23 C
Athens
Κυριακή, 5 Οκτωβρίου, 2025
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΠίτα καλοκαιρινή με λαχανικά
spot_img

Πίτα καλοκαιρινή με λαχανικά

-

Υλικά

Για το χυλό

  • 3,5 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1 κ. γλ. ζάχαρη
  • 2/3 κ. γλ αλάτι
  • 1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
  • 1 κ. σ. μαγιά ξηρή
  • 1,5 φλιτζάνι χλιαρό νερό

Για τη γέμιση

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1/2 μεγάλο κολοκύθι ή 2-3 μέτρια κολοκυθάκια τριμμένα
  • 3 καρότα τριμμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 3 ντομάτες ώριμες τριμμένες
  • 4 μικρές πιπεριές διάφορα χρώματα σε μικρά καρεδάκια
  • 7-8 κουταλιές ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Τρίβουμε τις ντομάτες και πετάμε τη φλούδα. Κόβουμε τις πιπεριές καρεδάκια μικρά και τρίβουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και σωτάρουμε τα λαχανικά. Προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά 15 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και το σιμιγδάλι. Αφήνουμε δύο λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Μεταφέρουμε σε πιατέλα να μισοκρυώσει. Τότε προσθέτουμε τη μυζήθρα και το σουσάμι και ανακατεύουμε.

Όση ώρα κρυώνει η γέμιση φτιάχνουμε το χυλό. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα με τη ζάχαρη. Αφήνουμε 5 λεπτά και προσθέτουμε το αλεύρι και χλιαρό νερό σιγά- σιγά ώστε να έχουμε ένα χυλό ημίρευστο όπως τους λουκουμάδες. Προς το τέλος ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη για να γίνει απαλό και αφράτο. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 15 λεπτά.

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ένα πυρέξ. Ρίχνουμε το μισό χυλό ή λίγο παραπάνω, να καλύψουμε τον πάτο, όχι πολύ παχύ. Απλώνουμε με ένα κουτάλι τη γέμιση πάνω στο χυλό. Με το κουτάλι ρίχνουμε κουταλιές χυλό πάνω στη γέμιση. Πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο περίπου 50 λεπτά ή να ροδίσει πάνω κάτω. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πάνω σε σχάρα και κόβουμε κομμάτια.

spot_img
spot_img