16.8 C
Athens
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΑρνίσιο μπούτι με λαχανικά, δεντρολίβανο και θυμάρι
spot_img

Αρνίσιο μπούτι με λαχανικά, δεντρολίβανο και θυμάρι

-

Υλικά
• 2 κιλά αρνί από μπούτι, ξεκοκαλισμένο
Για τη μαρινάδα
• 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
• χυμός από 1 λεμόνι
• 100 ml ελαιόλαδο
• 2 κλαδάκια δεντρολίβανο ή 1 κουτ. σούπας ξερό, καλά κοπανισμένο
• 1 κλαδάκι θυμάρι ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, τριμμένο
• 250 ml νερό
• αλάτι, πιπέρι
Για τα λαχανικά
• 10 μικρά, τρυφερά καρότα, καλά καθαρισμένα και ολόκληρα
• 2 πράσα, καθαρισμένα και κομμένα πλαγίως σε χοντρές φέτες
• 10 πατάτες baby, με τη φλούδα τους, καλά πλυμένες, ή 4-5 κανονικές, καθαρισμένες και κομμένες στα 4
• τα μπουκετάκια από 1/2 κουνουπίδι
• τα μπουκετάκια από 1 μπρόκολο
• 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
• 3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε το αρνίσιο μπούτι με λαχανικά, δεντρολίβανο και θυμάρι ξεκινάμε από το προηγούμενο βράδυ. Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ή σε ταψί ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και βάζουμε μέσα το κρέας. Το καλύπτουμε καλά με τη μαρινάδα, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 12 ώρες.
Την ημέρα που θα μαγειρέψουμε το φαγητό μας ξεκινάμε με το να προθερμαίνουμε το φούρνο Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C. Απλώνουμε μια μεγάλη λαδόκολλα και βάζουμε το κρέας μαζί με τη μαρινάδα στο κέντρο. Τυλίγουμε τη λαδόκολλα σε πακετάκι, βάζουμε στο ταψί και σιγοψήνουμε για περίπου 3 ώρες. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά εξωτερικά. Ξεφουρνίζουμε και βγάζουμε το αρνί σε ξύλο κοπής. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Κόβουμε και αφαιρούμε το δίχτυ και κόβουμε το αρνί σε όμορφες φέτες. Σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού σε μπολ και τα κρατάμε στην άκρη. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις πατάτες, λίγο αλάτι και νερό τόσο ώστε να τις καλύπτει και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά και τις πατάτες για περίπου 10 λεπτά. Ρίχνουμε το θυμάρι και αλατοπίπερο και 100 ml από τον ζωμό που κρατήσαμε στην άκρη και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς όλα τα λαχανικά.
Βάζουμε τον υπόλοιπο ζωμό σε μια κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να συμπυκνωθεί και να μείνει ο μισός. Προσθέτουμε περίπου μισό λίτρο νερό και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με λίγο κρύο νερό και το προσθέτουμε στη σάλτσα που βράζει. Ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Τακτοποιούμε όμορφα τις φέτες του κρέατος σε πιατέλα. Βάζουμε ολόγυρα τα λαχανικά και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

spot_img
spot_img