22 C
Athens
Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΚεντημένη Μελόπιτα Μυκόνου
spot_img

Κεντημένη Μελόπιτα Μυκόνου

-

Υλικά
• 1 κιλό τυροβολιά ή μείγμα από μανούρι και ανθότυρο ή φρέσκια γλυκιά μυζήθρα
• 2 φλιτζ. μέλι θυμαρίσιο
• 3 αυγά
• 2 κουτ. σούπας κανέλα
• 250 γρ. φαρίνα
• 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
• ½ φλιτζ. Νερό
• ½ φλιτζ. βούτυρο για το ψήσιμο
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο. Προσθέτουμε το αυγό, το ελαιόλαδο και το νερό λίγο-λίγο, ώσπου να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική. Βάζουμε την τυροβολιά σε λεκάνη, το μέλι, τα αυγά και την κανέλα και αναμειγνύουμε. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 25-27 εκ. Ανοίγουμε το φύλλο ώστε να είναι λεπτό. Το απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί, βάζουμε τη γέμιση, λίγο βούτυρο και κλείνουμε με το δεύτερο φύλλο σχηματίζοντας λεπτό κόθρο γύρω-γύρω. Αν κάνουμε σχέδια στην επιφάνεια, κάνουμε και τρύπες για να
εξατμίζεται η υγρασία, διαφορετικά χαράζουμε μπακλαβαδωτά. Βουτυρώνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο, λιωμένο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 45΄-55΄ ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη. Λιώνουμε σε ένα φλιτζανάκι του καφέ με βραστό νερό 2 κουταλιές μέλι και περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι τη μελόπιτα μόλις βγει από τον φούρνο.

spot_img
spot_img