35.7 C
Athens
Κυριακή, 6 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΣαρμαδάκια με ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδες
spot_img

Σαρμαδάκια με ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδες

-

Υλικά
• 400 γρ. αμπελόφυλλα σε άλμη
• 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• 1 κ. σ. άνηθο
• 3 κ. σ. σταφίδες μαύρες
• 2 κ. σ. κουκουνάρι
• 200 γρ. ρύζι νυχάκι, μουλιασμένο για 30’
• ½ κ. γ. κύμινο
• 1 κ. γ. μπαχάρι
• 1 κ. γ. πιπέρι κόκκινο
• 1 κ. σ. πελτέ ντομάτας
• 1 κ. σ. πάστα πιπεριάς
• 400 γρ. ζωμό λαχανικών
• 50 γρ. ελαιόλαδο
• 1 κ. σ. βούτυρο
• 1-2 λεμόνια
• αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε το ρύζι σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Το αφήνουμε να στραγγίσει και το βάζουμε σε μπολ. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και το βούτυρο, σοτάρουμε το κρεμμύδι, αλατίζουμε και περιμένουμε μέχρι να γυαλίσει.
Προσθέτουμε το κουκουνάρι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, τον πελτέ, την πάστα πιπεριάς, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και 150 γρ. από τον ζωμό. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να στεγνώσει το ρύζι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση. Τέλος, προσθέτουμε τις σταφίδες και τον άνηθο. Στραγγίζουμε και ανοίγουμε τα αμπελόφυλλα. Με ένα κουταλάκι μοιράζουμε από το μείγμα στο φαρδύ μέρος κάθε φύλλου. Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα, τυλίγουμε σε ρολά και τοποθετούμε τα σαρμαδάκια στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς να αφήνουμε χώρο.
Αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε ένα βαρύ πιάτο επάνω από τα σαρμαδάκια ώστε να μην ανοίξουν. Περιχύνουμε με τον υπόλοιπο ζωμό, το ελαιόλαδο και αν χρειάζεται συμπληρώνουμε τόσο νερό ώστε να καλυφθούν τα ντολμαδάκια, λίγο κάτω τη μέση περίπου.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 25′ και αποσύρουμε. Περιχύνουμε τα σαρμαδάκια με χυμό λεμονιού και σερβίρουμε με δροσερό γιαούρτι.

spot_img
spot_img