22.6 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΕΝΤΡΙΚΗ3Το οικονομικό τρίπτυχο της κυβέρνησης
spot_img

Το οικονομικό τρίπτυχο της κυβέρνησης

-

Οι μεταρρυθμίσεις, η επενδυτική βαθμίδα και η στήριξη της κοινωνίας είναι προτεραιότητα για το Μαξίμου

Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η επενδυτική βαθμίδα, αλλά και η στήριξη των οικογενειών είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση βάσει των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού στην Βουλή.
Οι μεταρρυθμίσεις θα αυξήσουν επενδύσεις και εξαγωγές και θα εξασφαλίσουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, με στόχο τη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και τη μείωση του χρέους. Και φυσικά η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα σημάνει κατά κάποιο τρόπο και την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Μία κρίση που μας ταλαιπώρησε από το 2008 και που το 2010 μας έβαλε στην περιδίνηση των μνημονίων.
Με βάση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το νέο μισθολόγιο θα επηρεάσει σχεδόν 700.000 δημόσιους υπαλλήλους. Το πνεύμα του νέου μισθολογίου είναι να ενισχυθούν περισσότερο οι χαμηλόμισθοι απ’ ότι οι υψηλόμισθοι και όσοι έχουν ειδικές αρμοδιότητες. Για τους δημόσιους υπαλλήλους έρχονται κι άλλα ευχάριστα μέτρα, όπως η αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων.
Επίσης σημαντικό μέτρο είναι και η αύξηση κατά 1.000 ευρώ για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ΄ επάγγελμα αγρότες που έχουν παιδιά. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024 και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν από τον πρώτο μήνα του επόμενου έτους αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους λόγω της μείωσης της παρακράτησης φόρου.
Όμως δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις κι ελάχιστο το μέτρο της αύξησης κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ώστε οι πολίτες οι οποίοι ζουν με εισοδήματα κάτω από τα επίπεδο της φτώχειας να μπορούν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος διαβίωσης.
Την δική του σπουδαιότητα έχει και η εξαγγελία για αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, αλλά και το επίδομα youth pass για χρήση στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών και του πολιτισμού για τους νέους που ενηλικιώνονται.
Μείωση ΦΠΑ – τεκμήρια
Στα σχέδια της νέας κυβέρνησης θα είναι ακόμη δύο μέτρα, τα οποία δεν περιλήφθηκαν στο ΠΣΑ 2023 -2026 και η εφαρμογή τους συνδέεται με την επιτυχία καταπολέμησης της φοροδιαφυγής αλλά, παρόλα αυτά, εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό κατά την προεκλογική περίοδο.
Το πρώτο αφορά τη μόνιμη μείωση του βασικού και του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Το μέτρο ήταν ενταγμένο στο πρόγραμμα της Ν.Δ. από το 2019. Ωστόσο, η πανδημία και στη συνέχεια η ενεργειακή κρίση ανέβαλαν την εφαρμογή του. Τώρα, το μέτρο επανέρχεται, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής.
Τέλος, ένα μέτρο που έχει πέσει στο τραπέζι από τον πρωθυπουργό κατά την προεκλογική περίοδο είναι η αναμόρφωση σε ποσοστό 30% του καθεστώτος των τεκμηρίων.
Η επιστροφή ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ στο δημόσιο
Στις εξαγγελίες, θα περιληφθεί και η επαναφορά του πλειοψηφικού ποσοστού της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το λεγόμενο Υπερταμείο (δηλ. την Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας) στο δημόσιο. Η κίνηση αυτή προϋποθέτει συνεννόηση με τις Βρυξέλλες η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Τούτο με δεδομένο ότι οι δύο εταιρίες συμμετέχουν στα κέρδη του Υπερταμείου, μέρος των οποίων διατίθεται για την μείωση του χρέους, αλλά και στην εγγύηση των 25 δισ. ευρώ έναντι της δημόσιας περιουσίας που δόθηκε το 2018, για την αποπληρωμή του δανείου των 86 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.
Οι παρεμβάσεις
Στις προτεραιότητες που αφορούν το τομέα της κοινωνικής ασφάλισης ξεχωρίζουν η θέσπιση αναλογικότερης περικοπής της σύνταξης στους συνταξιούχους που εργάζονται. Οι νέες «σταθερές αυξήσεις» στις συντάξεις και στο επόμενο έτος 2024. Η καταβολή έκτακτου βοηθήματος στους συνταξιούχους που διαθέτουν «προσωπική διαφορά», έως ότου αυτή μηδενίσει. Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που ισχύει για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Και η κατάργηση της συμμετοχής στο κόστος των φαρμάκων για όσους παλαιότερα ελάμβαναν το ΕΚΑΣ, είναι ορισμένα από τα μέτρα που αναμένονται να ληφθούν εντός του επομένου έτους.
Εργασία
Στο τομέα της εργασίας, ξεχωρίζουν οι αυξήσεις των μισθών του ιδιωτικού τομέα, που αποτελούν κεντρική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας. Ο στόχος των αυξήσεων περιλαμβάνει τόσο τις κατώτατες όσο και τις μέσες αμοιβές. Το θέμα αυτό αναμένεται να αναφερθεί διεξοδικά κατά τις προγραμματικές δηλώσεις.
Αναφορά αναμένεται να υπάρξει και στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, εντός της τετραετίας.
Ταυτοχρόνως, σχεδιάζονται και νέα προγράμματα φθηνών στεγαστικών δανείων για νέους. Μάλιστα ενδέχεται να προωθηθεί – άμεσα – διάταξη για επιπλέον χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ στο στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση.
Υπό διαμόρφωση είναι και νέα προγράμματα κατάρτισης – απασχόλησης.
Επίσης ο νέος υπουργός καλείται να υλοποιήσει την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Άμεσα, θα πρέπει να επεκταθεί η εφαρμογή της σε όλες τις ΔΕΚΟ και τη βιομηχανία, με όλες τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν ανά επιχείρηση και κλάδο, προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της εισφοροδιαφυγής αλλά και της καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας.
Ακολούθως θα πρέπει να επεκτείνει τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων.

spot_img
spot_img
spot_img