26.2 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΣΕΙΣ ΡΩΤΑΤΕ, Η ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΠΑΝΤΑΕσείς ρωτάτε, η ειδικός απαντά
spot_img

Εσείς ρωτάτε, η ειδικός απαντά

-

Της Μάρλεν Ασημακοπούλου*

1.
Είμαι 68 χρονών και έχω σε ΟΑΕΕ και ΙΚΑ 8.700 ένσημα περίπου. Μπορώ λάβω πλήρη σύνταξη;
Οι προϋποθέσεις για να λάβετε πλήρη σύνταξη είναι 4.500 ένσημα τουλάχιστον και όριο ηλικίας το 67ο. Εσείς έχετε συμπληρώσει τόσο τα απαιτούμενα ένσημα όσο και το όριο ηλικίας, επομένως μπορείτε να προχωρήσετε στην αίτηση για πλήρη συνταξιοδότηση, όποτε επιθυμείτε.

2.
Έχω συμπληρώσει το 56ο έτος της ηλικίας μου, είμαι παλαιός ασφαλισμένος και διαθέτω συνολική ασφάλιση στο ΙΚΑ 8.500 ένσημα περίπου εκ των οποίων τα 8.000 κατά προσέγγιση είναι βαρέα. Με ποιες προϋποθέσεις βγαίνω στη σύνταξη;
Οι ευνοϊκότερες προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης στην περίπτωση σας, είναι οι διατάξεις των βαρέων ήτοι 4.500 τουλάχιστον ένσημα εκ των οποίων τα 3.600 τουλάχιστον να είναι βαρέα και όριο ηλικίας το 62ο, επομένως, μόλις συμπληρώσετε το συγκεκριμένο όριο ηλικίας μπορείτε να προχωρήσετε στην αίτηση συνταξιοδότησης. Σημειώνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνετε χρήση των ανωτέρω διατάξεων είναι να διαθέτετε πριν την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης, 1.000 βαρέα ένσημα τα τελευταία 17 έτη.
Χωρίς αυτή την προϋπόθεση θα απολέσετε τις ευνοϊκές διατάξεις των βαρέων και θα συνταξιοδοτηθείτε με τις κοινές διατάξεις ήτοι 4.500 ένσημα και όριο ηλικίας το 67ο για πλήρη και το 62ο έτος για μειωμένη.
3.
Έχω ασφάλιση στον ΟΑΕΕ 37 χρόνια έως σήμερα, είμαι 63 ετών και θα ήθελα να μάθω πώς μπορώ να συνταξιοδοτηθώ και αν θα χρειαστεί να εξαγοράσω χρόνο παιδιών, καθώς έχω 3 παιδιά, ή στρατού.
Οι προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος είναι 40 έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας το 62ο έτος. Εσείς έχετε συμπληρώσει το ανωτέρω όριο ηλικίας, επομένως, με την εξαγορά 3 ετών πλασματικού χρόνου τέκνων – στρατού συγκεντρώνετε τα ανωτέρω έτη και μπορείτε να αποχωρήσετε όποτε επιθυμείτε. Το ποσό της εξαγοράς δύναται να παρακρατηθεί από την σύνταξη σας.
4.
Είμαι 53 ετών, παλαιός ασφαλισμένος και διαθέτω στο ΙΚΑ 4.000 ένσημα περίπου. Με ποιόν τρόπο παίρνω πλήρη ή μειωμένη σύνταξη; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις υπαγωγής στην προαιρετική ασφάλιση;
Για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτούνται 4.500 τουλάχιστον ένσημα και όριο ηλικίας το 67ο για πλήρη σύνταξη και το 62ο για μειωμένη σύνταξη. Απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση της μειωμένης σύνταξης εκτός από τα 4.500 ένσημα είναι να διαθέτετε και 100 ένσημα κάθε χρόνο την τελευταία 5ετία πριν την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης. Τα 100 αυτά ένσημα μπορούν να συμπληρωθούν με εργασία ή με προαιρετική ασφάλιση.
Οι προϋποθέσεις υπαγωγής ασφαλισμένου στην προαιρετική ασφάλιση είναι αθροιστικά οι εξής:
1. Να έχει διακόψει την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΦΚΑ
2. Εφόσον η αίτηση υποβάλλεται εντός έτους από την τελευταία ασφάλιση, αρκούν 5 έτη ασφάλισης (1.500 ημέρες) εκ των οποίων τουλάχιστον ένα έτος (300 ημέρες) εντός της τελευταίας πενταετίας πριν την υποβολή της αίτησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση απαιτείται να έχει πραγματοποιήσει 10 έτη στην υποχρεωτική ασφάλιση (3.000 ημέρες).
3. Να κριθεί ικανός για εργασία σύμφωνα με γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής (ΚΕΠΑ)
4. Να μην οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές υποχρεωτικής ασφάλισης ή σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών αυτές να έχουν ρυθμιστεί.

• Η Μάρλεν Ασημακοπούλου είναι Δικηγόρος Εργατολόγος

spot_img
spot_img