Του Μιχάλη Κωτσάκου
Στην δημοσιογραφία επιτυχία θεωρείται όταν ένας δημοσιογράφος προβεί σε μία αποκάλυψη και δικαιωθεί γι’ αυτή. Εμείς σε αυτή την εφημερίδα θεωρούμε επιτυχία, όταν λόγω της επιμονής μας, της καυστικής αρθογραφίας μας, αλλά και των ρεπορτάζ καταφέρουμε να βοηθήσουμε να υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι αφορά κάποια μέτρα που αφορούν τους συνταξιούχους.
Κάπως έτσι νιώσαμε όλοι εδώ στην «60+», όταν την περασμένη Δευτέρα το πρωί ο Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης, ότι καταργείται το ηλικιακό όριο των 65 ετών για να λάβουν το επίδομα των 250 ευρώ τον ερχόμενο Νοέμβριο οι συνταξιούχοι εξ αναπηρίας. Κάτι απολύτως λογικό, διότι με το κριτήριο των 65 ετών το επίδομα θα το λάμβανε η μειοψηφία.
Απλά με τον κόφτη που έβαλαν για τα 65 έτη οι τεχνοκράτες του Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών, αποδείχθηκε ότι δεν έχουν καμία γείωση με την κοινωνία. Τουναντίον ασχολούνται μόνο με τους αριθμούς και σε καμία περίπτωση δεν γνωρίζουν όχι μόνο τις ανάγκες των πολιτών, αλλά καλά-καλά αγνοούν και την έννοια της αναπηρικής σύνταξης, αλλά και τα θεσμοθετημένα, από τα Σύνταγμα, δικαιώματα.
Όπως ήταν λογικό το συγκεκριμένο ηλικιακό κριτήριο προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών, καθώς η τεράστια πλειοψηφία των συνταξιούχων εξ αναπηρίας είναι πολύ κάτω των 65 ετών. Εξάλλου και ο προσδιορισμός «συνταξιούχος εξ αναπηρίας» αυτό υποδεικνύει. Ότι κάποιος άνθρωπος διακόπτει τον εργασιακό του βίο με βίαιο τρόπο, λόγω κάποιας σοβαρής ασθένειας, ή κάποιου σοβαρού ατυχήματος. Και εάν έχει συμπληρώσει δέκα έτη ενσήμων, τότε το κράτος αναλαμβάνει να του πριμοδοτήσει άλλα 15 έτη, ώστε να βγει στην σύνταξη νωρίτερα με 25ετία. Και λαμβάνει την σύνταξη εξ’ αναπηρίας επειδή δεν μπορεί να εργαστεί. Ή σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορεί να εργαστεί με εντατικούς ρυθμούς.
Συνταγματική επιταγή
Το παραπάνω είναι συνταγματική επιταγή. Οπότε πολύ λογικά τίθεται το ερώτημα: «Δεν τον γνώριζαν οι τεχνοκράτες του Μαξίμου; Ή το γνώριζαν κι έκαναν την… πάπια;» Με το ηλικιακό κριτήριο που έβαλαν έκοβαν από το επίδομα το σύνολο των συνταξιούχων εξ’ αναπηρίας. Διότι οι περισσότεροι συνταξιούχοι εξ’ αναπηρίας μετά τα 65 μετατρέπουν, όπως τους δίνει το δικαίωμα ο νόμος, τη σύνταξη εξ αναπηρίας σε γήρατος, προκειμένου να προσθέσουν κάποια ευρώ στο μηνιαίο εισόδημα τους, δηλαδή να πετάξουν εκτός το ποσοστό αναπηρίας τους και να λάβουν μεγαλύτερη σύνταξη.
Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος με ποσοστό αναπηρίας 80%, λαμβάνει την αντίστοιχη σύνταξη ως συνταξιούχος εξ αναπηρίας. Όταν όμως την μετατρέψει σε γήρατος, τότε με βάση τα ένσημα του μπορεί να λαμβάνει όλο το ποσοστό που του αναλογεί, που σίγουρα είναι μεγαλύτερο από την σύνταξη εξ αναπηρίας.
Να σημειωθεί ότι για να βγει κάποιος σε μόνιμη σύνταξη εξ αναπηρίας θα πρέπει από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α) να έχει πιστοποιηθεί η αναπηρία του, τουλάχιστον 67%. Επίσης να έχει περάσει πέντε φορές από τις ειδικές επιτροπές για πέντε-έξι- ή και επτά φορές από τα ΚΕ.Π.Α. και όταν συμπληρώσει τα 55 έτη, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το 1980, τότε η προσωρινή αναπηρική σύνταξη μετατρέπεται σε μόνιμη αναπηρική, την οποία οι παθόντες, μόλις συμπληρώσουν το όριο ηλικίας πραγματικής συνταξιοδότησης την μετατραπούν, όπως είπαμε σε σύνταξη γήρατος για να λάβουν περισσότερα χρήματα.
Οπότε οι περισσότεροι εκτιμούν πως αποκλείεται να μην το γνώριζαν οι φωστήρες του Μαξίμου οπότε πολύ λογικά μπορεί ο καθένας να σκεφτεί ότι εκ του πονηρού έβαλαν το ηλικιακό κριτήριο, ώστε να «κόψουν» κόσμο και κοσμάκη από το δικαίωμα να λαμβάνει αυτό το επίδομα των 250 ευρώ. Φυσικά εκτεθειμένο είναι το σύνολο του οικονομικού επιτελείου, που ειδίκευσε τα μέτρα.
Καταργήθηκε το όριο
Μετά την τεράστια αντίδραση και από την κοινωνία και από την ομοσπονδία των ΑμεΑ, την ΕΣΑμεΑ, αλλά και από τα κόμματα, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει πίσω το ηλικιακό κριτήριο. Τουλάχιστον αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης την Δευτέρα το πρωί σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Ο κ. Μαρινάκης άδειασε με μεγαλοπρεπέστατο τρόπο όλο το οικονομικό επιτελείο, ανακοινώνοντας ότι «η ενίσχυση των 250 ευρώ θα δοθεί χωρίς ηλικιακό στους συνταξιούχους εξ αναπηρίας» συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για μέτρα που «θα είναι μόνιμου χαρακτήρα» διευκρινίζοντας ότι «ειδικά οι αναπηρικές συντάξεις θα εξαιρεθούν από το ηλικιακό όριο των 65 και άνω. Ήταν στις προθέσεις μας να γίνει κάτι τέτοιο εξ αρχής».
Αναμφίβολα η ΕΣΑμεΑ και ο πρόεδρος της, Γιάννης Βαρδακαστάνης, έκαναν μεγάλο αγώνα για να μην ισχύσει αυτός ο κόφτης. Και μαζί με όλους αυτούς τους ανθρώπους που φώναζαν και δικαιολογημένα, προστέθηκε και η δική μας αρθρογραφία που από την πρώτη στιγμή διαπιστώσαμε και αναδείξαμε τις ανορθογραφίες των μέτρων.
Έστω και με καθυστέρηση τουλάχιστον μίας εβδομάδας, η κυβέρνηση κατάλαβε το λάθος κι έσπευσε μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου να το διορθώσει, ικανοποιώντας την πλειοψηφία των ανθρώπων με αναπηρία, αλλά κι εμάς που είδαμε πως η αρθογραφία μας έβαλε ένα μικρό λιθαράκι.
Κι άλλες ανορθογραφίες
Αυτή η απόφαση να καταργηθεί ο ηλικιακός κόφτης για τις συντάξεις εξ αναπηρίας δεν διόρθωσε όλες τις ανορθογραφίες των μέτρων που ελήφθησαν για να ανακουφίσουν τους πλέον αδύναμους της κοινωνίας. Τουναντίον υπάρχουν πολλά στραβά ακόμη, τα οποία μπορείτε να τα διαβάσετε σε πολύ σημαντικό άρθρο του Αλέξη Μητρόπουλου και της Αγγελικής Μητροπούλου στις σελίδες 4-5.
Διαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο θα διαπιστώσετε αυτό που έγραψα στην αρχή αυτού του κειμένου. Ότι οι τεχνοκράτες του Μαξίμου, αλλά και του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν καμία απολύτως επαφή με την κοινωνία. Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουν για ποιον λόγο έγινε διαχρονική η ατάκα του Γεωργίου Παπανδρέου από την δεκαετία 60 «όταν ευημερούν οι αριθμοί δυστυχούν οι άνθρωποι».