7 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΑΡΘΡΑ«Είμαστε δίπλα σε όλα τα θύματα έμφυλης βίας»
spot_img

«Είμαστε δίπλα σε όλα τα θύματα έμφυλης βίας»

-

Συνέντευξη της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,  αρμόδιας για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων ΜΑΡΙΑΣ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ

  • «Έχουμε λάβει όλες τις θεσμικές πρωτοβουλίες για να προστατεύσουμε τους αδύναμους όλων των ηλικιών μπροστά στην αυξημένη οικογενειακή βία»

 

Συνέντευξη στην Μαρία Καραουλάνη

 

Η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων, αυτή την εποχή έχει πραγματικά πολύ δουλειά.

Σε καθημερινή βάση η κοινωνία μαθαίνει εγκλήματα οικογενειακής βίας-συνήθως γυναικοκτονίες- αναδεικνύοντας τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν πίσω από κάθε κλειστή πόρτα. Η κ. Συρεγγέλα γνωρίζει πολύ καλά το τι συμβαίνει, καθώς πριν αναλάβει το αξίωμα του υφυπουργού είχε διατελέσει Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 και είναι αντιπρόεδρος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPPWomen).

Στη συνέντευξη που παραχώρησε η κ. Συρεγγέλα στην «60+» αναφέρθηκε εκτενώς στις θεσμικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση, όπως επίσης και στο γεγονός ότι η πολιτεία είναι δίπλα σε όλα τα θύματα. Βέβαια το πιο σημαντικό θα είναι εάν τελικά η πολιτεία καταφέρει να μειώσει εάν όχι εξαφανίσει τα θύματα της έμφυλης βίας και να προστατεύσει τους αδύναμους από την οικογενειακή βία, είτε μιλάμε για γυναίκες, είτε για παιδιά.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Μαρίας Συρεγγέλα είναι η ακόλουθη:

-Τα περιστατικά κακοποίησης αυξάνονται ανησυχητικά το τελευταίο διάστημα, ενώ θύματα βλέπουμε ακόμη και άτομα τρίτης ηλικίας. Η πολιτεία πως αντιμετωπίζει τα φαινόμενα αυτά;

«Η αντιμετώπιση του φαινομένου της  βίας βρίσκεται στις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης. Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προωθούμε σημαντικές θεσμικές πρωτοβουλίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών βίας και κακοποίησης και βρισκόμαστε δίπλα σε όλα τα θύματα βίας. Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) 2021-2025 που καταρτίσαμε, ένας από τους άξονες προτεραιότητας είναι η «Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας». Στο ΕΣΔΙΦ υπάρχουν για πρώτη φορά συγκεκριμένοι στόχοι και δράσεις από όλα τα υπουργεία για την καταπολέμηση των ανισοτήτων και του φαινομένου της βίας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό χώρο.  Επίσης, κυρώσαμε με τον νέο εργασιακό νόμο τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τη βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας, πραγματοποιήσαμε καμπάνια ενημέρωσης κατά της βίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σχεδιάζουμε κι άλλες ενημερωτικές δράσεις.

Την ίδια ώρα θα δημιουργήσουμε μια εφαρμογή που θα επιτρέπει στη γυναίκα που κινδυνεύει να ζητά βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό της, ενώ έχουμε ήδη δημιουργήσει το Οριζόντιο Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου Ενδοοικογενειακής/Έμφυλης Βίας που αποτελεί ακόμη ένα «όπλο» στη φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Με τη βοήθεια του νέου Εργαλείου που θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλες τις υπηρεσίες πρώτης υποδοχής περιστατικών βίας, οι επαγγελματίες θα αξιολογούν τον βαθμό κινδύνου που διατρέχουν τα θύματα και θα προχωρούν άμεσα στη λήψη κατάλληλων μέτρων. Ο εντοπισμός παραγόντων κινδύνου για την επανεμφάνιση κακοποιητικής συμπεριφοράς σε βάρος των γυναικών είναι ζωτικής σημασίας για τη συντονισμένη και αποτελεσματική προστασία τους. Έτσι η πολιτεία θα παρεμβαίνει έγκαιρα και θα σώζει ζωές».

Γραμμή βοήθειας

Πού μπορεί να απευθυνθεί ένα θύμα για να ζητήσει βοήθεια;

«Η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα Δίκτυα Δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών. Το Δίκτυο της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) περιλαμβάνει την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 που λειτουργεί όλο τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο και είναι δωρεάν. Τη Γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα περιστατικά βίας και συμβουλεύουν τα θύματα για τον τρόπο με τον οποίο θα ξεφύγουν από τον κύκλο της βίας, αλλά και τρίτα πρόσωπα σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών βίας.

Στο Δίκτυο περιλαμβάνονται ακόμη 44 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής στήριξης και εργασιακής συμβουλευτικής, καθώς και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας που βρίσκονται σε μυστικές τοποθεσίες σε όλη τη χώρα και μπορούν να φιλοξενήσουν γυναίκες – θύματα και τα ανήλικα παιδιά τους».

Στο δίκτυο δομών σας απευθύνονται άτομα όλων των ηλικιών;

«Δυστυχώς η βία δεν έχει ηλικία και στις δομές μας απευθύνονται άτομα όλων των ηλικιών. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε όλο το δίκτυο δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ εξυπηρετήθηκαν 2.749 γυναίκες θύματα βίας, εκ των οποίων πάνω από 360 άτομα ήταν ηλικίας 56 ετών και άνω. Όλα τα άτομα, κάθε ηλικίας, πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν δομές, υπάρχει το επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να τα βοηθήσει να απομακρυνθούν από το κακοποιητικό περιβάλλον και να λάβουν άμεσα βοήθεια και στήριξη».

-Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα με το οποίο ασχολείστε είναι το δημογραφικό πρόβλημα. Ποια μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή του;

«H αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τη χώρα μας. Οι μέχρι σήμερα οικογενειακές πολιτικές που περιορίζονταν σε αποσπασματικά μέτρα επιδοματικής φύσης, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι υφιστάμενες επιδοματικές πολιτικές θα πρέπει να συνδυαστούν με θεσμικά – οριζόντια μέτρα που θα προσανατολίζονται στην ισότητα των δύο φύλων και στην εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Προωθούμε πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ουσιαστική ισότητα των φύλων, διευκολύνουν τη δημιουργία οικογένειας, ενισχύουν τη γυναικεία εργασία και συμφιλιώνουν προσωπική και επαγγελματική ζωή.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να διευκολύνει τα νέα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν. Υλοποιήσαμε άμεσα τη δέσμευσή μας για την ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση και αυξήσαμε το  αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μειώσαμε τον Φ.Π.Α. στον χαμηλό συντελεστή για τα βρεφικά είδη και καταργήσαμε το φόρο πολυτελείας στους πολύτεκνους που έχουν μεγάλα αυτοκίνητα.

Παράλληλα δίνουμε κίνητρα για τον επαναπατρισμό των νέων που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για λόγους εργασίας, υιοθετώντας εξειδικευμένα φορολογικά κίνητρα για όσους επιστρέφουν στην πατρίδα μας, έπειτα από μακρόχρονη παρουσία στο εξωτερικό, ενώ προωθούμε νέα στεγαστική πολιτική που επικεντρώνεται κυρίως στα νέα ζευγάρια που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν φθηνή στέγη.

Στηρίζουμε έμπρακτα τις οικογένειες και τους νέους της χώρας μας και λαμβάνουμε μέτρα για να βάλουμε ένα φρένο στη μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας».

Σημαντικά βήματα

Ασχολείστε και με την ισότητα των φύλων. Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για ισότητα των φύλων στην πράξη;

«Η επίτευξη ουσιαστικής ισότητας των φύλων είναι μία διαδικασία δυναμική, η οποία σχετίζεται τόσο με τη δημιουργία νόμων που διασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες σε άνδρες και γυναίκες, όσο και με την αλλαγή της ίδιας της κουλτούρας της κοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα και στα δύο επίπεδα. Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υιοθετούμε δράσεις και πολιτικές που διασφαλίζουν ένα πλέγμα προστασίας για τις γυναίκες και συμβάλλουν στην επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και στην εξάλειψη βαθιά ριζωμένων πρακτικών και στερεοτύπων. Ο νέος εργασιακός νόμος, η κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, οι άδειες πατρότητες, το Σήμα Ισότητας Share για την προώθηση μέτρων συμφιλίωσης μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, αλλά και το Πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» είναι μόνο μερικές από τις δράσεις που προωθούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς. Η πλήρης ισότητα των φύλων δεν περνά μόνο μέσα από τους νόμους ή τον κρατικό έλεγχο. Περνά πρωτίστως μέσα από την ίδια μας την κουλτούρα και τη στάση μας απέναντι στον διπλανό μας, τον συνεργάτη μας, τον συγγενή μας ή τον γνωστό μας».

spot_img
spot_img