Το περπάτημα είναι ίσως η πιο υποτιμημένη μορφή άσκησης. Δεν απαιτεί εξοπλισμό, δεν έχει κόστος και είναι προσβάσιμη σε όλους — ειδικά σε συνταξιούχους που επιδιώκουν να κρατήσουν τη φυσική και ψυχική τους υγεία σε καλά επίπεδα. Όμως πόσο σημαντική είναι μια καθημερινή βόλτα;
Σύμφωνα με μελέτες από το Harvard Medical School, περπάτημα μόλις 30 λεπτών την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2 κατά 30-50%. Και δεν χρειάζεται να γίνεται με γρήγορο ρυθμό. Το σταθερό βάδισμα, ειδικά σε φυσικό περιβάλλον (πάρκα, πλατείες, παραθαλάσσιες διαδρομές), ενισχύει τη λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, ενδυναμώνει τις αρθρώσεις και βοηθάει στον έλεγχο του βάρους.
Πέρα από τα σωματικά οφέλη, το περπάτημα έχει τεράστια επίδραση στην ψυχολογία. Η ήπια άσκηση προκαλεί την έκκριση ενδορφινών, των φυσικών «ορμονών της ευχαρίστησης». Πολλοί ηλικιωμένοι αναφέρουν πως μετά από μία βόλτα νιώθουν πιο αισιόδοξοι και συγκεντρωμένοι. Επιπλέον, η έξοδος από το σπίτι, η συναναστροφή με άλλους και η παρατήρηση του περιβάλλοντος ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία και περιορίζουν τον κίνδυνο κατάθλιψης.
Οι επαφές και ο ύπνος
Αν η βόλτα συνοδευτεί από ελαφριά κοινωνική επαφή – μια καλημέρα σε έναν γείτονα, μια κουβέντα με έναν γνωστό στο πάρκο – τα οφέλη πολλαπλασιάζονται. Η κοινωνική αλληλεπίδραση είναι βασικός παράγοντας ευζωίας στην τρίτη ηλικία.
Επιπλέον, το περπάτημα βοηθά και στον ύπνο. Οι ηλικιωμένοι που κινούνται καθημερινά έχουν λιγότερα προβλήματα αϋπνίας, ενώ αναφέρουν πιο ξεκούραστο ύπνο. Όταν συνδυάζεται με ρουτίνα (ίδιος χρόνος, ίδια διαδρομή), η βόλτα λειτουργεί σαν «σήμα» στο σώμα ότι όλα λειτουργούν σε τάξη και ρυθμό.
Ας μην υποτιμάμε, λοιπόν, τη δύναμη μιας απλής βόλτας. Είναι κάτι περισσότερο από μια συνήθεια. Είναι μια πράξη φροντίδας προς τον εαυτό μας, μια δήλωση ζωής.
