24.3 C
Athens
Πέμπτη, 22 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΑφράτοι κεφτέδες μπρόκολου στο φούρνο
spot_img

Αφράτοι κεφτέδες μπρόκολου στο φούρνο

-

Υλικά
• 1 μεγάλο μπρόκολο (περίπου 400 γρ. ολόκληρο)
• 1 κ.σ. σπασμένο λιναρόσπορο
• 2 κ.σ. νερό
• 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
• ½ κ.γλ. ξερή ρίγανη
• ½ κ.γλ. ξερό βασιλικό
• 60 γρ. τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα)
• 30 γρ. λευκά αμύγδαλα, αλεσμένα
• 50 γρ. τυρί της επιλογής μας, τριμμένο
• αλάτι – πιπέρι
• ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Κόβουμε τις φλορέτες μπρόκολου. Βάζουμε κατσαρόλα με νερό να βράσει, αν θέλουμε το αλατίζουμε, σιγοβράζουμε τις φλορέτες για 5 λεπτά και τις στραγγίζουμε ρίχνοντας λίγο κρύο νερό να σταματήσει ο βρασμός. Αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Παράλληλα ανακατεύουμε τον λιναρόσπορο με το νερό σε μπολάκι.
Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Πολτοποιούμετο μπρόκολο μαζί με το κρεμμύδι-σκόρδο σε επεξεργαστή τροφίμων. Το μείγμα δεν θα είναι τελείως πολτοποιημένο αλλά θα έχει μικρά κομματάκια μπρόκολου. Μεταφέρουμε σε μπολ.
Προσθέτουμε τη ρίγανη, τον βασιλικό, τη φρυγανιά, τα αλεσμένα αμύγδαλα, το μείγμα λιναρόσπορου, το τυρί, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μαλακό μείγμα που πλάθεται.
Πλάθουμε ισομεγέθεις κεφτέδες (περ. των 40 γρ.), τους βάζουμε σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα και τους αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για περίπου 25 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα, γυρίζοντας τους προσεκτικά στα μισά του χρόνου. Τους σερβίρουμε χλιαρούς ή σε θερμοκρασία δωματίου.

spot_img
spot_img