10.8 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΑΙΔΗΨΟΣ: Μία στάνταρ απόδραση
spot_img

ΑΙΔΗΨΟΣ: Μία στάνταρ απόδραση

-

  • Εδώ και πολλά χρόνια την προτιμούν και για τα ιαματικά λουτρά και για τις φυσικές ομορφιές της

Αδιαμφισβήτητα η Αιδηψός αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στη Βόρεια Εύβοια, κι αυτό κυρίως λόγω των διάσημων λουτρών της. Ωστόσο, η σύγχρονη πόλη δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ένας προορισμός παντός καιρού, για όλες τις ηλικίες, που ικανοποιεί και με το παραπάνω τους επισκέπτες της.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός που κατά το παρελθόν έχει προσελκύσει σπουδαίες και διάσημες προσωπικότητες ανάμεσα στις οποίες οι Ουίνστον Τσώρτσιλ, Γκρέτα Γκάρμπο και Μαρία Κάλλας. Η Αιδηψός, λοιπόν, είναι ένα ολοζώντανο μέρος με πολλά νεοκλασικά κτίρια, που αποπνέουν έναν αέρα νοσταλγικό, σύγχρονες επιχειρήσεις, εστιατόρια και ταβέρνες και αξιόλογα ξενοδοχεία που ανεβάζουν τον πήχη ψηλά και αναδεικνύουν την Αιδηψό σε προορισμό παντός καιρού και για όλα τα γούστα και τις ηλικίες.

Επίσης, στην Αιδηψό υπάρχει έντονο το θρησκευτικό στοιχείο.  Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που είναι κτισμένος από το 1860, εγκαινιάστηκε το 1872 και είναι ρυθμού βασιλικής. Ο Ναός γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, όπου διοργανώνεται πανηγύρι και την παραμονή γίνεται περιφορά της εικόνας. Πίσω απ’ την πλατεία, σε μικρό ύψωμα και δίπλα από το νεκροταφείο της Αιδηψού, βρίσκεται ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου. Χρονολογείται πριν το 1800, ενώ χαρακτηριστική είναι η χαμηλότατη είσοδος του, που χρησίμευε κατά την Τουρκοκρατία ώστε να μην λεηλατούσαν οι Τούρκοι το ναό. Λίγα μέτρα ψηλότερα βρίσκεται και ο ναός του Προφήτη Ηλία, στον οποίο τελούνται καθιερωμένες λειτουργίες την παραμονή και ανήμερα της εορτής του και του οποίου η θέα -ο Βόρειος Ευβοϊκός και η περιοχή της Αιδηψού- είναι μαγευτική. Στην νοτιοδυτική πλευρά του χωριού, σε ύψωμα βρίσκεται και το δημοτικό σχολείο του χωριού, το οποίο λειτουργεί από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Παραλία του χωριού της Αιδηψού είναι ο Άγιος Νικόλαος, περιοχή με όμορφες παραλίες και παραθαλάσσια ταβερνάκια, πιτσαρίες και καφετέριες και μπαρ. Εκεί βρίσκεται και ομώνυμος ναός, με μακρά ιστορία. Ανήμερα των Θεοφανείων τελείται και ο αγιασμός των υδάτων.

Έξω από την Αιδηψό, στο βουνό, βρίσκεται ο Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής, η οποία λατρεύεται ιδιαίτερα απ’ τους ντόπιους, με αρκετές γυναίκες να φέρουν το όνομα της Αγίας. Η θέα της περιοχής είναι ειδυλλιακή.

Ο Πύργος της Αιδηψού

Πλάι στον Νέο Ναό βρίσκεται και ο «Πύργος Της Αιδηψού» ή αλλιώς την ονομάζουν «Φραγκούλα». Είναι ένας ενετικός τετράγωνος πύργος του 14ου αιώνα. Διατηρείται σε αρκετά μεγάλο ύψος και πρόκειται για ένα ερειπωμένο πύργο που εικάζεται ότι αποτελούσε κατοικία της Βαρώνης Πετρονέλλα Τόκο. Η Πετρονέλλα Τόκκο, διετέλεσε Κυρά της Αιδηψού και των Λιχάδων μεταξύ των ετών 1383 και 1410. Αποχώρησε το 1410, προφανώς λόγω των συνεχώς αυξανόμενων πειρατικών επιδρομών κατά την εποχή εκείνη στην Βόρεια Εύβοια.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως σε μία από τις πιο οργανωμένες πειρατικές και ληστρικές επιδρομές που έγινε το 1414 από στεριά και θάλασσα, η Αιδηψός, τόσο η αρχαία (σημερινή Λουτρόπολη), όσο και η νεώτερη (χωριό) κατεστράφησαν ολοσχερώς και οι κάτοικοι τους πουλήθηκαν ως σκλάβοι στα παζάρια της Ανατολής και της Β. Αφρικής.

Οι ιαματικές πηγές της

Οι ιαματικές ιδιότητες των θερμών πηγών της Αιδηψού είναι, ήδη, γνωστές από την αρχαιότητα, καθώς υπάρχουν αναφορές σε αυτές στα έργα του Πλούταρχου, του Στράβωνα, του Αριστοτέλη και άλλων.

Στο υδροθεραπευτήριο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ιαματικά λουτρά, τόσο στην εξωτερική όσο και στις εσωτερικές πισίνες και λουτρά, καθώς και να θαυμάσει την αρχαιολογική συλλογή, με ευρήματα από τις ανασκαφές στη γύρω περιοχή.

Οι πηγές της Αιδηψού είναι περισσότερες από 80 και η θερμοκρασία του νερού τους ξεκινάει από περίπου 70 βαθμούς. Από αρχαιολογικά ευρήματα έχει διαπιστωθεί πως ο χώρος από όπου αναβλύζουν τα νερά είχε κινήσει το ενδιαφέρον των πρώτων προϊστορικών ανθρώπων.

Σύμφωνα με τη μυθολογία η Αιδηψός αποτέλεσε δώρο του Ηφαίστου στην Αθηνά, για να μείνει πάντα νέα. Η ιστορία λέει ότι ο Ήφαιστος χτύπησε τη γη με το σφυρί του, όταν η θεά Αθηνά του το ζήτησε ως χάρη, προκειμένου να έχει θερμά λουτρά για να μένει πάντα υγιής. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, Ρωμαίοι αυτοκράτορες και στρατηγοί καθιέρωσαν την Αιδηψό σε αγαπημένο τους θέρετρο.

 

 

spot_img
spot_img