Το στιφάδο θεωρείται βαρύ φαγητό. Όμως το καλοκαιρινό στιφάδο της Κρήτης είναι ελαφρύ δίχως μπαχαρικά. Όσο για το κρέας, η επιλογή είναι δική σας. Με την ίδια συνταγή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βοδινό, μοσχάρι, χοιρινό, ή και κουνέλι.
Υλικά
1 κιλό μοσχαράκι ή βοδινό για κατσαρόλα (σπάλα, ποντίκι, κ.λ.π.)
7-8 μέτρια κρεμμύδια
7-8 μικρά ως μέτρια κολοκυθάκια
3 μέτριες ντομάτες
¾ -1 κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα κόκκινο ή ροζέ κρασί
2 κουταλιές σούπας ξύδι από κρασί
3-4 σκελίδες σκόρδο
2 -3 φύλλα δάφνης
Αλάτι-Πιπέρι-Κύμινο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φετάκια. Κόβουμε το κρέας σε μερίδες μεγέθους μανταρινιού, το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει. Βάζουμε σε κατσαρόλα ένα από τα κρεμμύδια κομμένο σε καρεδάκια να τσιγαριστεί ελαφρά με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος. Αλατίζουμε ελαφρά. Τα γυρίζουμε όταν ξεκολλάνε μόνα τους, να τσιγαριστούν απ’ όλες τις πλευρές. Όταν απορροφηθούν τα υγρά σβήνουμε με το κρασί. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει μοσχάρι, προσθέτουμε τώρα τα κρεμμύδια, αν έχουμε χρησιμοποιήσει βοδινό προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε το κρέας να σιγομαγειρεύται μέχρι να μαλακώσει αρκετά. Πάνω από τα κρεμμύδια προσθέτουμε τις
τριμμένες ντομάτες, το ξύδι , το σκόρδο, λίγο αλάτι ακόμη, τα μπαχαρικά και τα δαφνόφυλλα, και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράζει σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα κρεμμύδια με σκεπασμένη την κατσαρόλα μας.
Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια χαραγμένα στα τέσσερα, ή στα δύο κατά μήκος και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν. Δεν ανακατεύουμε, μόνο κουνάμε την κατσαρόλα. Τελειώνουμε το φαγητό μαγειρεύοντας με ανοικτή την κατσαρόλα μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά και να μείνει με τη σάλτσα του. Αν θέλουμε συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες.