Το σώμα μας λειτουργεί βάσει ενός εσωτερικού ρολογιού: του κιρκαδικού ρυθμού. Πρόκειται για τον φυσικό κύκλο 24 ωρών που επηρεάζει πότε κοιμόμαστε, πότε πεινάμε και πότε νιώθουμε ενέργεια ή κόπωση. Αυτό το ρολόι ρυθμίζεται κυρίως από το φως της ημέρας και αλλάζει με την ηλικία, κάτι που συχνά παρατηρούν οι συνταξιούχοι: ξυπνούν πιο νωρίς αλλά κοιμούνται πιο δύσκολα.
Ο εγκέφαλος, όταν δέχεται φως, μειώνει την παραγωγή μελατονίνης (ορμόνης ύπνου) και αυξάνει την κορτιζόλη (ορμόνη εγρήγορσης). Αντίθετα, η απουσία φωτός σηματοδοτεί στον οργανισμό ότι είναι ώρα για ξεκούραση. Η έκθεση στο φως το πρωί, ειδικά από τον ήλιο, μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο, την ενέργεια και τη διάθεση.
Η ώρα των γευμάτων επίσης έχει σημασία. Η «χρονική διατροφή» είναι ένας νέος επιστημονικός τομέας που εξετάζει πώς η ώρα του φαγητού επηρεάζει τον μεταβολισμό. Έχει φανεί ότι τα άτομα που τρώνε νωρίς έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη, καρδιοπάθειες ή παχυσαρκία. Ένα σταθερό πρόγραμμα φαγητού βοηθά στη ρύθμιση της γλυκόζης και των λιπιδίων.
Τέλος, η καθιερωμένη ρουτίνα στον ύπνο, τη διατροφή και την άσκηση είναι ιδιαίτερα ευεργετική για ηλικιωμένους. Ο οργανισμός αγαπά την επανάληψη και την προβλεψιμότητα. Ένας καθημερινός περίπατος, ένα ελαφρύ πρωινό και μια ήρεμη βραδινή ρουτίνα βοηθούν το σώμα να «συντονιστεί» με το εσωτερικό του ρολόι. Μικρές αλλαγές στη ρουτίνα φέρνουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή.