9.9 C
Athens
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΣεξ, όσο κάνεις… τόσο ζεις!
spot_img

Σεξ, όσο κάνεις… τόσο ζεις!

-

  • Πολυάριθμες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η σεξουαλική επαφή συμβάλλει θετικά και στην καλή λειτουργία των γνωστικών μηχανισμών του ανθρώπινου εγκεφάλου

Του Θάνου Ασκητή*

 

Η άνοιξη… μας χτύπησε την πόρτα! Το σεξ κρύβεται πίσω από αυτήν και ζητάει απαιτητικά να μας ξυπνήσει, μετά από το χειμώνα που φεύγει και να μας θυμίσει το αυτονόητο που ο άνθρωπος εκφράζει μπροστά στο φως που μεγαλώνει και στο σώμα που αναζητά την φυσική του λειτουργία, σε συνεννόηση με το μυαλό και τη σκέψη μας.

Η σεξουαλική επαφή, ως γενετήσιο ένστικτο φέρνει την ψυχή και το σώμα σε μια ισορροπία, προάγοντας τη γενικότερη υγεία του ατόμουΤα τελευταία χρόνια, με την απενεχοποίηση του σεξ, όλο και περισσότεροι ερευνητές επεδίωξαν να μελετήσουν τον τρόπο συσχέτισης της σεξουαλικής επαφής με τους μηχανισμούς του ανθρώπινου εγκεφάλου. Μέσα από τις ήδη υπάρχουσες έρευνες, έχουν αναδειχθεί οι ευεργετικές ιδιότητες της σεξουαλικής δραστηριότητας στον ανθρώπινο οργανισμό. Χαρακτηριστικά, πολλές μελέτες έχουν υπογραμμίσει την θετική επίδραση των ορμονών, που εκκρίνονται κατά την σεξουαλική πράξη, στη γενικότερη υγεία του ατόμου. Παρόλα αυτά, τα μέχρι τώρα ευρήματα δε διαφωτίζουν ενδελεχώς τις ακριβείς ιδιότητες του σεξουαλικού κύκλου (επιθυμία, διέγερση, οργασμός).

Και στον εγκέφαλο

Πολυάριθμες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η σεξουαλική επαφή δεν αποτελεί μόνο ένα μέσο εκπλήρωσης των ανθρώπινων σεξουαλικών ορμών, αλλά συμβάλλει θετικά και στην καλή λειτουργία των γνωστικών μηχανισμών του ανθρώπινου εγκεφάλου (μνήμη-αντίληψη). Μέσω αυτών των ευρημάτων, δημιουργήθηκε η ανάγκη για περεταίρω ανάλυση της επίδρασης των φάσεων της σεξουαλικής ζωής πάνω στον ανθρώπινο εγκέφαλο και κατά συνέπεια στο σώμα.

Η επίδραση της σεξουαλικής δραστηριότητας στον άνθρωπο, είχε αποτελέσει αντικείμενο διερεύνησης και στην εποχή της αρχαίας Ελλάδας. Χαρακτηριστικά, ο Ιπποκράτης αναφέρει πως μέσω της σεξουαλικής επαφής, θεραπεύονται ασθένειες όπως ο ίκτερος και η δυσεντερία. Απέδιδε επίσης και αναλγητικές ιδιότητες σε σωματικούς πόνους και τραύματα, όπως το δάγκωμα φιδιού. Επιπρόσθετα, ο Αριστοτέλης θεωρούσε το σεξ ως ένα μέσο ευχαρίστησης το οποίο κρατά σε ισορροπία το νου και την ψυχή. Σήμερα συνεχίζεται η προσπάθεια να εξετάσουμε το σεξ όχι μόνο ως ένα μέσο εκτόνωσης και αναπαραγωγής, αλλά και ως το σημείο σταθμό για την προώθηση του «ευ ζην». Βασιζόμενοι σε αυτή τη θεώρηση, επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τις διαδικασίες γήρανσης, άρχισαν να ενσωματώνουν στις έρευνές τους και μηχανισμούς που εμπλέκονται στο σεξ, θεωρώντας ότι και εκεί βρίσκεται το κλειδί της χαμένης νεότητας.

Ήπια μορφή άσκησης

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, γνωρίζουμε πως η σεξουαλική πράξη αποτελεί μια ήπια μορφή άσκησης, η οποία γυμνάζει το σώμα και ισοδυναμεί με μισή ώρα έντονου βαδίσματος. Μέσω της ενεργοποίησης μυϊκών ομάδων και της αύξησης του καρδιακού ρυθμού επιτυγχάνεται καύση θερμίδων, εκγύμναση μυών και επιτρέπεται η μείωση διαστολικής αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί πως η σεξουαλική επαφή ενισχύει το ανοσοποιητικό και καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς λειτουργεί και αποτρεπτικά στην εκδήλωση καρκίνου του προστάτη/μαστού. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, όπως είναι η οξυτοκίνη και η σεροτονίνη, δρουν ως φάρμακο ενάντια στις διαταραχές άγχους και συναισθήματος.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychoneuroendocrinology, έδειξε πως το σεξ μεταξύ των άλλων έχει την ικανότητα να «ξεγελά» έστω και λίγο το χρόνο, προσφέροντας μια προσωρινή φόρμουλα αντιγήρανσης. Στο συγκεκριμένο πείραμα, έλαβαν μέρος 129 ετεροφυλόφιλες γυναίκες, ηλικίας 20 έως 50 ετών, οι οποίες βρίσκονταν σε σχέση ή ήταν παντρεμένες. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, οι γυναίκες που είχαν σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό τους τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, διέθεταν μεγαλύτερο μήκος τελομερών, τα οποία συσχετίζονται άμεσα με την αντιγήρανση.

Το τελομερές αποτελεί μια περιοχή του DNA, που βρίσκεται στο τελευταίο άκρο του χρωμοσώματός μας και ευθύνεται για τη διατήρηση της ακεραιότητας και την προστασία της γενετικής πληροφορίας, από την αλλοίωση και κατά συνέπεια από την φθορά. Με το πέρας των χρόνων τα τελομερή μας, γίνονται όλο και πιο κοντά, αλλάζοντας τη στερεοτυπική δομή των χρωμοσωμάτων. Η μείωση του μήκους των τελομερών συσχετίζεται με τη φυσική φθορά που επέρχεται με το χρόνο και επιδεινώνεται με το στρες, την έλλειψη ύπνου, την καθιστική ζωή και την κακή διατροφή. Αξίζει να σημειωθεί, πως τα τελομερή έχουν συσχετιστεί με τη θωράκιση του ανθρώπινου οργανισμού, προστατεύοντας τον από ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Κάθε φορά που φθείρονται ή καταστρέφονται τα κύτταρά μας, γειτονικά κύτταρα διαιρούνται για να καλύψουν το κενό που δημιουργείται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των τελομερών και κατά συνέπεια την επιτάχυνση του γήρατος. Αντίθετα, μέσω μιας υψηλής ποιοτικά σεξουαλικής σχέσης, που ενέχει το στοιχείο της συναισθηματικής εγγύτητας, ενεργοποιείται το ένζυμο τελομεράση το οποίο έχει την ικανότητα να προσθέτει τα «χαμένα» τμήματα των τελομερών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επαναφορά των χρωμοσωμάτων και κατά συνέπεια την επιβράδυνση της φθοράς, δίνοντας στο σώμα μας μια πιο νεανική όψη. Με απλά λόγια το σεξ με τον σύντροφό μας αποτελεί το φυσικό ελιξίριο νεότητας.

Συμπερασματικά, το μυστικό της μακροζωίας, βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την κληρονομικότητα, την ψυχική και τη σωματική κατάσταση. Εφόσον λοιπόν, το σεξ επηρεάζει θετικά το νου, την ψυχή και το σώμα, φαίνεται πως αποτελεί άλλη μια παράμετρο ενίσχυσης του προσδόκιμου ζωής. Ανέκαθεν το όνειρο του ανθρώπου ήταν να νικήσει τη γήρανση και το θάνατο.

Μέχρι τώρα, ο άνθρωπος κατάφερε να επιβραδύνει την φθορά αυτή αλλά όχι να την νικήσει. Παρόλα αυτά, οι έρευνες έχουν δείξει το δρόμο για την αλλαγή της ποιότητας ζωής, ενισχύονταςολοένα την άποψη πως το άτομο που διεκδικεί μια ενεργή σεξουαλικά ζωή με τον/την σύντροφό του, διεκδικεί και το δικαίωμα στην γενικότερη προσωπική του υγεία.

Ας μην ξεχνάμε, ότι το σεξ, ανήκει στη πεντάδα της υγείας κατέχοντας τη τέταρτη θέση, με πρώτη τον ύπνο, δεύτερη τη διατροφή, τρίτη την άσκηση και τελευταία την ψυχική πληρότητα της ζωής μας. Σε μας εναπόκειται το πώς θα εκφραστούμε, διεκδικώντας τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα του χρόνου. Μήπως, το ρολόι και η καθημερινή μας πίεση «ξεχνάνε» το σεξ;

  • Ο Θάνος Ασκητής είναι Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Διδάκτωρ ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, Πρώην Βουλευτής Β’ Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

spot_img
spot_img