12.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΠόλος έλξης ο «Αρχέλων»
spot_img

Πόλος έλξης ο «Αρχέλων»

-

• Είναι το κέντρο περίθαλψης των τραυματισμένων χελωνών στην Γλυφάδα
H ιστορία της Νεκταρίας, της χελώνας Καρέττα – Καρέττα, που βρίσκεται στο κέντρο διάσωσης θαλάσσιων χελωνών του Αρχέλωνα στη Γλυφάδα, ξεκινάει πριν από 20 περίπου χρόνια, όταν εκκολάφθηκε στις ακτές της Μεσογείου και είναι μία από τις 1.000 χελώνες που τελικά κατάφερε να ενηλικιωθεί και να επιστρέψει στον τόπο που γεννήθηκε, στην Ελλάδα για να αφήσει τα αυγά της στις ίδιες παραλίες.
Δυστυχώς όμως πιάστηκε στα δίχτυα ψαράδων με συνέπεια να τραυματιστεί και σήμερα με την βοήθεια των εθελοντών του Αρχέλωνα βρίσκεται στην ειδική δεξαμενή των εγκαταστάσεων που διαθέτει και τυγχάνει της ευεργετικής φροντίδας των μελών του οργανισμού.
Το 2023 υπήρχαν συνολικά 43 νέες αφίξεις τραυματισμένων ή άρρωστων θαλάσσιων χελωνών, κυρίως του είδους Καρέττα (Caretta caretta) αλλά και λίγες Πράσινες χελώνες (Chelonia mydas). Τα περισσότερα νέα περιστατικά αφορούσαν εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία και, ευτυχώς, μειώθηκαν τα περιστατικά σκόπιμων τραυματισμών από ανθρώπους σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Φυτίλης υπεύθυνος του κέντρου διάσωσης.
Οι εθελοντές κινητήριος δύναμη
Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 5.500 φωλιές Καρέττα καταγράφονται και προστατεύονται σε περίπου 110χλμ. παραλίας στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι. Από τα εκατοντάδες χιλιάδες χελωνάκια που θα εκκολαφθούν, εκτιμάται ότι λιγότερα από 1/1000 θα ενηλικιωθούν και θα ξαναγυρίσουν να αφήσουν τα αυγά τους στις ίδιες παραλίες μετά από 15-20 χρόνια. Για το λόγο αυτό, καταλυτικός κρίνεται ο ρόλος των εθελοντών πολιτών, των ιδιωτών, φορέων αλλά και επιχειρήσεων που συνδράμουν στο έργο του Αρχελωνα.
Το Κέντρο, που εφέτος κλείνει 30 χρόνια δράσης, δέχεται πάνω από 30 άρρωστες ή τραυματισμένες χελώνες κάθε χρόνο και περίπου 100 εθελοντές, από την Αττική αλλά και ολόκληρο τον κόσμο βοηθούν στην περίθαλψη και την απελευθέρωσή τους. Φοιτητές κυρίως, αλλά και γενικότερα ενεργοί πολίτες γίνονται μέλη της εθελοντικής κοινότητας του Αρχελωνα και δίνουν καθημερινά το “παρών” στις εγκαταστάσεις του Αρχέλωνα στην Γλυφάδα και βοηθούν ανάλογα με το πόστο που έχουν τοποθετηθεί.
Σε κάθε θαλάσσια χελώνα οι εθελοντές της δίνουν ένα όνομα. Η Νεκταρία πήρε αυτό το όνομα γιατί βρέθηκε από τους εθελοντές του Αρχελων ανήμερα της εορτής του Αγίου Νεκταρίου. Κάθε χελώνα που θα βρεθεί στην ειδική δεξαμενή για την αποκατάσταση της, ουσιαστικά “αγκαλιάζεται” από τους εξειδικευμένους επιστήμονες, αλλά και τους εθελοντές, προκειμένου γρήγορα να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον.
15.000 οι ξένοι επισκέπτες κάθε χρόνο
Καθημερινά το Κέντρο Διάσωσης 3η Μαρίνα Γλυφάδας 16675 (στάση ΤΡΑΜ «Παλαιό Δημαρχείο») είναι επισκέψιμο για εκπαιδευτικές περιηγήσεις από μαθητές, φοιτητές κλπ. Μάλιστα όπως εξηγεί ο υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης, το κέντρο καθημερινά αποτελεί πόλο έλξης για τους ξένους επισκέπτες της Αθήνας, αφού το τοποθετούν στην κορυφή των επισκέψιμων χώρων, μετά την Ακρόπολη και τα μουσεία της Πρωτεύουσας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 10.000 είναι κάθε χρόνο οι ξένοι επισκέπτες του από κάθε γωνιά του πλανήτη, υπογραμμίζει ο Δημήτρης Φυτίλης. Σε αυτούς αν προστεθούν και οι οργανωμένες επισκέψεις από γκρουπ επισκεπτών ο αριθμός ξεπερνάει τις 15.000, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την διεθνή αναγνωρισιμότητα του κέντρου στο εξωτερικό.
Αναφορικά με την επίσκεψη στο κέντρο διάσωσης του Αρχελων, η περιήγηση γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα, εκτός του ωραρίου ελεύθερης εισόδου, στα Ελληνικά και τα Αγγλικά και είναι κατάλληλη για ενήλικες και παιδιά. Διαρκεί 45 λεπτά και περιλαμβάνει πληροφορίες για τις θαλάσσιες χελώνες, τη διάσωση, την περίθαλψη και την προστασία τους στις παραλίες ωοτοκίας. Μάλιστα υπάρχει μερική πρόσβαση σε αμαξίδια (υπόστεγο παρατήρησης και τουαλέτα).

spot_img
spot_img