27.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

-

Μπορεί όλα τα ασφαλιστικά ταμεία να βρίσκονται υπό την σκέπη του ΕΦΚΑ, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές σε ό,τι αφορά τις δαπάνες προς τους ασφαλισμένους. Και φυσικά να υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες.

Αν και από το 2017, οπότε εντάχθηκαν όλα τα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κλπ) στον e- ΕΦΚΑ, προβλεπόταν από τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου η ενιαιοποίηση των κανόνων για όλες τις παροχές, η ενιαιοποίηση αυτή έλαβε χώρα μόνο για τις συντάξεις.

Η ενιαιοποίηση για τις παροχές υγείας (επίδομα ασθενείας, έξοδα κηδείας κλπ.) παραμένει εδώ και 5 χρόνια σε εκκρεμότητα. Ωστόσο, ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου έχει δημοσίως αναφέρει πως η κατεύθυνση στην οποία κινείται η κυβέρνηση είναι «η σύγκλιση των παροχών με δημοσιονομικά ουδέτερο αποτύπωμα, με τα λιγότερο “προνομιούχα” πρώην ταμεία, που έχουν τη συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων, να οδηγηθούν σε μικρή αύξηση των παροχών τους, ενώ εξετάζονται και σενάρια προκειμένου να υπάρξει ανακατανομή πόρων ώστε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε κάποιους τομείς δαπανών έναντι άλλων».

Οι διαφορές στα έξοδα κηδείας

Μια ενδεικτική περίπτωση για τις ανισότητες είναι η περίπτωση των εξόδων κηδείας. Για παράδειγμα, ο μέσος όρος της δαπάνης για έξοδα κηδείας ασφαλισμένου στο τέως ΙΚΑ ανέρχεται στα 307 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος της δαπάνης για έξοδα κηδείας ασφαλισμένου στο τέως ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ανέρχεται στα 1.960 ευρώ. Συνεπώς η μέση δαπάνη για έξοδα κηδείας στο τέως ΕΤΑΠ-ΜΜΕ είναι σχεδόν 7πλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη δαπάνη στο τέως ΙΚΑ.

Η μέση δαπάνη κατανέμεται ανά τέως ταμείο ως εξής:

  1. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (1.960 ευρώ)

2.ΕΤΑΑ (1.679 ευρώ)

  1. Ενταχθέντα ταμεία (1.392 ευρώ)
  2. Δημόσιο (982 ευρώ)
  3. ΟΓΑ (795 ευρώ)
  4. ΟΑΕΕ (760 ευρώ)
  5. ΝΑΤ (688 ευρώ)
  6. ΙΚΑ (307 ευρώ)
spot_img
spot_img