27.8 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΤρομάζει το νέο «ράλι» τιμών στα τρόφιμα
spot_img

Τρομάζει το νέο «ράλι» τιμών στα τρόφιμα

-

  • Είναι γεγονός ότι τα τουριστικά έσοδα δίνουν σημαντικές ανάσες αυτή τη στιγμή στην οικονομία, όμως από το φθινόπωρο θα χρειαστεί νέο μεγαλύτερο πακέτο στήριξης για τον εφιάλτη της ακρίβειας

 

Του Νικόλαου Κανέλλου *

 

Η ακρίβεια που ταλαιπωρεί εδώ και έναν χρόνο περίπου όλους τους Έλληνες πολίτες ξεκίνησε ως μια παράπλευρη συνέπεια του κορωνοϊού. Το άνοιγμα των αγορών μετά τα πολύμηνα lock downs οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση προϊόντων παγκοσμίως, με αποτέλεσμα οι μεγάλες βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτήν.

Έτσι, προκειμένου να ισορροπηθεί η κατάσταση ανέβηκαν σημαντικά οι τιμές καθώς και το κόστος μεταφοράς των ενδιάμεσων και τελικών αγαθών. Μάλιστα, κάποιες εταιρείες-κολοσσοί αποφάσισαν να ακυρώσουν την προγραμματισμένη παραγωγή τους, όπως για παράδειγμα η Apple με τη ματαίωση 10 εκατ. iPhone 13, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων που δημιουργήθηκαν στην αλυσίδα εφοδιασμού. Τα συγκεκριμένα γεγονότα προβλημάτισαν αρκετά τους επιστήμονες, με κάποιους από αυτούς να μιλούν για το τέλος της καταναλωτικής κοινωνίας. Ότι μπαίνουμε, δηλαδή, σε μια εποχή που ο κόσμος θα ικανοποιεί τις ανάγκες του με λιγότερα αλλά -ταυτόχρονα- ακριβότερα αγαθά.

Δραματική επιδείνωση

Ωστόσο, κανείς δεν περίμενε ότι η κατάσταση θα επιδεινωνόταν δραματικά μετά τη ρώσικη επίθεση στην Ουκρανία πριν από 5 μήνες περίπου. Το πρόβλημα εξελίχθηκε σε ενεργειακό και η ακρίβεια που προέκυψε από το αυξημένο κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων, προκάλεσε ανατιμήσεις «φωτιά» σε είδη πρώτης ανάγκης. Παράλληλα, οι τιμές των υγρών καυσίμων πήραν την ανιούσα, ενώ στην Ελλάδα η αμόλυβδη διατηρείται σταθερά πάνω από 2 ευρώ το λίτρο από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η ενεργειακή ακρίβεια έχει ανατρέψει πλήρως τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, χωρίς να αχνοφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Μόνο για τον Αύγουστο αναμένεται νέος γύρος ανατιμήσεων σε βασικά είδη όπως: τα χαρτικά (+3% με 11%), τα γιαούρτια (+9%), τα δημητριακά (+8%), τα προϊόντα ντομάτας και κέτσαπ (+15%) και τα παξιμάδια (+10%). Αυξήσεις θα υπάρξουν και στον καφέ, τα αλλαντικά, τις φρυγανιές και το γάλα έως 6%.

Τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει και δεύτερος γύρος ανατιμήσεων στα εξής προϊόντα: κρασιά και καθαριστικά πανάκια (έως 12%), τυριά (έως 20%), αλκοολούχα ποτά (έως 10%), σαπούνια, αλουμινόχαρτο, υγρά πιάτων και αποσμητικά (έως 9%), ζυμαρικά, καθαριστικά, χυμοί και οδοντόκρεμες (έως 8%) και ρύζι, τσάι και βούτυρο (έως 5%).

Οι πληθωριστικές πιέσεις, όπως είναι φυσικό, έχουν προκαλέσει μεγάλη αγωνία στα νοικοκυριά που βλέπουν το «ράλι» τιμών να μην έχει σταματημό. Το ζήτημα της ακρίβειας βρίσκεται στο επίκεντρο και της πολιτικής αντιπαράθεσης, με την Κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι θα εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να στηρίξει τους Έλληνες πολίτες. Παρόλα αυτά, η στρατηγική που έχει ακολουθήσει όλο αυτό το διάστημα δε φαίνεται να αποδίδει καρπούς για τους πληττόμενους καταναλωτές, αλλά περισσότερο ευνοεί τα κρατικά ταμεία. Κι αυτό μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα με ένα απλό στοιχείο: το πρώτο 5μηνο του 2022 ο προϋπολογισμός προέβλεπε φορολογικά έσοδα της τάξεως των 11,2δισ. ευρώ αλλά τελικά αυτά ξεπέρασαν τα 12 δισ. ευρώ.

Σε δύο πράγματα

Η μάχη κατά της ακρίβειας θα κριθεί από δύο πράγματα: (1) τις εισοδηματικές ενισχύσεις που θα βελτιώσουν την αγοραστική δύναμη όλων των Ελλήνων (πέρα από τα επιδόματα και με αύξηση των συντάξεων και εκ νέου του κατώτατου μισθού) και (2) τον έλεγχο κατά της αισχροκέρδειας. Είναι γεγονός ότι τα τουριστικά έσοδα δίνουν σημαντικές ανάσες αυτή τη στιγμή στην οικονομία, όμως από το φθινόπωρο θα χρειαστεί νέο μεγαλύτερο πακέτο στήριξης για τον εφιάλτη της ακρίβειας.

 

  • Ο Νικόλαος Κανέλλος είναι Οικονομολόγος-Διδάκτωρ του ΕΜΠ

spot_img
spot_img
spot_img