23.2 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΕΘ κι ελεύθεροι επαγγελματίες
spot_img

ΔΕΘ κι ελεύθεροι επαγγελματίες

-

Της Σάντρας Γεράγγελου*
Ενόψει της φετινής ΔΕΘ αλλαγές αναμένονται και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Έμφαση θα δοθεί στο πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο που εφάρμοσε τον τεκμαρτό τρόπο τιμολόγησης στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες , ο πυρήνας του νομοσχεδίου δεν αναμένεται να αλλάξει αλλά θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε σημειακές αλλαγές κυρίως στις παραμέτρους αύξησης του τεκμαρτού.
Οι κυριότερες αλλαγές οι οποίες είναι στο τραπέζι το συζητήσεων ή έχουν ήδη κλειδώσει είναι οι εξής:
• Πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. ¨Ηδη το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωσαν μειωμένο κατά 50% το τέλος επιτηδεύματος , ενώ από το 2025 θα υπάρξει πλήρης κατάργηση. Για τα νομικά πρόσωπα θα συνεχίσει να καταβάλλεται τέλος επιτηδεύματος.
• Επέκταση των περιπτώσεων που θα δικαιούνται μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος.
• «Ρετούς» στις προσαυξήσεις τόσο λόγω τζίρου όσο και λόγω κόστους μισθοδοσίας. Να θυμήσουμε ότι οι δύο αυτοί παράγοντες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά τόσο για την δήλωση υψηλότερων εισοδημάτων από τον Μ.Ο. του τζίρου του ΚΑΔ αλλά και στην δήλωση του πραγματικού κόστους της μισθοδοσίας οδηγώντας σε εισφοροδιαφυγή.
• Η συμμετοχή του οικογενειακού εισοδήματος ή εισοδήματος άλλων πηγών (πέραν του εισοδήματος μισθωτής εργασίας και αγροτικών εισοδημάτων). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για το χτίσιμο του τεκμαρτού εισοδήματος μπορούν να υπολογίζονται εισοδήματα από ενοίκια, συμμετοχές σε επιχειρήσεις κλπ
• Βελτιώσεις στην διαδικασία αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος.
Το νομοσχέδιο για την τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών προκάλεσε ποικίλλες αντιδράσεις. Παρόλα αυτά τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων χρήσης 2023 , έδειξαν ότι το 56% των ελευθέρων επαγγελματιών φορολογήθηκαν βάσει τεκμαρτού εισοδήματος. Μάλιστα το δηλωθέν πραγματικό εισόδημα ανέρχεται σε 286€ μηνιαίως!!! Στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι σαφώς υπάρχει φοροδιαφυγή στον κλάδο των ελευθέρων επαγγελματιών , χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης τους δεν χρήζει διορθώσεων.

• Η Σάντρα Γεράγγελου είναι Λογίστρια – Φοροτεχνικός-Σύμβουλος επιχειρήσεων

spot_img
spot_img