Μια διατροφή πλούσια σε μαύρο τσάι, μούρα, εσπεριδοειδή και μήλα θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην υγιή γήρανση, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «The American Journal of Clinical Nutrition». Η μελέτη -συνεργασία των Πανεπιστημίων Edith Cowan, Queen’s και της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ- αναδεικνύει τον ισχυρό ρόλο των φλαβονοειδών στη μείωση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με την κακή γήρανση, όπως η μειωμένη σωματική λειτουργία και η κακή ψυχική υγεία.
Τα φλαβονοειδή είναι φυσικές ενώσεις που εμπεριέχονται σε διάφορα φρούτα, λαχανικά και ροφήματα. «Απώτερος στόχος της έρευνας δεν ήταν απλώς να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο, αλλά να διασφαλίσει ότι θα παραμείνουν υγιείς και δραστήριοι για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε η δρ. Νίκολα Μποντόνο, επίκουρη λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan. «Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών σχετίζεται με μακροζωία και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών χρόνιων ασθενειών, όπως η άνοια, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μπορούν επίσης να υποστηρίξουν καλύτερα την υγιή γήρανση», πρόσθεσε.
Τα δεδομένα
Η μακροχρόνια μελέτη ανέλυσε τα δεδομένα περισσότερων από 86.000 συμμετεχόντων -62.743 γυναικών και 23.687 ανδρών- για μια περίοδο 24 ετών. Οι γυναίκες που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες φλαβονοειδών παρουσίασαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο ευπάθειας, 12% χαμηλότερο κίνδυνο μειωμένης σωματικής λειτουργίας και 12% χαμηλότερο κίνδυνο κακής ψυχικής υγείας. Ενώ οι συσχετίσεις ήταν λιγότερο έντονες στους άνδρες, η υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών εξακολουθούσε να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο κακής ψυχικής υγείας. Οι ισχυρότερες συσχετίσεις που παρατηρήθηκαν στις γυναίκες δεν οφείλονται απαραίτητα σε διαφορές φύλου, αλλά στη μεθοδολογία της έρευνας, διευκρινίζουν οι ειδικοί, τονίζοντας την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης.
«Τα φλαβονοειδή είναι ευρέως αναγνωρισμένα για την ικανότητά τους να μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, να βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και να συμβάλλουν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας – όλα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της αδυναμίας και τη διατήρηση τόσο της σωματικής, όσο και της ψυχικής υγείας καθώς γερνάμε», εξήγησε η καθηγήτρια Εντίν Κάσιντι του Πανεπιστημίου Queen’s. Σύμφωνα με την ίδια, η ενσωμάτωση τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή -όπως μούρα, μήλα, κόκκινο κρασί, πορτοκάλια και τσάι – μπορεί να προσφέρει μια απλή, αλλά αποτελεσματική στρατηγική για την υποστήριξη της υγιέστερης γήρανσης. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή κατά μόλις 3 μερίδες σχετίζεται με μείωση των κινδύνων κατά 6% έως 11% και στις τρεις εκβάσεις γήρανσης για τις γυναίκες και με 15% χαμηλότερο κίνδυνο κακής ψυχικής υγείας για τους άνδρες.
«Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν πως ακόμη και ήπιες διατροφικές αλλαγές μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και να συμβάλουν στην υγιέστερη γήρανση», δήλωσε ο καθηγητής Έρικ Ριμ της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.
Για πάντα νέοι με μούρα, μήλα και μαύρο τσάι
«Τα φλαβονοειδή είναι ευρέως αναγνωρισμένα για την ικανότητά τους να μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, να βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και να συμβάλλουν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας
-
