσών από κωδικό εκροών σε έτερο κωδικό εκροών με κατηγορία ΦΠΑ 0%.

Επιτρέπεται η υποβολή περισσότερων εσόδων από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA.

Σε περίπτωση αντικειμενικής δυσχέρειας διόρθωσης εσόδων, επιτρέπεται η χρήση εναλλακτικού τρόπου προσυμπλήρωσης με Τύπο Παραστατικού 11.4 – Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής, με ένδειξη “Λογιστική Εγγραφή” και διακριτή αναφορά στα σχόλια με την ένδειξη “Δυσχέρεια Συσχέτισης”.

 1. Έξοδα – Εισροές ΦΠΑ

Επιτρέπεται η μεταφορά ποσών από κωδικό εισροών σε έτερο κωδικό εισροών για όλες τις κατηγορίες εξόδων.

Επιτρέπεται η υποβολή λιγότερων εξόδων από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA.

Σε περίπτωση αντικειμενικής δυσχέρειας διαβίβασης εξόδων επιτρέπεται η χρήση εναλλακτικού τρόπου προσυμπλήρωσης με Τύπο Παραστατικού 14.30 – Παραστατικά Οντότητας ως Αναγράφονται από την ίδια (Δυναμικό) και διακριτή αναφορά στα σχόλια με την ένδειξη “Δυσχέρεια Συσχέτισης”.

Επιτρέπεται και παρακολουθείται συστημικά η ετεροχρονισμένη δήλωση εξόδων, σε επόμενη φορολογική περίοδο ΦΠΑ από αυτή που αντιστοιχεί στην ημερομηνία έκδοσης των αντίστοιχων παραστατικών και εμφανίζεται στο myDATA, εντός όμως της χρήσης που αφορούν.

ΠΡΟΣΟΧΗ οτιδήποτε και αν είναι προσυμπληρωμένο μην αφήσετε να υποβληθεί δίχως έλεγχο. Ελέγχουμε και μετά υποβάλουμε.

 

 • Η Φιλοθέη Μακριδάκη είναι Αρθρογράφος-Α’ Τάξης Φοροτεχνικός-Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών-Ιδιοκτήτρια Λογιστικού Φοροτεχνικού Γραφείου

 

spot_img
spot_img
spot_img