• Από έξι ως δέκα τοις εκατό τονίζουν οι καταναλωτικές οργανώσεις, ενώ οι έμποροι είναι ικανοποιημένοι από τον τζίρο
Ολοκληρώνεται αύριο η πασχαλινή αγορά και με βάση τα όσα λένε οι παράγοντες κινήθηκε σε ικανοποιητικούς ρυθμούς. Σε αυτό συνετέλεσε τόσο η πληρωμή των συντάξεων, το γεγονός ότι καταβλήθηκαν οι μισθοί στο δημόσιο, αλλά τα δώρα και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.
«Ο πασχαλινός τζίρος, συμπεριλαμβανομένων ταξιδιών και υπηρεσιών εστίασης και διαμονής, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ της περυσινής χρονιάς, αφού φέτος το ελληνικό Πάσχα είναι ουσιαστικά εντός της θερινής τουριστικής περιόδου και θα πρέπει να συνυπολογιστεί η αυξημένη τουριστική κίνηση από το εξωτερικό» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης.
Οι τιμές στις λαμπάδες κυμάνθηκαν από 10 ευρώ οι απλές έως και 40 ευρώ με κάποιο δημοφιλές παιχνίδι. Ακριβότερα ήταν φέτος τα σοκολατοειδή, με τις τιμές των πασχαλινών αβγών να κυμαίνονται μεταξύ 15 και 30 ευρώ το κιλό.
Σύμφωνα με τους ζαχαροπλάστες, η τιμή του κακάο έχει αυξηθεί κατά 45%-50% από πέρυσι, ενώ και άλλες πρώτες ύλες παρουσιάζουν αυξήσεις, όπως η ζάχαρη και το βούτυρο. Οι επιχειρηματίες προσπαθούν να περιορίσουν τις αυξήσεις στις τελικές τιμές, ενώ για να υπάρχει επιλογή για τους καταναλωτές φτιάχνουν και είδη σε μικρότερες ποσότητες και μεγέθη.
Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή για ένα σοκολατένιο αβγό κυμαίνεται από 15 έως και 35 ευρώ, όταν πέρυσι οι τιμές ήταν από 12 έως 30 ευρώ, ενώ για τα τσουρέκια με επικάλυψη σοκολάτας η μέση τιμή είναι στα 18 ευρώ το τεμάχιο.
Πάντως σύμφωνα με τιμοληψίες του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) το φετινό πασχαλινό τραπέζι είναι ακριβότερο κατά 6%, με το κόστος να διαμορφώνεται στα 355,88 ευρώ (για 6 έως 8 άτομα) από 334,5 πέρυσι.
Αυξημένος οβελίας
Η τιμή του οβελία δεν θα είναι σε καμία περίπτωση στα 10 ευρώ, που δηλώνει το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς ήδη η τιμή παραγωγού-κτηνοτρόφου κυμαίνεται μεταξύ 7,5 και 9 ευρώ το κιλό.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών και αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κτηνοτροφίας και Κρέατος (ΕΔΟΤΟΚΚ), Σάββας Κεσίδης, σε συνέντευξη Τύπου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης είπε ότι «είμαστε στο πλευρό του κτηνοτρόφου και του καταναλωτή και απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος της και να μη βάζει άτυπα πλαφόν 10 ευρώ χαλώντας όλη την αγορά».
Επιχειρηματολογώντας μάλιστα σε ό,τι αφορά την τιμή του οβελία ανέφερε πως «ο κτηνοτρόφος πουλά έως 9 ευρώ το κιλό και ο κρεοπώλης τα αγοράζει από τον έμπορο προς τα 10 ευρώ. Με τα λειτουργικά έξοδα και τον ΦΠΑ, η τιμή αυτή ανεβαίνει περίπου στα 12,5 ευρώ χωρίς το κέρδος του λιανεμπόρου.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος, είπε ότι το υπουργείο με όσα ανακοινώνει «είτε θέλει να ενισχύσει κάποιες συγκεκριμένες μονάδες παραγωγής είτε θέλει να καταστρέψει την ελληνική κτηνοτροφία».
Επισήμανε ότι οι έλληνες κτηνοτρόφοι πουλούν αμνοερίφια σε τιμή μεταξύ 7,5 και 9 ευρώ το κιλό και τόνισε ότι οι φετινές εξαγωγές για το Πάσχα των καθολικών ήταν αυξημένες σε ποσοστό 70% από πέρυσι, σημειώνοντας όμως ότι το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο κατά 56% την τελευταία τριετία.
Με βάση αυτές τις τιμές, η λιανική στα κρεοπωλεία αναμένεται να κυμανθεί από 12 έως και 15 ευρώ για τα σφάγια έως 12-13 κιλά, ενώ με βάση τις χονδρικές τιμές στα ίδια περίπου επίπεδα εκτιμάται και η τιμή για τα εισαγόμενα.
Συνολικά το Πασχαλινό τραπέζι είναι αυξημένο σε σύγκριση με πέρυσι τουλάχιστον 6-10%