25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΑλμυρή κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο
spot_img

Αλμυρή κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

-

Υλικά

3 κούπες τριμμένο και στραγγισμένο κολοκύθι (προκύπτει από 5-6 μεσαία κολοκύθια, περίπου 800 γραμμάρια όλα μαζί)

2 κούπες αλεύρι  (κατά προτίμηση 1 κούπα σταρένιο ,1 κούπα για όλες τις χρήσεις)

5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1 μεγαλούτσικο ξερό

4 μεσαία αυγά ή 3 μεγάλα

1 κούπα ελαιόλαδο

1 κουταλάκι αλάτι

1 κουταλάκι πιπέρι

1 κούπα ξινομυζήθρα ή φέτα

1 κούπα γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί

1 φακελάκι μπέικιν (είναι 3,5 κουταλάκια του γλυκού)

Μαϊντανό ψιλοκομμένο  (1 κούπα περίπου, όχι πατητή)

Προαιρετικά, 2-3 κουταλιές αβάρσαμο (δυόσμο)  ψιλοκομμένο

1-2 κουταλιές ελαιόλαδο για το πυρέξ και για την επιφάνεια της πίτας

Εκτέλεση

Τρίβουμε το κολοκύθι στον τρίφτη της ντομάτας και το αλατίζουμε. Το αφήνουμε σε σουρωτήρι για μια ώρα και το πιέζουμε να βγάλει και όσα υγρά γίνεται ακόμη. Μετράμε τρεις κούπες και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Πάνω ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα πράσινα. Ανακατεύουμε σε άλλο μπολ τα τυριά και σε άλλο τα αλεύρια με το μπέικιν και το πιπέρι . Χτυπάμε τα αυγά με το ελαιόλαδο σε σκεύος ανάμειξης  με το χέρι ή με το μίξερ χειρός.

Προσθέτουμε τα κολοκύθια, τα τυριά και τα αλεύρια, ανακατεύοντας με το χέρι κάθε φορά που προσθέτουμε ένα μείγμα. Αδειάζουμε τον πηκτό χυλό σε ελαφρά λαδωμένο πυρέξ ή σε ταψάκι. Βάζουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο στο χέρι μας και στρώνουμε την επιφάνειά της να ισιώσει. Ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 60-65 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει  η επιφάνεια και να ψηθεί και ο πάτος της.

spot_img
spot_img