27.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΤο πέναλτι μετατρέπεται σε φάουλ
spot_img

Το πέναλτι μετατρέπεται σε φάουλ

-

  • Στα σκαριά νέα ρύθμιση από το υπουργείο Εργασίας για νέα μείωση της ποινής για τους συνταξιούχους που συνεχίζεται να εργάζεται

 

Νέα μείωση στο πέναλτι για τους συνταξιούχους που εργάζονται ετοιμάζει η κυβέρνηση με ρύθμιση που είναι στα σκαριά. Ένα θέμα που αφορά 50.000 συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται.

Με βάση το νόμο Κατρούγκαλου οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται είχαν πέναλτι που έφτανε στο ύψος του 60% των συντάξιμων αποδοχών. Δηλαδή εάν ένας συνταξιούχος είχε σύνταξη 1.000 ευρώ επειδή συνέχιζε να δουλεύει εισέπραττε 400 ευρώ. Ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και μείωσε το πέναλτι από 60% σε 30%. Δηλαδή οι αποδοχές του συνταξιούχου που εργάζεται από τα 400 ευρώ μηνιαίως έφτασαν στα 700.

Τώρα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζεται μία νέα ρύθμιση για πιο δίκαιο πέναλτι. Προφανώς οι κ.κ. Χατζηδάκης και Τσακλόγλου απευθύνθηκαν στο… VAR κι επανεξετάζουν το πέναλτι. Αυτή η ποινή ναι μεν μειώθηκε από τον Γιάννη Βρούτση, αλλά εφαρμόζεται οριζόντια για όλους τους συνταξιούχους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα της εργασίας. Ουσιαστικά, στις προθέσεις του αρμόδιου υπουργείου είναι να μπει ένα όριο, ώστε από ένα ύψος σύνταξης και άνω να γίνεται το σύνολο της περικοπής, ή από ένα όριο ημερών εργασίας και άνω, αλλά και το αντίστροφο.
Έτσι, το σύστημα που προκρίνεται θα είναι πιο αναλογικό και θα σχετίζεται με τις ημέρες απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι, εάν ο εργαζόμενος – συνταξιούχος φαίνεται ότι έχει εργαστεί κανονικά έναν πλήρη μήνα (25 ημέρες ασφάλισης), τότε θα υπόκειται στην περικοπή κατά 30% της σύνταξής του, όπως ορίζει ο νόμος. Αν όμως έχει εργαστεί λιγότερες από τις μισές ημέρες, τότε αντίστοιχα η περικοπή θα υποχωρεί στο 15%, δηλαδή κατά το ήμισυ. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι το «πέναλτι» θα γίνει πιο δίκαιο.

Ερωτηματικά

Φυσικά εάν τελικά εφαρμοστεί αυτή η ρύθμιση θα ανακουφίσει τους εργαζόμενους συνταξιούχους, ενώ θα δώσει και κίνητρα και σε άλλους να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, εάν φυσικά αντέχουν τα κότσια τους. Οι συνταξιούχοι που εργάζονται έχουν κανονικά κρατήσεις, άρα σημαίνει ότι προσφέρουν εκ νέου εισφορές κι έσοδα στον ΕΦΚΑ.

Φυσικά τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι πως ο ΕΦΚΑ θα εφαρμόσει στην πράξη αυτή την ιδέα και το πιο σημαντικό είναι εάν τα ψηφιακά συστήματα του αντέχουν για να υποστηρίξει αυτή την σημαντική αλλαγή. Ειδάλλως θα χρειαστεί μία αναβάθμιση του λογισμικού συστήματος. Και όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό με μία πιθανή αναβάθμιση θα υπάρξει καθυστέρηση στην υλοποίηση της οποιασδήποτε ρύθμισης. Ήδη υπάρχουν διαμαρτυρίες και καταγγελίες από συνταξιούχους που εργάζονται πως ακόμη τους γίνονται κρατήσεις σε ποσοστό 70%, καθώς το ήδη λογισμικό έχει υποπέσει σε λάθη. Κάτι που σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν και τέθηκε σε ισχύ η ρύθμιση Βρούτση.

Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις είναι συνταξιούχοι που μετά το 2020 ξεκίνησαν να εργάζονται και υπέβαλαν τότε τα σχετικά δικαιολογητικά. Εκεί ακριβώς έχει διαπιστωθεί μια καθυστέρηση στη διόρθωση που πρέπει να γίνει, έτσι ώστε η περικοπή να είναι η ορθή. Ακόμα και αν η διόρθωση πραγματοποιήθηκε, προκύπτουν αναδρομικά ποσά για το χρονικό διάστημα που δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, που πρέπει να αποδοθούν στους δικαιούχους.

 

spot_img
spot_img