9.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΝέα μεγάλη μείωση των παράνομων αφίξεων
spot_img

Νέα μεγάλη μείωση των παράνομων αφίξεων

-

• Επιταχύνεται η αποσυμφόρηση του εθνικού συστήματος ταυτοποίησης, καταγραφής και φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο
Η μείωση των παράνομων αφίξεων από την Τουρκία συνεχίζεται. Πιο συγκεκριμένα, κατά τον μήνα Μάρτιο, ο συνολικός αριθμός των παρανόμως αφιχθέντων ανήλθε σε 2.231 έναντι 3.828 τον Φεβρουάριο, μειωμένος κατά 41,7%. Η μείωση από τον Σεπτέμβριο του 2023 φθάνει το 80,5%.
Παράλληλα, συνεχίστηκε και τον Μάρτιο η αποσυμφόρηση του εθνικού συστήματος ταυτοποίησης, καταγραφής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών-αιτούντων άσυλο. Ο συνολικός αριθμός διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών, στις 33 δομές του εθνικού συστήματος σε όλη τη χώρα, μειώθηκε στις 23.245 τον Μάρτιο από 27.554 τον Φεβρουάριο, ήτοι κατά 15,6%. Σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν οι διαμένοντες ανέρχονταν σε 31.367, η μείωση φθάνει το 25,9%.
Ειδικότερα, οι διαμένοντες στις δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, τον Μάρτιο, μειώθηκαν ακόμα περισσότερο, κατά 40,9%, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024. Πιο συγκεκριμένα, ενώ τον Ιανουάριο οι διαμένοντες στα νησιά ήταν 15.767, τον Μάρτιο αριθμούσαν 9.321. Η μείωση συνεχίζεται με επιταχυνόμενο ρυθμό και τον Απρίλιο.
Σημειώνεται ότι το σύνολο σχεδόν όσων λαμβάνουν άσυλο, αιτούνται στη συνέχεια και αποκτούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, ενώ όσων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται εντάσσονται στη διαδικασία επιστροφής προς τη χώρα προέλευσής τους. Η αποσυμφόρηση είναι σημαντική γιατί αυξάνει τις εφεδρείες του εθνικού συστήματος για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης αύξησης της μεταναστευτικής πίεσης στο μέλλον.
Τα στοιχεία του Μαρτίου δεν έχουν να κάνουν με την εποχικότητα, κι αυτό γιατί έχει παρατηρηθεί ότι, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, οι διακινητές εκμεταλλεύονται την κακοκαιρία για να αυξάνουν τη μεταναστευτική πίεση. Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι η συνεχής επιβάρυνση του διεθνούς περιβάλλοντος, ιδίως περιμετρικά της Ελλάδας, από την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και το Σαχέλ, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Άλλωστε, η μεταναστευτική πίεση είναι σήμερα ιδιαίτερα υψηλή στην Κύπρο από τον Λίβανο, στην Ιταλία από τη Βόρεια Αφρική και στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας από τη Δυτική Αφρική. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ως μία από τις αποστολές του την αποτελεσματική διαχείριση των ροών από τρίτες χώρες αιτούντων άσυλο, με ασφάλεια για τους ίδιους και την ελληνική κοινωνία, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή χρηματοδοτική αρωγή.
Συνεργασία με την τοπική κοινωνία στην Κρήτη
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του στην Κρήτη, συμμετείχε σε διαδοχικές συσκέψεις που οργανώθηκαν από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, στα γραφεία της Περιφέρειας.
Αρχικά, ο Υπουργός, παρουσία του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Αντιναυάρχου, Γεώργιου Αλεξανδράκη, συναντήθηκε με τους επικεφαλής των αρχών ασφαλείας του νησιού. Παρόντες ήταν ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Υποστράτηγος Νίκος Σπυριδάκης, ο Διοικητής της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, ο Διοικητής της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος Νικόλαος Κωστάκης και η Διοικήτρια της 7ης Περιφερειακής Διοίκησης ΛΣ, Πλοίαρχος Δήμητρα Χασιώτη.
Στη συνέχεια, ο Υπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη με μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Κρήτης. Ο κ. Καιρίδης, αφού δήλωσε πως «ήρθα, όχι για να κάνω ανακοινώσεις, αλλά για να ακούσω και να συζητήσω», διεμήνυσε πως «με αμοιβαία συνεννόηση και κατανόηση, θα πετύχουμε τον κοινό μας στόχο, που είναι η διαφύλαξη της ασφάλειας, της ευταξίας και της δυναμικότητας της Κρήτης, μέσω της αποτελεσματικής και έγκαιρης διαχείρισης της όποιας μεταναστευτικής πίεσης, χωρίς αρρυθμίες».
Περιοδεία σε δομές
Ο Δημήτρης Καιρίδης το τριήμερο 14-16 Μαρτίου πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία σε οχτώ (8) περιφερειακές Ελεγχόμενες Δομές Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο.
Ο κ. Καιρίδης επισκέφθηκε διαδοχικά τις δομές της Καβάλας, της Δράμας, των Σερρών, της Σιντικής, του Πολυκάστρου, της Αλεξάνδρειας, της Βέροιας και των Θερμοπυλών, αφού πρώτα είχε επισκεφθεί από κοινού με τον Γερμανό Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, Μπερντ Κρούσερ, το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) Φυλακίου στο πλαίσιο της από κοινού περιοδείας τους στον Έβρο, που έλαβε χώρα την Πέμπτη, 14 Μαρτίου.

spot_img
spot_img