33.5 C
Athens
Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΨάρια γιαχνάδα σε στρώμα από αμπελόφυλλα, από την Αστυπάλαια
spot_img

Ψάρια γιαχνάδα σε στρώμα από αμπελόφυλλα, από την Αστυπάλαια

-

Υλικά
• 1 κιλό ψάρια της αρεσκείας μας, καλά καθαρισμένα
• 10-12 μεγάλα αμπελόφυλλα, από βάζο, ζεματισμένα σε νερό που κοχλάζει για 1 λεπτό και καλά στραγγισμένα
• 4 κλωνάρια δεντρολίβανο
• φύλλα από ένα μάτσο μαϊντανό
• 500 γρ. ώριμες ντομάτες καθαρισμένες, χοντροκομμένες
• 2 μεγάλα κοκκινόφλουδα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
• 4 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
• 150 ml λευκό ξηρό κρασί
• 150 ml ελαιόλαδο
• ανθός αλατιού
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τα ψάρια γιαχνάδα σε στρώμα από αμπελόφυλλα, από την Αστυπάλαια, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε ένα ταψί με μέγεθος που να χωρά άνετα τα ψάρια το ένα δίπλα στο άλλο, σε μονή στρώση.
Στρώνουμε τον πάτο του ταψιού με τα αμπελόφυλλα, χωρίς να αφήσουμε κενά, και πάνω τους απλώνουμε τα κλωνάρια δεντρολίβανου και τα φύλλα μαϊντανού. Χτυπάμε στον πολυκόφτη τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και λίγο ανθό αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε κατά μέρος.
Αλατοπιπερώνουμε καλά τα ψάρια μέσα-έξω και τα στρώνουμε στο ταψί. Περιχύνουμε με το μείγμα ντομάτας, το ελαιόλαδο και το κρασί και σείουμε το ταψί για να απλωθούν τα υγρά ομοιόμορφα. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι τα ψάρια να ροδίσουν.

spot_img
spot_img