19.1 C
Athens
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΚΕΝΤΡΙΚΗ2«Τσάρος» και με την βούλα ο Χατζηδάκης
spot_img

«Τσάρος» και με την βούλα ο Χατζηδάκης

-

Το Οικονομικών μετατρέπεται σε Υπερυπουργείο, καθώς μεταφέρθηκαν εκεί και αρμοδιότητες από το Ανάπτυξης-Ενισχυμένος και κομβικός ο ρόλος του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Παπαθανάση

Σε δύο πανίσχυρους υπουργούς μετατράπηκαν πλέον ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Νίκος Παπαθανάσης, υπουργός και αναπληρωτής υπουργός Οικονομιών, αντίστοιχα. Κάτι που φάνηκε και από την αλλαγή στην ιεραρχία των υπουργείων, που ήδη δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και κατατάσσεις το υπουργείο Οικονομικών πρώτο στην κατάταξη.
Ταυτόχρονα με την μεταφορά και αρμοδιοτήτων από το Ανάπτυξης το υπουργείο Οικονομικών έχει μετατραπεί σε Υπερυπουργείο. Ήδη ο Κωστής Χατζηδάκης έθεσε τους στόχους, πάνω στους οποίους θα κινηθεί. Ειδικότερα, οι στόχοι έχουν ως εξής:
1. Να επιτευχθεί μέσος όρος ανόδου του ΑΕΠ 3% την τετραετία, που θα βοηθήσει και στην αύξηση των μισθών κατά 25%. Να συνεχιστούν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις και η στήριξη της επιχειρηματικότητας. Θα βοηθήσει σημαντικά η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους μήνες.
2. Οι προσαρμογές στο παραγωγικό μοντέλο και η αντιμετώπιση των αδυναμιών και των δομικών στρεβλώσεων 10 ετών σε εξαγωγές και εισαγωγές. Ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης με την ενίσχυση των καινοτόμων κλάδων και των εξαγωγών και η συνέχιση της μείωσης του δημόσιου χρέους.
3. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς η περαιτέρω πρόοδος θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση της φορολογίας.
4. Η υγεία του τραπεζικού συστήματος και η ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η συνέχιση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων.
5. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και των δημόσιων επενδύσεων.
6. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς θα υπάρξουν περισσότερα έσοδα και περισσότερες επενδύσεις.
Τα νέα καθήκοντα Παπαθανάση
Ο νέος ρόλος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση (πρώην αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης), επικεντρώνεται στους τομείς των κοινοτικών αναπτυξιακών εργαλείων και των δημοσίων επενδύσεων. Στόχος είναι η αποτελεσματικότερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων και η αξιοποίησή τους για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και κατ’ επέκταση της εγχώριας οικονομίας, κάτι που ανέφερε στο πλαίσιο της σχετικής του τοποθέτησης και ο Νίκος Παπαθανάσης. Σημειώνεται ότι κατά την προηγούμενη τετραετία το ποσοστό απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων ανήλθε από τον μέσο όρο του 27% στο 86%. Για το ΕΣΠΑ 2021-2027 το προηγούμενο υπουργείο Ανάπτυξης έλαβε περισσότερες από 300.000 αιτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που επίσης διαχειρίζεται ο κύριος Παπαθανάσης, το συνολικό ποσό που έχει εκταμιευθεί από την αρμόδια επιτροπή ανέρχεται έως τώρα στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται εντός του 2023 να υπάρξει και νέα εκταμίευση. Επιπλέον αναμένεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και για ένα ακόμα αίτημα εκταμίευσης.
Σημειώνεται ότι και η Αναπτυξιακή Τράπεζα περιέρχεται πλέον από την ομπρέλα του υπουργείου Ανάπτυξης σε αυτήν του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για έναν φορέα που επιδιώκει να διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, δεδομένης της δυσκολίας να αντλήσουν τραπεζικό δανεισμό. Στόχος της Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι η διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων κατά 60.000 επιχειρήσεις κάτι που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται τον τελευταίο ενάμιση μήνα με περαιτέρω διεύρυνση και χρήση του εργαλείου “Know your Customer” που έχει δημιουργήσει.
Σε ό,τι αφορά την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων που σήμερα συμμετέχει σε τουλάχιστον 16 επενδυτικά σχήματα με 393 εκατ. ευρώ και διατηρεί μόχλευση 1 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, στόχος είναι να αποτελέσει αξιόπιστο συνεπενδυτή για κάθε επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα.
Εκτός των άλλων και ο τομέας των ΣΔΙΤ περιέρχεται και αυτός στις αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομικών από το υπουργείο Ανάπτυξης όπου βρισκόταν μέχρι πρότινος. Υφίστανται επί του παρόντος συμβασιοποιημένα έργα ΣΔΙΤ, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ την προηγούμενη τετραετία συμβασιοποιήθηκαν περισσότερα από 37 έργα με προϋπολογισμό άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στοίχημα αποτελεί επίσης το πεδίο της απολιγνιτοποίησης και της “Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης” όπου υφίσταται ενεργό ευρωπαϊκό πρόγραμμα με προϋπολογισμό άνω του 1,6 δισ. ευρώ, στοχεύοντας στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής και πρωτογενούς δραστηριότητας σε περιοχές όπως είναι η Δυτική Μακεδονία, Μεγαλόπολη, Τρίπολη, Γορτυνία. Και αυτό το πεδίο πλέον έχει τεθεί υπό την ευθύνη του Νίκου Παπαθανάση και του υπουργείου Οικονομικών.
Ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, θα έχει αρμοδιότητα τη φορολογική πολιτική, με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη σταθερότητα των εσόδων, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Τέλος, ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, θα είναι αρμόδιος για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, , δηλαδή θα έχει υπό την ευθύνη του τα κλειδιά του κρατικού χρηματοκιβωτίου.
Στο Ανάπτυξης
Μετά την μετατροπή του Οικονομικών σε Υπερυπουργείο στο αντίστοιχο υπουργείο Ανάπτυξης παραμένουν οι αρμοδιότητες που αφορούν στη διαχείριση του αναπτυξιακού νόμου και των στρατηγικών επενδύσεων.  Στην ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και στην προσέλκυση νέων άμεσων ξένων επενδύσεων προσβλέπει η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης υπό τον Κώστα Σκρέκα, τον οποίον πλαισιώνουν η αναπληρώτρια υπουργός Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου και ο υφυπουργός Μάξιμος Σενετάκης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα συνεχιστεί η εφαρμογή μέτρων όπως το Καλάθι του Νοικοκυριού αλλά και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, δύο μέτρα που έφερε στο προσκήνιο η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη. Εάν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο θα έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του συνεχιζόμενου κύματος ακρίβειας που πλήττει την αγορά και πιθανώς θα τεθεί σε εφαρμογή από το προσεχές φθινόπωρο.
Να θυμίσουμε ότι η χρονική ισχύς για “Καλάθι” εξαντλείται στις 30 Ιουνίου όπως αντίστοιχα συμβαίνει και στο πλαφόν για το περιθώριο κέρδους όπου και στις δύο περιπτώσεις είχε υπάρξει παράταση με αντίστοιχες τροπολογίες.

spot_img
spot_img